Že debeli dve uri pred tekmo so gledalci začeli prihajati v Boston v dvorano, da bi že na ogrevanju videli zvezdniško zasedbo Golden Stata na čelu s Stephom Curryjem in Kevinom Durantom. Foto: Reuters
Že debeli dve uri pred tekmo so gledalci začeli prihajati v Boston v dvorano, da bi že na ogrevanju videli zvezdniško zasedbo Golden Stata na čelu s Stephom Curryjem in Kevinom Durantom. Foto: Reuters
KlayThompson
Prvi strelec tekme je bil v Bostonu sicer Klay Thompson, ki je dal 28 točk. Veliko navdušenja je požel na ogrevanju, ko je zadel 24 trojk zapored, ko so v dvorani tudi zadete mete izza črte na glas gledalci šteli. Foto: Reuters

Igramo kot ekipa. Fantje se vse bolj navajajo na rotacije in eden na drugega. V obrambi tudi napredujemo in se defenzivno izboljšujemo. Sicer nam še vedno ni uspelo sestaviti štirih dobrih četrtin, imamo pa že daljša obdobja odlične košarke in predvsem dobre obrambe.

Steve Kerr
Kevin Durant
Kevin Durant je s 27,7 točke na tekmo prvi strelec Warriorsov in šesti lige. Ob tem v statistiko vpisuje še po osem skokov in štiri podaje. Foto: Reuters
Stephen Curry
Steph Curry je drugi strelec Golden Stata in sedmi v ligi. Daje po 27,2 točke na srečanje, čemur doda še skoraj štiri skoke in šest podaj. Foto: Reuters

Durant je poskrbel za enega najodmevnejših prestopov v košarkarski zgodovini. Štirikratni najboljši strelec lige in nekdanji MVP je bil mnenja, da v Oklahomi ne bo osvojil prstana in z željo po naslovu se je preselil v Oakland, kjer je okrepil že tako izvrstno ekipo Warriorsov, ki so lani klonili v finalu, sezono predtem pa so poskrbeli, da v Oracle Areni zdaj visi šampionski prapor z letnico 2014/15.

Curry in Durant dobila zadnje tri nazive MVP-ja
S prihodom Duranta je Golden State postal "superekipa". Vprašanje, če je v NBA-ju že kdaj igralo moštvo s takim napadalnim potencialom. Lani je bil Stephen Curry, ki je dvakrat zapored prejel nagrado za najkoristnejšega košarkarja lige, prvi strelec tekmovanja. Durant je bil tretji, tretji ostrostrelec Bojevnikov Klay Thompson pa 12. Vsi lahko v neverjetnih serijah zadevajo z vseh položajev, najbolj smrtonosni ostrostrelci pa so izza črte. Potem je tu vsestranski Draymond Green, ki dopolnjuje superzvezdniški poker, zveneče ime pa je tudi zelo koristni Andre Iguodala, nekdanji obraz franšize iz Philadelphie, ki je bil ob pohodu Golden Stata na vrh MVP finala. Omenjena peterica je večkrat skupaj na parketu, četudi med njimi ni centra.

Warriorsi so lani postavili rekord po številu zmag v rednem delu. Klonili so le devetkrat, letos pa ob desetih zmagah že dvakrat. Toda zdaj gre za spremenjeno moštvo, ki se še uigrava. "Prišli smo v zmagoviti ritem in z napredkom, ki smo ga naredili v zadnjem času, smo lahko zadovoljni. Mislim, da igramo iz tekme v tekmo bolje. Sezona je še dolga, a zavedamo se, kakšen je proces in kaj nas čaka. Vemo, kaj smo si zastavili in kaj je naš cilj, ki ga skušamo izpolniti. Na vsaki tekmi je potreben pravi pristop, moraš igrati trdo in imeti pravo energijo," je po šesti zaporedni zmagi za MMC povedal Curry.

Iz tekme v tekmo Golden State raste
V napadu, kjer je napredek viden praktično iz tekme v tekmo, neuigranost večkrat Bojevniki nadomeščajo z individualno kakovostjo, čeprav, kot je dejal Steph, vseeno igrajo kot prava ekipa in se posamezniki ne silijo v ospredje: "Za zdaj nam gre dobro od rok. Našli smo način, da ne silimo. Žoga lepo kroži in uspe nam najti pravega igralca. Žoga kroži, saj nismo ekipa, ki bi igrala veliko individualne košarke. Če končaš akcijo ali ne, se v njej skoraj vedno dotakneš žoge."

Glavne težave imajo še v obrambi in v skoku, a, kot je za MMC poudaril Durant, tudi tu napredujejo: "Nismo še zadovoljni z našo igro, smo pa zadovoljni, da gremo v pravo smer. Nedvomno imamo še veliko prostora za napredek in se moramo še izboljšati. Predvsem v obrambi, kjer pa smo tudi napredek pokazali že proti Bostonu, ko smo v tretji četrtini defenzivno igrali na zelo visoki ravni. Veliko smo si pomagali in posledično prihajali do tranzicijske igre. Tako košarko je bilo lepo gledati. Moramo graditi na tem. Vidi se, da smo na pravi poti."

