Luka Dončić je bil ta konec tedna na parketu kar 89 minut, vseeno pa je Dallas izgubil obe tekmi in bo verjetno že v nedeljo končal sezono. Foto: Reuters
Luka Dončić je bil ta konec tedna na parketu kar 89 minut, vseeno pa je Dallas izgubil obe tekmi in bo verjetno že v nedeljo končal sezono. Foto: Reuters

Po sobotnem porazu v Miamiju so se Mavericksi znašli v velikih težavah. Imeli so malo odmora in v podaljšku se je zelo poznala utrujenost. Kyrie Irving je nasul 41 točk, Dončić jih je dodal 22, čeprav ni imel strelskega večera (8/21 iz igre, 3/12 za tri, prosti meti 3/4). 24-letni Ljubljančan je v soboto igral 45 minut, v State Farm Areni pa je bil na parketu le minuto manj.

Dallas bo zadnje tri tekme odigral na domačem parketu. Proti Sacramentu v sredo, proti Chicagu v petek in proti San Antoniu v nedeljo bo potreboval zmage. Vsak spodrsljaj pomeni konec sezone že 9. aprila.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Gostitelji do prednosti ob koncu prve četrtine
Hawksi so odlično končali uvodno četrtino. Jalen Johnson in Bogdan Bogdanović sta bila natančna izza črte za vodstvo s 37:29 po 12 minutah.

Dončić zadel trojko tik pred odhodom v garderobo
Obe ekipi sta zelo dobri v napadu, obramba pa ni njuna odlika. Dončić je zadel trojko tik pred piskom sirene za konec prvega polčasa in s tem znižal prednost gostiteljev na 70:66. Do odmora je zbral 16 točk, Irving pa je bil najboljši strelec z 20 točkami.

JaVale McGee je bil na parketu zadnjih 23 minut. Center je dosegel 11 točk, a je zgrešil ključni prosti met štiri desetinke pred koncem rednega dela. Foto: Reuters
JaVale McGee je bil na parketu zadnjih 23 minut. Center je dosegel 11 točk, a je zgrešil ključni prosti met štiri desetinke pred koncem rednega dela. Foto: Reuters

Hawksi hitro zapravili 15 točk naskoka
Atlanta si je sredi tretje četrtine zagotovila najvišjo prednost na tekmi, ko je z delnim izidom 12:2 povedla z 91:76. Saddiq Bey je zadel trojko in Kidd je moral vzeti minuto odmora. Vstopila sta JaVale McGee in Christian Wood, ki sta z nekaj lahkimi koši znižala zaostanek, Dončić pa je s polaganjem končal tretjo četrtino (94:91).

Wood in McGee zadela le po en prosti met
Irving je blestel v zadnji četrtini, v kateri je dosegel 14 točk, 37 sekund pred koncem rednega dela je izenačil na 121:121. Po zgrešenem metu Johna Collinsa je Bey potisnil žogo skozi mrežico. Dallas je imel zadnji napad, Capela pa je naredil osebno napako nad Woodom sekundo pred koncem. Center Mavericksov je zadel le prvi prosti met, drugega pa je zgrešil.

Žoga se je odbila v stranski avt in sodniki so po ogledu posnetka določili, da je do konca še 0,4 sekunde, žoga pa je za Dallas. V boju za položaj pod košem je Capela udaril McGeeja po roki in Mavericksi so imeli lepo priložnost za zmago, vendar je McGee zadel le drugi prosti met.

Trae Young je zadel odločilna prosta meta. Foto: Reuters
Trae Young je zadel odločilna prosta meta. Foto: Reuters

Young zadel ključna prosta meta, Dončić zgrešil trojko
V podaljšku je bil izid izenačen na 130:130. Atlanta je imela zadnji napad. Young je krenil v prodor, stopil je na stopalo Josha Greena, nato pa se je v zvezdnika Atlante zaletel Irving. Sodniki so zapiskali osebno napako 1,8 sekunde pred koncem. Young je zadel oba prosta meta. Po minuti odmora je Josh Green iz avta podal do Dončića, ki je zgrešil trojko z leve strani ob pisku sirene.

