Tudi v Azijo po Euro

Slovenija v zahtevni, a ne pretežki skupini

Pričakovanja domače nogometne javnosti so po žrebu kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo 2024 visoka. Slovenijo je žreb uvrstil v skupino H, v kateri bodo njeni tekmeci Danska, Finska, Kazahstan, Severna Irska in San Marino. Slovenska izbrana vrsta je bila na žrebu uvrščena v tretji kakovostni boben, po zadnjih tekmah v Ligi narodov pa znova prevladujeta optimizem in upanje, da bi nogometno reprezentanco lahko spremljali na velikem tekmovanju.

Sorodna novica Začetek in konec s Kazahi, z Danci najprej junija v Sloveniji

"Skupina je na papirju res ugodna, vendar je doslej Slovenija dobro igrala proti nasprotnikom, ki imajo radi žogo v svojih nogah. Tu pa imamo skupino, v kateri so z izjemo Danske reprezentance, ki rade prepustijo žogo nasprotniku in se znajo postaviti precej obrambno. Finska je v zadnjem času igrala izrazito pragmatično. Severna Irska je v zadnjih kvalifikacijah doma trikrat igrala 0:0 in enkrat zmagala z 1:0," opozarja Luka Petrič, voditelj radijskega nogometnega podkasta Žoga je okrogla.

Sorodna novica Kek: Če bomo pravi, naj tudi drugi razmišljajo o Sloveniji

Slovenija bo kvalifikacije marca začela z gostovanjem v Kazahstanu, prvo domačo tekmo pa bo že nekaj dni pozneje igrala proti San Marinu.

"Se mi zdi, da je formula jasna: imeti čim več nihanj in ponavljati dobre stvari. Mislim, da so igralci proti Norveški in Švedski dobili neko potrditev, da se da proti na papirju boljšim, tudi proti najboljšemu napadalcu na svetu," je optimističen Marko Cirman. Ob tem pa dodaja: "Vemo, da bo Slovenija dobra proti Danski doma in proti Finski doma, ne smemo pa si privoščiti izgubljenih točk v Kazahstanu. Treba pa bo zmagati nekje, kjer je zelo težko, na Finskem ali Severnem Irskem."

Težave Olimpije in Maribora pred derbijem

V 12. krogu domačega nogometnega prvenstva odmevata poraza Olimpije in Maribora, ki ju v soboto v Stožicah čaka derbi. Zeleno-beli so v Šiški v gosteh pri mestnem tekmecu Bravu izgubili z visokih 6:1.

"Trener Riera je dejal, da je bila Olimpija površna pri oddajanju žog, da je šla v napadu preveč v širino. Trener Brava Grabič je bil zadovoljen z dobrimi zaključki, ko se njegovi nogometaši po odvzetih žogah pravilno odločali in kar šestkrat premagali Pintola, ki pa je morda krivec le za drugi prejeti zadetek, tistega s prostega strela, sicer pa je bil skupaj z obrambo vedno izigran," o tekmi na stadion ŽAK razmišlja Boštjan Janežič in izpostavlja še eno težavo, ki je morda razburila Olimpijin tabor.

Sorodna novica Riera: Prej nismo bili najboljše moštvo na svetu, prav tako zdaj nismo najslabše

Klubu naj bi zaradi dolgov grozila odvzem točk in neigranje v evropskih tekmovanjih v prihodnji sezoni: "Verjeti gre, da so Ljubljančani res dolžni. Približno pol milijona evrov imajo deponiranega denarja pri Uefi zaradi poletnih kvalifikacijskih krogov. Imajo tudi kaj prodati in še nekaj časa, da vrnejo vse dolgove, žal pa mečejo slabo luč na slovenski nogomet s svojim poslovanjem."

Kdaj bo prvič zaigral Iličić?

Na drugi strani je Maribor doma z 1:0 izgubil proti Kopru, ki je zmagal po golu Žana Benedičiča. Koprski vezist je zadel le nekaj minut zatem, ko so se igralci vrnili na igrišče po polurni prekinitvi tekme v Ljudskem vrtu. Sodnik Matej Jug je dvoboj prekinil, potem ko je na teren in v stranskega sodnika priletelo nekaj predmetov. Mariborski klub tako verjetno čaka kazen nogometne zveze, njegovi navijači pa nestrpno čakajo trenutek, ko bo v vijoličastem spet zaigral povratnik Josip Iličić.

Sorodna novica Po kaosu in polurni prekinitvi Benedičič zadel za zmago Kopra v Mariboru

"Mislim, da bodo v klubu počakali kazen zveze in potem presodili, kdaj naj Josip debitira. Da bi zaigral pred praznimi tribunami, ne bi koristilo nikomur. Ugibam, da bo Iličić to jesen zaigral, vsekakor pa si polno formo od njega obetajo spomladi. Mariborska publika ga je izjemno toplo sprejela, tudi predstavitev v nakupovalnem središču je bila simpatična. Tudi sam Iličić je bil zgovoren, vsebinski, iskren in prvi vtisi njegove vrnitve v Maribor so zelo dobri," o morda najdomevnejšem prestopu v slovenskem prvenstvu razmišlja Jože Pepevnik.

Omizje sogovornikov je podrobno govorilo o vplivu, ki ga zna imeti igranje Josipa Iličića na celotno slovensko prvenstvo, o zmagi Mure proti Celju ter razlogih in posledicah prekinitve tekme, ki jo je v Ljudskem vrtu sodil Matej Jug.