Zveza se je odločila, da Božidar Maljković ostaja selektor in bo Slovenijo vodil na domačem evropskem prvenstvu. Foto: EPA
Zveza se je odločila, da Božidar Maljković ostaja selektor in bo Slovenijo vodil na domačem evropskem prvenstvu. Foto: EPA
Saša Vujačič, Beno Udrih
Maljković pravi, da bo Beno Udrih zaigral za Slovenijo. Kakšna pa bo usoda Saše Vujačića? Foto: MMC RTV SLO
Na prvenstvu je Maljković ponudil priložnost nekaterim mladim košarkarjem. Najmlajši med njimi je bil Luka Rupnik, ki je komaj dopolnil 18 let in je bil tudi najmlajši udeleženec turnirja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Primož Brezec
V letošnji sezoni v klubu sodeluje Maljković tudi s Primožem Brezcem, ki je izpustil minulo prvenstvo. Foto: Reuters
Z igro v obrambi je bil Maljković kar zadovoljen, več težav je Slovencem povzročal napad. Foto: Reuters
Božidar Maljković
Cilji so bili neizpolnjeni. Glede na sestavo ekipe so bili morda res previsoki. Zaradi tega bo v prihodnje Maljković pri tem previdnejši. Foto: EPA
Božidar Maljković
Ne glede na sestavo ekipe, bo javnost od Maljkovića in njegovih varovancev na domačem prvenstvu zahtevala veliko. Želja seveda ostaja tudi medalja. Foto: Reuters
Božidar Maljković
"Boža" pravi, da je toliko odpovedi le v slovenski reprezentanci. Podobno je z negativnim odnosom. Foto: MMC RTV SLO/ T. J.

v prihodnje zaigral za reprezentanco, podobno verjame za Primoža Brezca, sam pa ni izključil niti Saše Vujačića.

V ponedeljek so s Košarkarske zveze Slovenije sporočili, da Maljković ostaja na čelu slovenske izbrane vrste. Srbski strokovnjak, ki je štirikrat postal klubski evropski prvak, je v Litvi z reprezentanco osvojil sedmo mesto, kar pa je neuspeh, glede na to, da je bil cilj pred pričetkom turnirja vsaj uvrstitev v dodatne kvalifikacije za olimpijske igre. Skoraj tri mesece po koncu prvenstva je "Boža" še vedno mnenja, da je bil rezultat dober.

Verjame, da se bodo najboljši slovenski košarkarji v prihodnje odzvali vabilu, a želi le tiste, ki bodo za dres s slovenskim grbom igrali s srcem. V prihodnjem letu bo reprezentanca prosta, a počivala ne bo. Dokončnega načrta dela sicer še niso sestavili.


Od konca evropskega prvenstva so minili že skoraj trije meseci. Kako zdaj gledate na tekmovanje v Litvi in seveda na nastope Slovenije?
Mnenje se ni nič spremenilo. Še vedno gledam tako kot takoj po prvenstvu. Že med evropskim prvenstvom je dovolj časa, da gledaš in razmišljaš ter ocenjuješ neke situacije. Mislim, da je prvenstvo samo bilo najmočnejše do zdaj in ne vem, ali bo v Sloveniji 2013 tudi tako. Vsi igralci so v Litvo prišli in seveda bi bilo dobro, da bi vsi NBA-igralci prišli tudi v Slovenijo. Kar se pa tiče naše reprezentance, pa mislim, da je rezultat dober, ni pa odličen. Od tega nas je ločila ena žoga na tekmi proti Litvi, morda tudi prejet koš v zadnji sekundi proti Rusiji. Bili smo ekipa, ki je na prvenstvo prišla brez šestih ali sedmih izjemnih košarkarjev, in ekipa, ki je dala priložnost mladim košarkarjem, na koncu pa je bila pred svetovnimi podprvaki Turki, Italijo s tremi NBA-igralci, Nemčijo z Nowitzkim, Srbijo … Mislim, da je to dober rezultat. Zasluge gredo igralcem, ki so vložili veliko dela in za to bi sem jim lepo zahvalil.

Vsi hitro opazijo in tudi izpostavijo negativne stvari. Katere pozitivne pa je reprezentance odnesla od prvenstva? Kaj pozitivnega ste recimo videli vi?
V prvi vrsti zagotovo minutaža, ki je bila namenjena mladim igralcem. Nobena druga reprezentanca ni dala toliko priložnosti mladim kot Slovenija. Tudi nobena druga ni šla v Litvo tako oslabljena kot Slovenija. Tuji kolegi so me večkrat spraševali, kako je to mogoče. Spraševali so tudi kolegi iz bivših jugoslovanskih republik, kaj je razlog, da Slovenci ne pridejo popolni. To je bilo zame zelo težko vprašanje, saj nisem poznal pravega odgovora. Recimo, tudi Mike Fratello me je spraševal. Vprašal me je, zakaj ni Bena Udriha, ki ga on pozna iz Lige NBA. Pozitivno je, da se brez njih nismo predali. Hrabro smo igrali, se borili in na koncu nas je en poraz ločil od boja za medalje. Druga pozitivna točka, ki smo jo letos naredili, pa so izbirni treningi mladih košarkarjev. To ni bila nikogaršnja direktiva, tega tudi ni bilo v pogodbi. Šest vikendov smo organizirali te treninge v sodelovanju s KZS-jem in razumevanjem njihovih klubov. Naredili smo akcijo, ki je po besedah Janeza Drvariča, ki vse to zelo dobro pozna, v slovenski košarki še ni bilo. Videli smo vse dobre igralce. Najboljše smo pridružili reprezentanci, jih pripravili za igranje, navdali smo jih z navdušenjem za delo in predvsem za delo z najboljšimi slovenskimi igralci. Veste, koliko pomeni za mladega in obetavnega Luko Rupnika, da trenira z Goranom Dragićem in Jako Lakovičem. Prav tako recimo za visoke igralce, da delajo z najboljšimi našimi visokimi košarkarji. Vesel sem, da letos nekateri zelo dobro igrajo. Vesel sem tudi, da se dobro razvija Klemen Prepelič, ki ima v Zmagu Sagadinu trenerja, ki lahko iz njega napravi zelo solidnega oziroma dobrega košarkarja.

