Kobe Bryant je 14. junija v Amway Areni v Orlandu kronal izjemno sezono. Lakersi so postali prvaki, Kobe pa prvič MVP finala. Foto: EPA
Kobe Bryant je 14. junija v Amway Areni v Orlandu kronal izjemno sezono. Lakersi so postali prvaki, Kobe pa prvič MVP finala. Foto: EPA
Pau Gasol
Leto 2009 je bilo sijajno za Paula Gasola. Foto: Reuters
Lamar Odom
Lamar Odom je podaljšal pogodbo z Lakersi. Foto: Reuters
Tony Parker in Tim Duncan
Tony Parker in Tim Duncan sta se zadnjega naslova veselila leta 2007. Foto: Reuters
Chauncey Billups
Chauncey Billups je bil najzaslužnejši za velik uspeh Denverja v lanski sezoni. Foto: Reuters
Mark Cuban
Mark Cuban sodi med najtemperamentnejše lastnike moštev v Ligi NBA. Foto: EPA
Carlos Boozer
Carlos Boozer si želi zapustiti Salt Lake City. Foto: EPA
Greg Oden
Greg Oden se je lani poškodoval že na uvodni tekmi sezoni proti Lakersom. Foto: Reuters
David Stern in Tyreke Evans
Tyreke Evans je veliki up Kingsov. Foto: EPA
Vujačič bo prejel šampionski prstan

Varovanci legendarnega trenerja Phila Jacksona so v junijskem finalu s 4:1 odpravili Orlando in po sedmih sušnih letih končno osvojili naslov. Kakovost ni sporna, Jacksona pred začetkom 64. sezone Lige NBA bolj skrbijo stranski dejavniki, ki bi lahko zmotili igralce. Največja okrepitev je nedvomno Ron Artest, ki je prišel iz Houstona. Krilni igralec je v šali dejal, da bi za prstan eno sezono odigral tudi zastonj. V obratno smer je odšel izjemni obrambni igralec Trevor Ariza, ki je bil tih in koristen. V končnici je ukradel nekaj ključnih žog v zadnji minuti.


Pomočnik Jacksona Kurt Rambis je poleti postal glavni trener Minnesote. Večina igralcev je začela objavljati vse mogoče stvari na Twitterju, kar Jacksona prav nič ne veseli. Lamar Odom je poleti po dolgotrajnih pogajanjih le podaljšal pogodbo in se tudi poročil z zvezdo resničnostnega šova Khloe Kardashian.

Kobe in Artest že prava prijatelja
Artest hitro izgubi živce, samo spomnimo se njegovega izpada v dresu Indiane, ko je udaril gledalca in moral celo sezono počivati zaradi kazni. Lani so Rocketsi v končnici v epski seriji v polfinalu Zahoda klonili pred Lakersi v sedmih tekmah. Artest in Kobe Bryant sta si večkrat izmenjala nekaj krepkih besed, a to je vse že preteklost.

Jackson je junija osvojil četrti naslov z Lakersi in rekordnega desetega v trenerski karieri, dva je osvojil v sedemdesetih letih v dresu New York Knicksov. Zdravje mu zadnja leta ne služi najbolje, zato bo to verjetno njegova zadnja sezona. Pogovorov o morebitnem podaljšanju pogodbe še ni bilo.

Bo Vujačič s kratko pričesko spet ujel pravo formo?
Saša Vujačič je v finalni seriji proti Orlandu ostal brez točke. 25-letni Mariborčan je po Rašu Nesteroviču in Benu Udrihu postal tretji Slovenec s prstanom. Vujačič je v rednem delu igral 16 minut na srečanje in pripeval 5,8 točke, v končnici pa je bil na parketu v povprečju le 11 minut, v finalu celo le štiri minute, dosegel pa ni niti točke. Junija 2008 je zablestel z 20 točkami na tretji tekmi finala proti Bostonu.

