Foto: Peter Maraž
Foto: Peter Maraž

S 25-letnim vezistom iz Almatyja smo se pogovarjali po kvalifikacijskem srečanju za Euro 2024 v garaži ljubljanskega stadiona, kjer je nanj čakalo tudi lepo število kazahstanskih novinarjev.

"Bila je dobra tekma med dvema dobrima moštvoma, ki sta se želeli uvrstiti na evropsko prvenstvo. Vem, da je to za vas prvič po 14 letih. Čestitam vam za ta velik dan in vam želim srečo v skupinskem delu v Nemčiji. Sami si lahko še vedno zagotovimo nastop na EP-ju v dodatnih kvalifikacijah prihodnje leto. Mislim, da so naše možnosti kar lepe. Upam, da se bomo znova srečali na evropskem prvenstvu," nam je povedal Orazov.

Na vprašanje, kaj je občutil, ko je na začetku drugega polčasa zadel za 1:1, je kot iz topa izstrelil: "Želel sem zadeti še enkrat, to je vse."

21. marca proti Grčiji

Kazahstanci so po poravnavi izida upali, da bodo še drugič zatresli mrežo Jana Oblaka, saj bi to pomenilo, da so si oni zagotovili vozovnico za Nemčijo. Kar nekaj časa so v napetosti držali slovenske navijače, preden je Benjamin Verbič v 86. minuti zadel za zmago varovancev Matjaža Keka in olajšanje na tribunah.

"Seveda smo upali, da lahko zmagamo, tega smo si zelo želeli. Na žalost smo izgubili, a to je nogomet," je dejal Orazov.

Kazahstan bo zdaj moral preskočiti še dve oviri, če se želi prebiti med 24 najboljših reprezentanc na stari celini. 21. marca se bo v Atenah pomeril z Grčijo, v primeru zmage pa bo pet dni pozneje gostoval še pri zmagovalcu obračuna med Gruzijo in Luksemburgom.

V lanski Ligi narodov je v svoji skupini v Ligi C v konkurenci Slovaške, Azerbajdžana in Belorusije zasedel prvo mesto in si priboril napredovanje v Ligo B, kjer igra tudi Slovenija. Žreb Lige narodov 2024, ki bo potekala od septembra do novembra, bo 8. februarja v Parizu. Uspešne igre v tem tekmovanju so Kazahstanu zagotovile tudi dodatne kvalifikacije za Euro.

Zaradi dolge sezone nima prave moči oziroma energije

Orazov je v Koper prišel konec avgusta in do zdaj na desetih tekmah dosegel en zadetek, 28. oktobra proti Bravu. Predtem je bil od aprila član Tobola, v tej sezoni osmouvrščenega moštva kazahstanskega prvenstva in zmagovalca kazahstanskega pokala.

Poleti je klub iz mesta Kostanaj uspešno igral v Evropi in se prebil v play-off Konferenčne lige. Preskočil je tri ovire, med drugim tudi Basel. Orazov se je v Švici vpisal med strelce ob zmagi z 1:3, odigral še dobrih 20 minut na prvi tekmi doma proti Viktorii Plzen v zadnjem krogu kvalifikacij, nato pa se je preselil na slovensko obalo.

Ramazan Orazov po koncu ponedeljkovega dvoboja v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Ramazan Orazov po koncu ponedeljkovega dvoboja v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com

"Ti trije meseci so bili zame zelo težki, saj sem skoraj celotno sezono odigral že v Kazahstanu. Za mano je letos že 55, 56 tekem. Ne čutim prave moči oziroma energije. Upam, da bom v nadaljevanju sezone igral veliko bolje in pomagal Kopru do naslova prvaka oziroma visokih mest. To je tisto, kar si želim," je pojasnil.

Želeli smo izvedeti, kako so njegov zadetek proti Sloveniji komentirali soigralci v Kopru. "Nisem še preveril sporočil. Pred tekmo pa so mi zaželeli srečo," nam je izdal.

Standardni član začetne enajsterice

Nekaj več o sebi je razkril tudi v pogovoru za TV Slovenija pred tekmo. "Ko sem bil v Kazahstanu, sem sanjal o igranju v Evropi. Želel sem preizkusiti svoje nogometne sposobnosti na evropski ravni, ki je malo boljša od kazahstanske. Agent mi je rekel, da se Koper zanima zame, in sem prišel."

Pred leti je nekaj časa že preživel v tujini, in sicer v Latviji in Rusiji. Člansko kariero pa je začel pri Kairatu iz domačega mesta Almatyja, nekdanje prestolnice in največjega mesta te srednjeazijske države.

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Za izbrano vrsto je v ponedeljek na 22. odigrani tekmi (debitiral je marca 2021) dosegel sploh prvi gol. V kvalifikacijah je igral na vseh desetih dvobojih, na zelenici je preživel 789 minut. Na devetih srečanjih je bil član začetne enajsterice, oktobra je ob veliki zmagi nad Finsko v Helsinkih z 1:2 iz kota tudi podal za odločilni zadetek. Kazahstan je v gosteh premagal še San Marino (0:3) in Severno Irsko (0:1).

"Imamo dober karakter. Igramo kot družina in se borimo drug za drugega. Naše sanje so velike, želimo se zapisati v zgodovino naše države. Marca smo na prvi tekmi doma proti Sloveniji na koncu popustili, prejeli zadetek in izgubili z 1:2. Tri dni pozneje pa smo v končnici napravili velik preobrat in s 3:2 premagali Dansko. Tedaj smo začeli veliko bolj zaupati vase. Spoznali smo, da moramo igrati napadalno, hitro in se boriti do konca."

Orazov nepogrešljiv člen Kazahstana