Kaj so bili morda glavni razlogi, da ni šlo vse po načrtih? Če izvzamemo odpovedi igralcev.
Ustvarili smo pravo ekipo, ki se je zares dobro razumela. Dobro smo delali in vse skupaj speljali brez prepirov in kakršnega koli incidenta. Bi lahko bolje igrali, seveda bi lahko. Predvsem v napadu je bilo veliko rezerv. Obramba je bila še kar dobra. Imeli smo malo časa za pripravo ekipe. Ekipa se mora zgraditi. Podoben primer je tudi zdaj tu v Krasnodarju, kjer sodelujeva s Primožem Brezcem. Malo časa smo imeli, da sestavimo ekipo. Najboljši igralci, skupaj z mano, so se pozno priključili. Tako smo se dolgo navajali, igralci name in jaz na njih. To je dolg proces. Ranko Žeravica, ki je dolgo časa vodil jugoslovansko reprezentanco, je bil mnenja, da trener v štirih mesecih šele lahko zgradi ekipo.

Javnost ni bila na vaši strani in je bila sila kritična do vas. Kako gledate na to in kako boste te negativnosti nevtralizirali?
To je resnica. To je fenomen, ki je le v Sloveniji. V drugih državah tega ni. Pač tako je. Nisem nikoli temu posvečal veliko pozornosti. Za to tudi nimam časa in se tako ne oziram na te zadeve. V Splitu se mi je sicer podobno zgodilo, ko je precej ljudi vse živo delalo in kritiziralo, a so na koncu videli, da je bilo vse super. Upam, da bodo tudi v Ljubljani nekoliko bolj pozitivno gledali na vse.

Kot kaže je prepad med KZS-jem in Sašo Vujačićem prevelik. Ste morda pomislil, da bi šli sami v Carigrad in z njim spregovorili na štiri oči?
Tudi to mi je prišlo na misel. Z Romanom Volčičem, Iztokom Remsom in Matejem Avanzom bomo kmalu imeli sestanek. Ne vemo še, kje bo. Morda me bodo oni obiskali ali pa bomo naredili to v Novem mestu, če se z Lokomotivo pomerimo s Krko. Pogovorili se bomo glede reprezentance, in kar se tiče priprav igralcev. Želim, da nastopijo igralci, ki imajo poleg slovenskega potnega lista še veliko srce in željo igrati za Slovenijo. Pred tem pa nobenega ne izključujem in črtam.

Po informacijah je bil Beno Udrih ob morebitnem podaljšanju "lockouta" tik pred prihodom v vaše moštvo. Kako je z njegovim nastopom za izbrano vrsto?
Z Benom je bilo vse dogovorjeno, da pride v Krasnodar in zaigra za mojo ekipo. Glede denarja je bil pravi "džentelmen", saj je bil pripravljen priti sem močno pod svojo ceno. Trije dnevi so nas ločili od realizacije tega. Vse je bilo dogovorjeno, papirji pripravljeni, a se je "lockout" končal. Mislim, da je bil petek, ko sva govorila z Benom. Dogovorjeni smo bili za torek in mi je rekel, da se v Ligi NBA le nekaj dogaja in da bo prišlo verjetno do konca stavke ter bi bilo tako nesmiselno kar koli podpisovati. Čakali smo na torek in tedaj se je to res zgodilo. Prepričan sem, da bo igral za reprezentanco. Je mož beseda in dejanj. To mi je obljubil in verjamem, da se bo to zgodilo.

Kako ste zadovoljni v Krasnodarju in kako s Primožem Brezcem, ki igra za vaš klub, manjkal pa je na zadnji reprezentančni akciji?
Ni nam lahko. Ne meni in njemu. Večina ekip igra s petimi manjšimi igralci. Na poziciji pet praktično ni pravega centra. Tako imamo krila, ki igrajo na pozicijah štiri, in štirice, ki igrajo na poziciji klasičnega centra. Tako ga težko uorabimo. Nekaj tekem je odigral zelo dobro. Glede reprezentance nisva govorila, mislim pa, da je pripravljen igrati.

Pred prevzemom Slovenije ste postavili zelo visoke cilje, tudi že za prvenstvo 2013. Ostajajo te enaki?
Glede ciljev bomo ravnali pametneje kot letos. Postavili jih bomo tedaj, ko bomo videli, kakšno ekipo bomo imeli na voljo. Tako bomo lahko postavili realne cilje. Ne pa, da se nam ponovi, da postavimo cilje, potem pa šest ali sedem igralcev ne pride, cilji pa so še kar isti.

Ste se že kaj pogovarjali oziroma razmišljali o načrtu za drugo leto, ko vas ne čaka nobeno veliko tekmovanje?
Reprezentanca se bo zbrala. Igrali bomo z mladimi košarkarji. Seveda bomo imeli nekaj prijateljskih tekem. Morda bomo organizirali kakšen turnir ali pa se vsaj udeležili kakšnega. O tem bomo še govorili na sestankih z zvezo. Mislim, da bomo po božičnih in novoletnih praznikih sestavili točen načrt dela v prihajajočem letu.