Jonas Valančiunas je star šele 21 let, pa je že med najboljšimi centri v Evropi. Foto: EPA
Jonas Valančiunas je star šele 21 let, pa je že med najboljšimi centri v Evropi. Foto: EPA
Jonas Valančiunas
Litva sodi v ožji krog favoritov za naslov evropskega prvaka, nazadnje je bila na vrhu pred desetimi leti. Foto: EPA
Jonas Valančiunas
Letos igra Valančiunas na drugem EuroBasketu, nastopil pa je tudi na olimpijskih igrah v Londonu. Foto: EPA
Jonas Valančiunas, Blake Griffin
Počasi se uveljavlja tudi v NBA-ju, kjer v Torontu pričakujejo, da bo kmalu eden glavnih nosilcev. Foto: EPA
Litva gladko odpravila Francoze

Najboljši mladi igralec v Evropi, ki je to nagrado tudi zanesljivo "ubranil" in jo prejel pred prvo tekmo evropskega prvenstva na Jesenicah, ima za sabo solidno prvo sezono v Ligi NBA. Izkazal se je v dresu Toronto Raptorsov, kjer je v povprečju na tekmo dosegal po devet točk in zbral šest skokov, na koncu pa je bil izbran v drugo peterko novincev. Na turnir najboljših reprezentanc stare celine pa prihaja z izvrstno popotnico, saj je bil najkoristnejši igralec poletne lige NBA-ja. V tem tekmovanju je vpisoval skoraj 19 točk in deset ujetih odbitih žog na srečanje.

Disciplina v obrambi za francoski skalp
210 centimetrov visoki center je letos dopolnil šele 21 let, pa je vseeno eden glavnih zvezdnikov letošnjega EuroBasketa. Prvenstva Litva ni začela najbolje, saj je uvodni dvoboj proti Srbiji izgubila (56:63), premoč je morala v jeseniški predtekmovalni skupini priznati še razigrani Bosni in Hercegovini (72:78), premagala pa je Makedonijo, Latvijo in Črno goro ter v drugi del napredovala s tremi točkami.

Že na prvi tekmi v Ljubljani pa so Litovci zablesteli. Predvsem igra v obrambi proti najnevarnejši reprezentanci v napadu na tem EuroBasketu je bila res vrhunska (76:62). "Francija je izjemna ekipa, a mi smo bili tokrat odlični. Razpoloženi so bili naši strelci z razdalje, zadeli smo odprte mete, lepo je žoga krožila in visoki igralci smo dobili kar nekaj uporabnih žog. Bili smo disciplinirani v obrambi, dobro zaustavili najnevarnejše francoske reprezentante in zasluženo zmagali," je za MMC povedal Valančiunas, ki je bil s 13 točkami in šestimi skoki najučinkovitejši litovski posameznik.

Zlate medalje in nazivi MVP
Najboljši skakalec izbrane vrste in steber močne litovske zasedbe pod obročem je izpostavil odlično obrambo predvsem na prvem zvezdniku prvenstva Tonyju Parkerju: "Pred tekmo je bil glavni cilj, da poskušamo v obrambi čim bolje zaustaviti Tonyja Parkerja. Je izjemen igralec in je nadvse koristen za ekipo. Ni le odličen strelec, ampak z odličnimi podajami veliko pripomore k igri v napadu. Mislim, da smo opravili dobro delo. Pomagali smo si v obrambi in po mojem mnenju nam ga je uspelo dobro omejiti."

Leta 2011 je bil na naboru Lige NBA izbran kot peti. Litovci velike upe polagajo v nadarjenega centra, verjamejo - čeprav se po slogu igre precej razlikuje -, da lahko doseže raven legendarnega Arvydasa Sabonisa. Čeprav ima šele 21 let, se močni Valančiunas, ki je do zdaj kot edini košarkar na vseh tekmovanjih mlajših selekcij, na katerih je nastopil, osvojil zlato odličje in bil imenovan za MVP-ja, enakovredno kosa z vsemi najboljšimi in najizkušenejšimi evropskimi visokimi igralci.

Samozavestnejši kot leta 2011
V Litvi, kjer je košarka z velikim naskokom šport številka ena, je bil Jonas že kot najstnik med najbolj priljubljenimi igralci. Nastopil je tudi na domačem EP-ju, kjer je dobro izkoristil svojo priložnost, na koncu pa je izbrana vrsta nekoliko razočarana končala na petem mestu: "Zagotovo je bilo pred dvema letoma več pritiska. Zdaj sem samozavestnejši, saj imam za sabo še dve težki sezoni več. Se ne obremenjujem toliko s pritiskom. Na vsaki tekmi, vsak dan, vsak trening želim napredovati kot igralec. Letos sem veliko samozavestnejši kot pred dvema letoma in tudi pripravljen prevzeti veliko več odgovornosti ter nositi več bremena."

"Nobena tekma na velikih tekmovanjih ni lahka. Naporno je, na vsaki je treba dati maksimum, vse od sebe in ritem je zares močan. Treba je biti dobro mentalno in fizično pripravljen, kajti tu ni lahkih preizkusov in ni veliko popravnih izpitov, tako da vsak poraz lahko odloča," je dodal izjemno talentiran košarkar, ki je pred prvenstvom celo dejal, da v Slovenijo prihaja po zlato kolajno: "Čaka nas še zelo dolga pot. Veliko dela je še pred nami, treba je iti korak za korakom, a verjamem, da smo sposobni tudi zmagati." Valančiunasovi vrstniki, letnik 1992, so že postali evropski prvaki v Sloveniji. To jim je uspelo na lanskem prvenstvu do 20 let, a Jonasa, ki je bil predtem sicer vodja te generacije, ni bilo v moštvu, saj se je pripravljal za nastop na olimpijskih igrah.

Litva gladko odpravila Francoze