"Imeli smo precej sreče, ko sem se zaletel v Irvinga," je priznal Young.

Irving prepričan, da so se sodniki zmotili
"Mislim, da so se sodniki zmotili pri osebni napaki. Young je naredil osebno napako v napadu ali pa bi lahko zapiskali osebno napako. Ko bodo sodniki pogledali posnetek, bomo opazili, da se niso odločili prav. To je bila odločilna akcija na tekmi. Imamo še majhno upanje, da se nam uspe prebiti na deseto mesto. Veliko tekem smo izgubili v zadnjih sekundah, in to vsako ekipo čustveno izprazni," je bil na novinarski konferenci razočaran Irving.

Kidd: Luka je imel lep pogled proti košu pri zadnji trojki
"Zelo se je poznalo, da smo bili utrujeni v zadnjih minutah, saj smo imeli težko tekmo v soboto. V divji končnici podaljška smo imeli veliko smolo. Sodniki bi se lahko odločili tudi drugače, Young bi lahko prejel osebno napako v napadu. Luka je imel lep pogled proti košu pri zadnji trojki. On vsekakor lahko zadene iz takega položaja. Vsi se zavedamo, da smo v neugodnem položaju. Moramo loviti tekmece. Nikakor nam ne uspe dobiti tesnih končnic," je razlagal Kidd.

Oklahoma kljub porazu proti Phoenixu v boljšem položaju
Mavericksi usode nimajo več v svojih rokah, v boju za deseto mesto je v boljšem položaju Oklahoma, ki je tokrat izgubila proti Phoenixu s 118:128. To je bil njen 41. poraz. Če bi bili po koncu rednega dela izenačeni z Dallasom, bi odločalo razmerje v medsebojnih tekmah, pri tem pa je boljša Oklahoma.

Mavericksi torej potrebujejo dva spodrsljaja v zadnjem tednu. Oklahoma bo v torek gostovala pri Bojevnikih v San Franciscu, v četrtek bo gostila Utah, v nedeljo pa Memphis.

Anthony Davis in LeBron James sta po številnih poškodbah v letošnji sezoni ujela pravo formo tik pred začetkom končnice. Foto: Reuters
Anthony Davis in LeBron James sta po številnih poškodbah v letošnji sezoni ujela pravo formo tik pred začetkom končnice. Foto: Reuters

Zmagoviti niz Lakersov se nadaljuje
Ko je 17. marca Maxi Kleber zadel trojko ob pisku sirene za zmago Dallasa v Los Angelesu, se je zdelo, da so Lakersi v zelo neugodnem položaju. Dva dni pred tem grenkim porazom so si privoščili še spodrsljaj v Houstonu, ki je prikovan na dno Zahoda. Dva tedna pozneje so bili Rocketsi popolnoma nemočni v Toyota Centru (109:134). To je bila tretja zaporedna zmaga Jezernikov in šesta na zadnjih sedmih tekmah. Prebili so se že na sedmo mesto na Zahodu.

James s 107. trojnim dvojčkom ujel Kidda
Anthony Davis je bil neustavljiv, nasul je 40 točk. LeBron James je vpisal trojni dvojček z 18 točkami, 11 podajami in 10 skoki. Na četrtem mestu večne lestvice je s 107. trojnim dvojčkom ujel Jasona Kidda. Rui Hačimura je dodal 20 točk in 12 skokov, podelil je tudi tri blokade.

