Vlade Divac je dober prijatelj Jureta Zdovca. Pred šestimi leti, ko je Zdovc končal kariero, se je udeležil tudi njegove poslovilne tekme. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Vlade Divac je dober prijatelj Jureta Zdovca. Pred šestimi leti, ko je Zdovc končal kariero, se je udeležil tudi njegove poslovilne tekme. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Rašo Nesterovič in Patrick Fermeling
Nesterovića veseli, da so pod vodstvom Maljkovića veliko priložnost dobili mladi košarkarji. Foto: Reuters
Nesterović močno podpira selektorja Maljkovića. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Košarkarja, ki sta v Ligi NBA preigrala skupaj kar 28 sezon (Divac 16, Rašo 12) sta v Tivoliju sodelovala pri projektu, imenovanem "Basketball without borders". "Zagotovo mislim, da je Božidar Maljković prava izbira za selektorja. V bistvu je brez potrebe izgubljati besede o tem, ali je prava izbira. Sami rezultati govorijo v njegov prid. On je vrhunski trener. Potrebuje le čas. Upam, da ga bodo imeli dovolj, da se bodo dobro uigrali in bodo v pravi formi v najpomembnejšem trenutku. Maljković ima ogromno izkušenj in avtoritete ne le med igralci, ampak tudi pri sodnikih in v košarkarskem svetu nasploh. To je fenomenalna izbira. Zame osebno škoda le, da take izbire ni bilo že prej," je povedal Rašo.

Super, da mladi dobijo priložnost
Maljković si je ob prihodu na slovensko klop močno želel, da bi reprezentančni dres prvič po letu 2008 oblekel Nesterović, a nekdanji kapetan ni več fizično dovolj pripravljen. Vseeno pa Rašo spremlja izbrano vrsto, ki je do zdaj odigrala že sedem pripravljalnih tekem. Po videnem Ljubljančan potihoma celo govori o medalji: "Še vedno je dovolj časa do prvenstva in tako dovolj prostora z napredek. Zelo mi je bilo všeč, da sta Luka Rupnik in Edo Murić dobila veliko priložnosti. Tudi seveda Zoran Dragić, a on je bil že lani zraven. Igra seveda še ni na najvišji ravni, a kar sem videl, lahko rečem le pozitivne stvari. Mislim, da se zdaj lahko končno vrnejo domov z medaljo. Res pa je najbolj pozitivna stvar, da se daje priložnost mladim."

V nasprotju z Rašom pa je Divac mnenja, da bi bilo najbolje, da bi selektor Slovenije ostal Jure Zdovc. Pod vodstvom najtrofejnejšega slovenskega igralca je reprezentanca prišla do najboljšega rezultata, saj je bila na EP-ju na Poljskem četrta. Divac in Zdovc sta velika prijatelja, skupaj sta blestela v zlati jugoslovanski reprezentanci, ki je postala evropski in svetovni prvak.

Zdovc bi moral ostati selektor
"S prejšnjih obdobij vem, da je Slovenija dosegala dobre rezultate. Zdaj je to nova ekipa, z novim trenerjem. Mislim, da je Jure Zdovc bil ta, ki bi lahko to reprezentanco popeljal do vrhunskega rezultata. Mislim, da je bila storjena velika napaka, ko se je reprezentanca razšla z Zdovcem. Zame je on najboljši slovenski trener tako v klubu kot tudi kot selektor v reprezentanci," je dejal Divac.

Center, eden prvih Evropejcev, ki so v Ligi NBA odigrali pomembno vlogo, se je ozrl na prihajajoče prvenstvo in možnosti Srbije v Litvi: "Upam, da bo srbska reprezentanca naredila rezultat, kakršnega vsi tudi pričakujemo. Nedvomno pa bo to zelo težko. Evropsko prvenstvo ni le evropsko prvenstvo, ampak so tudi kvalifikacije za olimpijske igre. Najtežje se je kvalificirati za olimpijske igre. Pričakujem, da si bodo izborili vozovnico za London."