Slovenija bo v koledarskem letu 2022 odigrala 10 tekem, od tega štiri prijateljske in šest v Ligi narodov. Ob dveh porazih je dvakrat zmagala in petkrat remizirala, zaradi česar zadnja tekma s Črnogorci odloča o bilanci leta. Foto: Reuters
Slovenija bo v koledarskem letu 2022 odigrala 10 tekem, od tega štiri prijateljske in šest v Ligi narodov. Ob dveh porazih je dvakrat zmagala in petkrat remizirala, zaradi česar zadnja tekma s Črnogorci odloča o bilanci leta. Foto: Reuters

Tako kot Slovenija je pred dnevi tudi Črna gora igrala prijateljski obračun, in sicer je gostila Slovaško ter na koncu iztržila 2:2. Po zaostanku z 0:2 je oba gola, drugega z bele točke v 98. minuti, za Črnogorce dosegel soigralec Jana Oblaka pri madridskem Atleticu Stefan Savić.

Slovenci so na lestvici Mednarodne nogometne zveze 63., Črnogorci pa 69. S Črno goro ima Slovenija z dveh prijateljskih tekem zmago (2:0 v Podgorici 2. junija 2018) in remi (1:1 v Podgorici 22. avgusta 2007).

"Črnogorska ekipa ima neko svojo filozofijo, precej fizično močni so igralci ob prekinitvah. Nekaj nogometašev igra pomembne vloge v svojih klubih. Ob normalni analizi in pripravi smo pogledali tudi posnetke," je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju dejal Matjaž Kek in dodal, da ga veseli lepo zanimanje za tekmo v Stožicah.

Šeško: Zadeti za svojo državo je češnja na torti

Zadnja priprava za marčni začetek kvalifikacij

"Pričakujem pravi odnos, disciplino v obeh fazah igre in na koncu pozitiven izid. Zdaj imamo namreč dobro ozračje, dolgo smo se borili za to, je pa to hkrati tudi priprava za marčevski začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024," je povedal selektor.

Boj za Euro 2024 je v mislih slovenskega tabora vse od jesenskega zaključka Lige narodov. Cilj je, da se v konkurenci Danske, Finske, Kazahstana, Severne Irske in San Marina po 14 letih Slovenija vrne na veliki nogometni turnir.

"Ne vem, komu ni ambicija, želja priti na SP ali EP. Jasno je, da je za to potrebna kontinuiteta izidov, predvsem v kvalifikacijah. Zelo malo je terminov za trening, treba je izkoristiti vsako uro skupnega druženja, na eni strani za komunikacijo, na drugi pa za popravljanje tistega, kar ni dobro. Ta ekipa je skozi pripravljalne tekme in Ligo narodov dobila karakter in prepoznavnost, nedeljski tekmec pa je primeren za tale termin," je še povedal Kek.

Selektor Kek bo naslednjič reprezentanco zbral 20. marca prihodnje leto, že 23. marca pa Slovenijo čaka prva kvalifikacijska tekma v Kazahstanu, nato pa 26. marca še domača tekma s San Marinom. Foto: www.alesfevzer.com
Selektor Kek bo naslednjič reprezentanco zbral 20. marca prihodnje leto, že 23. marca pa Slovenijo čaka prva kvalifikacijska tekma v Kazahstanu, nato pa 26. marca še domača tekma s San Marinom. Foto: www.alesfevzer.com

Vprašljiva Stojanović in Verbič, Mevlja nazaj v Spartak

Kot je pojasnil, bo zagotovo nekaj sprememb v primerjavi s tekmo v Cluju, saj sta zaradi poškodb vprašljiva Petar Stojanović in Benjamin Verbič, po dogovoru pa je reprezentančni tabor že zapustil Miha Mevlja in se vrnil v klub – Spartak Moskvo. "Zgodile se bodo nekatere rotacije, a predvsem bomo razmišljali o našem načinu igranja. Bodo pa določene stvari drugačne kot v Cluju."

Dobra predstava za lepo popolnjene tribune

Srednji branilec Jaka Bijol je povedal, da so tako kot pred vsako tekmo pogledali posnetke tekmeca. "Neke zelo specifične igre nimajo. Imajo pa nekaj stvari, na katere je treba paziti, imajo tudi nekaj dobrih igralcev. Če bomo imeli vse to pod nadzorom, ne bo težav," je prepričan nogometaš Udineseja.

Standardni branilec prve Kekove postave se zaveda, da so tovrstne tekme pomembne za vstop v prihodnje kvalifikacije, za dodaten napredek v igri, vzdušju. "Na koncu so izidi tisti, ki najbolj dvignejo ekipo in popravijo vzdušje. Vedno je lepo zmagati in jutri ne bo nič drugače," je še povedal Bijol in sklenil, da so si mogoče zaslužili poln stadion. "Vesel sem, da jutri bo. Upam, da bomo pokazali dobro predstavo."

Foto: NZS
Foto: NZS

Veliko zanimanje, zlasti otrok

Po podatkih Nogometne zveze Slovenije (NZS) za tekmo vlada veliko zanimanje (približno 10.000 ljudi bo po informacijah NZS-ja obiskalo tekmo, vstop za mlajše od 14 let je brezplačen), zato opozarjajo na pravočasen prihod na prizorišče, saj bo ne nazadnje v sosednji dvorani potekal še zadnji dan ženskega rokometnega evropskega prvenstva. Kot so pojasnili na zvezi, bodo vrata stadiona odprli dve uri pred tekmo, že od 12. ure naprej pa bo spremljevalni program v posebni navijaški coni.

Parkiranje v garažni hiši ŠRC Stožice bo omejeno, zaradi česar NZS poziva k uporabi javnih parkirišč v širši okolici stadiona in dvorane. Ob predložitvi vstopnice so gledalci upravičeni tudi do brezplačne vožnje z javnim prevozom v Ljubljani.


Seznam Črne gore za tekmo s Slovenijo

  • vratarji: Milan Mijatović (Al Adalah), Matija Šarkić (Wolverhampton), Lazar Carević (Vojvodina);
  • branilci: Marko Tući (Dečić), Stefan Savić (Atletico Madrid), Žarko Tomašević (Tobol), Adam Marušić (Lazio), Marko Vešović (Karabah), Risto Radunović (FSCB), Igor Vujačić (Partizan), Nikola Šipčić (Tenerife), Andrija Vukčević (Rijeka), Miloš Milović (Voždovac);
  • vezisti: Novica Eraković (Sutjeska), Nikola Vukćević (Al Ahli), Vladimir Jovović (Jablonec), Marko Janković (Karabah), Aleksandar Šćekić (Dibba), Sead Hakšabanović (Celtic), Vukan Savićević (Giresunspor), Driton Camaj (Kisvarda), Stefan Lončar (Novi Pazar);
  • napadalci: Stevan Jovetić (Hertha), Stefan Mugoša (Vissel Kobe), Nikola Krstović (Dunajska Streda), Dušan Bakić (Dinamo Minsk).