"Vujačič se je lani več časa ukvarjal s svojimi lasmi, kot pa ga preživel na igrišču. Zato smo ga prosili, naj si uredi frizuro. Lani se je Saša poškodoval prvi dan priprav, počivati je moral tri tedne in nato ni bil pravi celo sezono," je pred začetkom priprav izjavil Jackson. Vujačić je želji trenerja ustregel in na poroki Odoma vse presentil s kratko pričesko.

Sanjsko leto za Gasola
Navijači znova največ pričakujejo od Bryanta, ki je lani blestel vso sezono in prvič postal tudi najkoristnejši igralec (MVP) finala. Pau Gasol ima za seboj sanjsko leto, saj je junija postal prvak Lige NBA, septembra pa je bil s Španci še prvič evropski prvak in seveda tudi MVP EP-ja.

Do sredine decembra bo malo potovanj
Andrew Bynum si je v zadnjih dveh sezonah januarja poškodval obe koleni in v končnici ni bil v pravi formi. Letos si želi prvič nastopiti na tekmi All Star. Veteran Derek Fisher je lani z dvema nepozabnima trojkama uničil Orlando v četrti tekmi finala, pri 35 letih je še vedno neverjetno koristen igralec. Jordan Farmar, Shannon Brown, Didier Ilunga-Mbenga, Adam Morrison, Josh Powell in Luke Walton bodo svojo priložnost iskali s klopi. Razpored je določil, da bodo Lakersi kar 17 izmed uvodnih 21 tekem odigrali doma.

Jefferson in McDyess okrepila Spurse
Strokovnjaki so ocenili, da se je najbolj okrepil San Antonio, ki želi na pota stare slave. V lanski sezoni so Spursi v prvem krogu končnice gladko klonili pred Dallasom z 1:4 v zmagah. Največja okrepitev je vsekakor Richard Jefferson iz Milwaukeeja, ki je prišel v menjavi igralcev. Odšli so Kurt Thomas, Bruce Bowen in Fabricio Oberto. Drew Gooden je podpisal z Dallasom, prišel je tudi veteran Antonio McDyess, ki bo v treh letih prejel 15 milijonov ameriških dolarjev.

Trener Gregg Popovich se zelo boji poškodb, ki so v zadnjih letih zelo mučile nosilce igre. Tim Duncan je dopolnil že 33 let, Manu Ginobili je le leto mlajši. Jefferson je bil nosilec igre pri Bucksih in z njim so Spursi vsekakor kandidati za vrh Zahodne konference.

Nuggetsi zadržali močno ekipo
Denver je lani zablestel v polnem sijaju. Chauncey Billups, ki je prišel novembra v menjavi za Allena Iversona, je preporodil ekipo. Nuggetsi so se izjemno upirali Lakersom v finalu Zahoda in klonili šele po šestih zelo napetih srečanjih.

Trener George Karl se je razveselil prihoda obetavnega branilca Arrona Afflala, ki je lani nase opozoril v Detroitu. Zelo pomembno je tudi, da je za pet let podaljšal pogodbo Chris Andersen. "Birdman" je ljubljenec občinstva v Pepsi Centru in odličen skakalec. Lani je center Nene prvič po petih sezonah odigral sezono brez poškodb. Odlično sezono je imel tudi Carmelo Anthony. Lanski prvi finale Zahodne konference po letu 1985 še ni zadovoljil navijačev, ki si želijo uvrstitve v veliki finale.

Tudi Dallas meri visoko
Dallas je lani prišel do polfinala Zahoda, kjer je bil boljši Denver po petih tekmah. Prišli so prosti igralci Shawn Marion iz Toronta, Quinton Ross iz Memphisa, Drew Gooden iz San Antonia in Tim Thomas iz Chicaga. Veteran Jason Kidd je podaljšal pogodbo za tri leta (prejel bo 25 milijonov zelencev). Dirk Nowitzki je imel po dolgem času prosto poletje, Josh Howard pa tudi še ni pokazal vsega svojega znanja.