Davis: Za nas se je končnica začela že pred nekaj tedni
"Sezono smo začeli z dvema zmagama na uvodnih 12 tekmah. Pot do pozitivnega izkupička je bila dolga in naporna. Formo smo ujeli v idealnem trenutku. Do konca rednega dela želimo dobiti vse tekme in se s tem izogniti dodatnim kvalifikacijam za končnico. Vsi smo popolnoma osredotočeni na vsako tekmo posebej. Za nas se je končnica začela že pred nekaj tedni," je poudaril Davis.

Jamal Murray je odlično vodil igro Denverja. Nuggetsi so dokazali, da so tudi brez Nikole Jokića sposobni premagati vrhunskega tekmeca. Foto: Reuters
Jamal Murray je odlično vodil igro Denverja. Nuggetsi so dokazali, da so tudi brez Nikole Jokića sposobni premagati vrhunskega tekmeca. Foto: Reuters

Nuggetsi brez Jokića ugnali prvake
Denver je premagal Golden State s 112:110. Nikola Jokić je zaradi poškodbe mečne mišice izpustil že tretjo tekmo. Michael Porter je zbral 29 točk in 11 skokov, Jamal Murray pa se je izkazal s 26 točkami in ključno blokado, ko je Klay Thompson skušal odločiti tekmo s trojko ob pisku sirene.

Thompson je zadel le pet trojk iz 16 poskusov, Stephen Curry pa je imel še slabši večer (21 točk; 2/14 za tri). Nuggetsi potrebujejo le še eno zmago za potrditev prvega mesta na Zahodu.

Bojevniki so si priigrali 15 točk naskoka v drugi četrtini, a so gostitelji znižali na 58:61 ob odmoru. Zadnjo četrtino so odprli z delnim izidom 20:11 in si zagotovili enajst točk naskoka štiri minute pred koncem (109:98).

Vlatko Čančar je igral v zadnji minuti prve četrtine in nato še dve minuti in pol na začetku druge. Zbral je dve podaji, njegov edini met na koš pa je bil s svoje polovice, ko je skušal prehiteti sireno ob koncu prve četrtine.

Immanuel Quickley je v letošnji sezoni naredil velik korak naprej. Knickse čaka velik izziv v uvodnem krogu končnice, saj bo imel Cleveland prednost domačega parketa. Foto: Reuters
Immanuel Quickley je v letošnji sezoni naredil velik korak naprej. Knickse čaka velik izziv v uvodnem krogu končnice, saj bo imel Cleveland prednost domačega parketa. Foto: Reuters

Knicksi potrdili mesto v končnici
New York se je šele drugič v zadnjem desetletju uvrstil v končnico. Knicksi so v Madison Square Gardnu premagali Washington s 118:109. Jalen Brunson in Quentin Grimes sta bila najboljša strelca s 27 točkami.

V New Yorku na naslov čakajo vse od leta 1973, ko je bil MVP finala pokojni Willis Reed. Leta 1999 so Knicksi zadnjič igrali v finalu, a je bil San Antonio boljši s 4:1 v zmagah. Leto zatem so izgubili v finalu Vzhoda proti Indiani, nato pa so dobili le še eno serijo v zadnjih 23 letih. Leta 2013 so izločili Boston v prvem krogu.

Zelo verjetno bo New York končal na petem mestu in se bo v prvem krogu končnice srečal s Clevelandom. Julius Randle si je prejšnji teden zvil gleženj in v rednem delu ne bo več igral. Končnica se bo začela 15. aprila in zdravniška služba se bori, da bo pripravljen.

Andetokumbo zasenčil Embiida
Janis Andetokumbo je prispeval 33 točk in 14 skokov k zmagi Milwaukeeja nad Philadelphio s 117:104. Grk je zasenčil najboljšega strelca Lige NBA Joela Embiida (28 točk, 11/25 iz igre) in zrežiral 56. zmago Bucksov, ki so zelo blizu potrditvi prvega mesta na Vzhodu.

Tri dni po polomu proti Bostonu v Fiserv Forumu so predlanski prvaki prikazali pravi obraz. Prvo četrtino so dobili s 36:21 in Sixersi se niso uspeli več nevarno približati.