Durant se je dobro znašel med Bojevniki
"Še vedno se navajam na nov sistem, a to je proces, ki traja. Ves čas napredujemo in ves čas se učiš. Sezona se je šele dobro začela. Potreboval bom še nekaj časa, a se za zdaj zelo dobro počutim in se mi zdi, da sem se dobro ujel z ekipo
," je dodal Durant, trenutno najbolj osovražen posameznik v ligi. Z zamenjavo kluba si sijajni krilni košarkar ni pridobil veliko simpatij. Kamor koli pride, je deležen žvižgov. Tako je bilo tudi na zadnjem gostovanju v Bostonu, kjer so v slovitem TD Gardnu Warriorsi zlahka prišli do nove zmage (88:104).

Kjer koli Bojevniki gostujejo, je v dvorani ob domačih dresih veliko tudi majic, v prvi vrsti s tridesetico in napisi Curry, vmes pa so tudi Durantove petintridesetice. Še posebej težko so njihova gostovanja pričakovana v mestih Vzhodne konference, kamor bodo prišli le enkrat v sezoni. Tako je bilo tudi v Bostonu, čeprav so domači navijači z žvižgi pospremili prihod gostov na parket in tudi njihovo predstavitev. Večkrat so Duranta ob stiku z žogo nagradili z žvižgi, pred dvorano so na primer prodajali majice z napisom "Durant is a b****", a ob koših se je slišal tudi val navdušenja.

Odločitev KD-ja za njegovo srečo
Durant je dejal, da se za žvižge in morebitne zmerljivke sploh ne zmeni ter da še vedno zelo rad pride v Boston, kjer je pravo vzdušje. "V Bostonu je vedno odlično ozračje. Navijači so glasni na vseh tekmah v vseh športih," je žvižge soigralcu pokomentiral Thompson, Green pa je pristavil: "Ne razumem, da ostaneš toliko časa jezen na nekoga, ki sprejme odločitev zase. Jaz ne bi mogel toliko časa zameriti nekomu odločitev, ki jo je sprejel za svojo srečo."

Steve Kerr ima srečo, da lahko vodi skupino tako nadarjenih igralcev. Nekdanji ostrostrelec Chicaga in San Antonia je o žvižgih v Bostonu v šali dejal: "To govori pivo," nato pa spregovoril tudi o veliki okrepitvi Dubsov: "Kevin je izvrsten košarkar. Poleti je zase sprejel odločitev, ki se nekaterim ni zdela prava. Nekateri ga zdaj zaradi tega ne marajo. Je pa navajen biti v središču pozornosti, saj je nekdanji MVP in igralec All Star. Vedno je deležen velike pozornosti, zaradi odločitve pa letos še bolj. Kot sem rekel, odločitev je sprejel zase. Je zadovoljen in veseli smo tudi mi. Gre za neverjetno nadarjenega igralca. Ima neverjetno kombinacijo višine in veščin. Lahko prodira, zadeva s polrazdalje in izza črte. Zaradi njega je igra včasih videti popolnoma preprosta."

Očetje z dresi Celticsov, sinovi v Curryjevih
Kot rečeno, je bilo tudi v Bostonu, kjer navijači glasno podpirajo Celticse, s 17 naslovi najuspešnejšo franšizo NBA-ja, ki je ob vseh uspehih tudi imela zvezdniške zasedbe, veliko število "bandwagon" privržencev Golden Stata. Še posebej veliko je bilo mladih oziroma otrok v gostujočih dresih. Očetje so na sebi imeli zeleno-bele drese Keltov, njihovi otroci pa so bili v modrih – v večini Curryjevih – majicah.

"To je pričakovano. Ko zmaguješ, dobiš veliko navijačev. Tako je zadnja tri leta, ko imamo veliko navijačev tudi v gosteh, za kar smo še posebej hvaležni," je povedal Curry, ki si je že po ogrevanju vzel čas in mlajšim košarkarskim navdušencem podelil n-avtogramov, ko pa je najkoristnejši posameznik zadnjih dveh sezon prišel v dvorano, pa je v TD Gardnu postala prava norišnica, v slogu pesmi Welcome to the Jungle skupine Guns N'Roses, ki se še vedno zavrti pred začetkom tekme v Bostonu.

Iz Bostona

Igramo kot ekipa. Fantje se vse bolj navajajo na rotacije in eden na drugega. V obrambi tudi napredujemo in se defenzivno izboljšujemo. Sicer nam še vedno ni uspelo sestaviti štirih dobrih četrtin, imamo pa že daljša obdobja odlične košarke in predvsem dobre obrambe.

Steve Kerr