Erazem Lorbek je ob odsotnosti Matjaža Smodiš nedvomni vodja ekipe. Bil je prvi strelec in 19 točk v 19 minutah dosegel ob metu iz igre 8/8, prosti meti 2/2. Foto: EPA
Erazem Lorbek je ob odsotnosti Matjaža Smodiš nedvomni vodja ekipe. Bil je prvi strelec in 19 točk v 19 minutah dosegel ob metu iz igre 8/8, prosti meti 2/2. Foto: EPA
Jaka Lakovič
Jaka Lakovič je na začetku tekme zadel trojki, kot da bi navijačem želel povedati: "Ne skrbite, na prvenstvo smo prišli odlično pripravljeni." Kasneje smo pogrešali njegove uspešne mete z razdalje. Foto: EPA
Pops Mensah-Bonsu in Primož Brezec
Pops Mensah-Bonsu je v drugi četrtini povzročal veliko preglavic slovenskim centrom. Foto: EPA
Slovenski navijači so preplavili glavno mesto Poljske. Foto: MMC RTV SLO
Košarkarji začeli s pričakovano zmago
Novinarska konferenca po tekmi Velika Britanija - Slovenija

Igralec tekme je bil z 19 točkami nezgrešljivi Erazem Lorbek. Z njegovim košem se je Slovenija, za katero nista igrala kapetan Matjaž Smodiš in Uroš Slokar, v zadnji četrtini oddaljila za devet točk, nato je zadel še Samo Udrih, ki je šest minut pred koncem tudi odpravil vse dvome o zmagovalcu (67:52).

Po imenitnem uvodu in vodstvu za 14 točk v prvi četrtini so Britanci v drugi četrtini izkoristili številne napake Slovenije in celo povedli. Za uspeh je bilo treba dolgo trepetati, toda kakovostna razlika je bila vendarle prevelika za podobno presenečenje, kot ga je otoška reprezentanca pripravila avgusta v Sevilli. Svoj delež sta prispevala tudi Goran Jagodnik (v tretji četrtini je zadel dve trojki zapored) in Jaka Lakovič, ki je na začetku zadnje četrtine s trojko soigralcem vlil poguma.

Prva četrtina (27:15)
Selektor Jure Zdovc je v prvo peterko pričakovano uvrstil Domna in Erazma Lorbka, Jako Lakoviča, Boštjana Nachbarja in Primoža Brezca. Koš Brezca in trojki Jake Lakoviča so prinesli hitro vodstvo 8:2. Ko so Britanci poskušali s consko obrambo, je šla žoga uspešno pod obroč. Dvakrat zapored je zadel E. Lorbek, nato Brezec. Po polaganju Nachbarja je bil pri 18:7 Chris Finch prisiljen vzeti prvo minuto odmora. Nachbar je z ameriško trojko prednost povišal na 23:11, tik pred polčasom je bilo že 27:13.

Druga četrtina (10:20)
V drugi četrtini se je vse postavilo na glavo. Slovencem se je ustavilo v napadu, v obrambi pa so nasprotnikom dopuščali, da so imeli po košu še prosti met. Neustavljiv je bil center Robert Archibald in srečno zadel tudi trojko od table. Razigral se je Pops Mensah Bonsu, ki je v prvi četrtini še lovil ritem. Zdovc je veliko menjaval igralce in način igre, a brez pravega uspeha. V 14. minuti je E. Lorbek dobil tretjo osebno napako, takrat so Britanci tudi izenačili na 29 in kmalu prvič povedli (34:33). Polčas je vendarle dobila Slovenija. Met za tri točke ob odmoru: 3/13.

Tretja četrtina (14:12)
Sloveniji je odmor koristil. Veteran Goran Jagodnik je z dvema zaporednima trojkama dokazal, da je upravičeno v reprezentanci. Prednost je narasla na 47:40, toda Boyd je dosegel naslednjih pet točk in spet je bilo tesno. Zdovc ni našel idealne peterke. Goran Dragič se nikakor ni uspel razigrati, Lakovič tudi ni mogel zadeti nove trojke. Pred koncem tretje četrtine je Domen Lorbek borbeno priboril žogo, brat Erazem pa je je s črte prostih metov pred odločilno četrtino poskrbel za štiri točke prednosti.

Četrta četrtina (21:12)
Slovenija je zaigrala agresivneje v obrambi, v napadu pa se je le odprlo. Trojki sta zadela Lakovič in D. Lorbek, toda tekmec je še nekako držal korak. Dokončni udarec je prišel po koših E. Lorbka in S. Udriha, ko je Slovenija sedem minut pred koncem povedla za 11. Ko je Udrih zadel za 67:52, je bila tekma odločena in 2.000 slovenskih navijačev na tribunah si je dokončno oddahnilo in začelo slaviti.

Skupina C (Varšava):
VELIKA BRITANIJA - SLOVENIJA
59:72 (15:27, 20:10, 12:14, 12:21)


Mensah-Bonsu 18 E. Lorbek 19
Archibald 12 Lakovič 11
Betts 9 S. Udrih 8
Boyd 8 Brezec 8
Freeland 6 D. Lorbek 7
Reinking 5 Nachbar 7
Lenzly 1 Golemac 6
Jagodnik 6

Prosti meti: 11/13; 4/4
Met za dve: 18/39; 22/29
Met za tri: 4/14; 8/23
Skoki: 23; 28



SRBIJA - ŠPANIJA
66:57 (15:12, 23:11, 18:14, 10:20)
Krstić 17, Veličković 12, Tepić 10; Navarro 14, Reyes 12.

Košarkarji začeli s pričakovano zmago
Novinarska konferenca po tekmi Velika Britanija - Slovenija