Tekme 2. aprila:
ATLANTA - DALLAS
* 132:130 (37:29, 33:37, 24:25, 29:32)
Murray 25 (11/21 iz igre, 1/4 za tri), Young 24 (8/24 iz igre, 0/5 za tri, prosti meti 8/8) in 12 podaj, Collins 18 (4/6 za tri) in 10 skokov, Bogdanović 16 (4/10 za tri), Capela (11 skokov) in Okongwu po 14, Bey 13 in 8 skokov, J. Johnson 5, Griffin 3; Irving 41 (16/27 iz igre, 1/6 za tri, prosti meti 8/8), Dončić 22 (8/21 iz igre, 3/12 za tri, prosti meti 3/4), 7 skokov in 7 podaj v 44 minutah, Wood 18 in 11 skokov, Green 13, McGee 11, Bullock 8, Powell 7, Hardaway 6, Kleber in Hardy po 2.
* - po podaljšku

CHARLOTTE - TORONTO 108:128
Mihajluk 26 (10/17 iz igre, 5/9 za tri), Bouknight 21 (5/7 za tri), M. Williams 15 in 12 skokov; Siakam 36 (16/24 iz igre), 7 skokov in 7 podaj, Anunoby 23 (5/6 za tri), VanVleet 20 in 20 podaj, Pöltl 16 in 9 skokov.

BROOKLYN - UTAH 111:110
Bridges 30 (9/25 iz igre, 1/8 za tri, prosti meti 11/13), Johnson 18, Dinwiddie 17 in 12 podaj, Claxton 14 (7/8 iz igre); Horton Tucker 32 (12/25 iz igre, 3/7 za tri) in 8 podaj, Markkanen 23 (8/21 iz igre, 1/8 za tri) in 9 skokov, Agbaji 19.

CHICAGO - MEMPHIS 128:107
LaVine 36 (13/19 iz igre, 3/8 za tri), DeRozan 31 (11/26 iz igre), White 19, Vučević 13 in 10 skokov; Jackson Jr. 31 (11/20 iz igre, 5/8 za tri), Bane 21, Morant 17 (7/16 iz igre, 2/5 za tri), 10 skokov in 10 podaj, Brooks 14.

MINNESOTA - PORTLAND 105:107
Edwards 37 (15/30 iz igre, 3/8 za tri), Anderson 13, Conley 11; Sharpe 27 (9/19 iz igre), Knox 19, Watford 15, Lillard, Nurkić, Simons in Grant niso igrali.

NEW YORK - WASHINGTON 118:109
Brunson (11/20 iz igre) in Grimes (6/11 za tri) po 27, Quickley 22 (3/6 za tri), Toppin 21; Kispert 29 (10/19 iz igre, 4/11 za tri), J. Davis 16, Gibson 14 (4/5 za tri), Porzingis, Beal in Kuzma niso igrali.

ORLANDO - DETROIT 128:102
Suggs 18 (4/6 za tri), Anthony 17, F. Wagner 16; Hayes 20 (6/12 iz igre), Omoruyi 19, Ivey 14.

SACRAMENTO - SAN ANTONIO * 134:142
Fox 28 (10/23 iz igre, 0/8 za tri), Sabonis 26 (9/12 iz igre) in 8 skokov, Murray 18; McDermott 30 (4/8 za tri), Champagnie 26 (4/7 za tri), T. Jones 17 (7/11 iz igre), 11 podaj in 10 skokov, Collins 16, Branham 15.
* - po podaljšku

HOUSTON - LA LAKERS 109:134
Green 24 (7/21 iz igre), Porter 20 (6/10 za tri), Sengun 18 in 15 skokov; Davis 40 (15/20 iz igre, prosti meti 10/12) in 9 skokov, Hačimura 20 (10/14) in 12 skokov, James 18 (8/18 iz igre, 1/7 za tri), 11 podaj in 10 skokov, Reaves 18, Beasley 13.

