Alberto Contador v vse večjih težavah. Foto: Reuters
Alberto Contador v vse večjih težavah. Foto: Reuters

Španec je poleti še tretjič dobil kolesarsko Dirko po Franciji, nato pa so se pojavile obtožbe, da je užival klenbuterol. Contador je trdil, da ga je zaužil z mesom.

Predstavnik španskih proizvajalcev govedine Jose Blanco trdi, "da so vedno brez kakršnih koli težav prestali vse teste, ki so zelo strogi." Časnik El Pais je poročal, da je Wada opravila preiskavo tako v mesnici kot v klavnici, od koder je izviral sporni kos mesa, a ni našla sledi klenbuterola.

Le en primer v 300.000 vzorcih
Časnik se sklicuje na študijo Evropske unije iz leta 2008, ki je zajela 300.000 vzorcev mesa in le v enem primeru našla sledi klenbuterola. V neki drugi študiji zagrebške univerze pa so ugotovili, da je vsebnost klenbuterola, če ga človek zaužije na način, kot trdi Contador, 200-krat večja, kot je bila v primeru španskega kolesarja.

Lahko ostane brez tretje zmage
Po podatkih El Paisa je Wadino poročilo Mednarodna kolesarska zveza že predala španski zvezi, ki bo odločala o kazni Contadorju. Če ga bodo spoznali za krivega dopinškega prekrška, ga lahko doleti dveletna prepoved nastopanja, ob tem pa mu bodo odvzeli tudi zmago na Touru.