Cuban ne more iz svoje kože
Lastnik Marc Cuban je spet dvignil veliko prahu, ko je študentom univerze v Pittsburghu zaupal, da se zavzema za nadzorovano uporabo steroidov pri športnikih. "Verjetno bom tvegal smrtno obsodbo, ko bom povedal, da nisem tako nastrojen proti steroidom. Ves čas uživamo snovi za povečevanje zmogljivosti, le da to niso steroidi. Morali bi jih le uporabljati na pravi način in postaviti stroga pravila, tako da bi se izognili negativnim posledicam za zdravje športnikov zaradi dolgotrajne uporabe," je študentom razlagal Cuban, ki ne verjame, da bo Liga NBA že kmalu preklicala svojo protidopinško usmeritev. Lastnik Teličkov je s strani vodstva lige do zdaj dobil že poldrugi milijon dolarjev kazni zaradi svojih nepremišljenih in neprimernih izpadov ter spornih izjav.

Koliko časa bo Boozer še član Utaha?
Utah ni spreminjal ekipe, ki je lani izpadla v prvem krogu Zahoda proti LA Lakersom v petih tekmah. 48 zmag v rednem delu sezone je bil lep uspeh. Paula Milsapa si je zelo želel Portland, a so Jazzi zvišali ponudbo na 32 milijonov dolarjev za štiri leta. Veliko vprašanje je, koliko časa bo v Salt Lake Cityju še ostal Carlos Boozer, ki je v vseh mogočih kombinacijah za menjvanje igralcev, a do dogovora za zdaj še ni bilo. Mehmet Okur je bil poškodovan v končnici v zadnjih dveh sezonah. Pričakujemo lahko hud boj za končnico.

Težko leto za Rocketse
Precej sprememb je bilo v Houstonu. Artest je bil vodja Rocketsov, a sanj o naslovu ni mogel izpolniti, zato je odšel k Lakersom. Nadomestil ga je Trevor Ariza, ki je izjemen v obrambi. Kitajski velikan Jao Ming bo moral izpustiti celo sezono, Tracy McGrady ima prav tako veliko težav s poškodbami. Lani je v seriji proti Lakersom (3:4) blestel hitri organizator igre Aaron Brooks, ki je bil nočna mora veterana Dereka Fisherja.

Mladi Blazersi hočejo še korak dlje
Ekipa prihodnosti je vsekakor Portland. Lani so si varovanci Nata McMillana priborili prednost domačega igrišča v prvem krogu končnice, a nato z 2:4 izgubili proti Houstonu. Center Greg Oden ima neverjetno smolo s poškodbami, vsi v klubu upajo, da bo letos končno lahko pokazal ves svoj potencial. Iz Philadelphie je prišel Andre Miller (21 milijonov dolarjev za tri leta), v Phoenix je odšel Channing Frye, v Sacramento pa Sergio Rodriguez.

Se bo Okafor ujel s Paulom?
New Orleans je poleti naredil menjavo na centrskem položaju. Tyson Chandler, ki lani ni imel dobre sezone, se je preselil v Charlotte, prišel pa je Emeka Okafor. Chris Paul vsega ne more opraviti sam, pričakovanj lani ni popolnoma opravičil James Posey, ki je osvojil že dva naslova prvaka (Miami 2006 in Boston 2008).

Dragič si obeta večjo minutažo
Phoenix se lani ni prebil med osmerico na Zahodu. Shaquille O'Neal je odšel v Cleveland. Frye je okrepil ekipo iz Phoenixa. Brez Shaqa bo igra Sunsov spet precej hitrejša. Goran Dragič si letos obeta precej večjo minutažo. Na pripravljalni tekmi je Sacramentu nasul 21 točk in dodal še osem skokov, trikrat je bil natančen tudi izza črte. Na sedmih pripravljalnih tekmah je v povprečju igral 21,9 minute in dosegal 8,9 točke.

Kingsi brez možnosti za končnico
Sacramento je lani dobil le 17 tekem. Kevina Natta je na trenerskem stolčku zamenjal Paul Westphal. Novinec Tyreke Evans naj bi bil prihodnji zvezdnik lige. Beno Udrih je na pripravljlnih tekmah začenjal tekme s klopi, v povprečju pa je igral 21 minut na srečanje.

Vujačič bo prejel šampionski prstan