OKLAHOMA CITY - PHOENIX 118:128
Gilgeous Alexander 39 (11/22 iz igre, prosti meti 17/17), Giddey 16, 9 skokov in 8 podaj, Wiggins in Dort po 14; Durant 35 (13/21 iz igre, 3/7 za tri), Booker 22 (8/14 iz igre, 1/5 za tri) in 10 podaj, Ayton 19 in 11 skokov, Paul 16 in 8 podaj.

CLEVELAND - INDIANA 115:105
Mitchell 40 (14/25 iz igre, 3/9 za tri), Garland 20 (8/20 iz igre), LeVert in Allen po 15; Mathurin 19 (5/12 iz igre), McConnell 16 (7/8 iz igre), Nwora 15 in 10 skokov.

MILWAUKEE - PHILADELPHIA 117:104
J. Andetokumbo 33 (13/17 iz igre, prosti meti 7/13) in 14 skokov, B. Lopez 21 (9/13 iz igre), Middleton 19 in 9 podaj, Portis in Holiday po 18 ... Dragić 0 (0/2 za tri) v minuti in pol; Maxey 29 (9/15 iz igre, 6/7 za tri), Embiid 28 (11/25 iz igre, 1/7 za tri) in 9 skokov, Harden 11 (4/9 iz igre).

DENVER - GOLDEN STATE 112:110
Porter 29 (10/17 iz igre, 4/8 za tri) in 11 skokov, Murray 26 (10/21 iz igre) in 8 podaj, Brown 14, Gordon 13, 10 skokov in 7 podaj ... Čančar 0 (0/1 za tri) in 2 podaji v 3 minutah, Jokić ni igral; Thompson 25 (9/28 iz igre, 5/16 za tri), Curry 21 (8/28 iz igre, 2/14 za tri), DiVincenzo 18 in 13 skokov, Poole 17.


Vzhodna konferenca:                    
MILWAUKEE BUCKS *        78 56 22  71,8
BOSTON CELTICS *         78 54 24  69,2
PHILADELPHIA 76ERS *     78 51 27  65,4
CLEVELAND CAVALIERS *    79 49 30  62,0
NEW YORK KNICKS *        79 46 33  58,2
BROOKLYN NETS            78 43 35  55,1
---------------------------------------
MIAMI HEAT               78 41 37  52,6
ATLANTA HAWKS            78 39 39  50,0
TORONTO RAPTORS          78 39 39  50,0
CHICAGO BULLS            78 38 40  48,7
---------------------------------------
WASHINGTON WIZARDS       78 34 44  43,6
ORLANDO MAGIC            78 34 44  43,6
INDIANA PACERS           79 34 45  43,0
CHARLOTTE HORNETS        79 26 53  32,9
DETROIT PISTONS          78 16 62  20,5
Zahodna konferenca:                    
DENVER NUGGETS *         78 52 26  66,7
MEMPHIS GRIZZLIES *      78 49 29  62,8
SACRAMENTO KINGS *       78 47 31  60,3
PHOENIX SUNS             78 43 35  55,1
LOS ANGELES CLIPPERS     79 41 38  51,9
GOLDEN STATE WARRIORS    79 41 38  51,9
---------------------------------------
LOS ANGELES LAKERS       78 40 38  51,3
NEW ORLEANS PELICANS     78 40 38  51,3
MINNESOTA TIMBERWOLVES   79 39 40  49,4
OKLAHOMA CITY THUNDER    79 38 41  48,1
---------------------------------------
DALLAS MAVERICKS         79 37 42  46,8
UTAH JAZZ                78 36 42  46,2
PORTLAND TRAIL BLAZERS   78 33 45  42,3
SAN ANTONIO SPURS        78 20 58  25,6
HOUSTON ROCKETS          79 19 60  24,1