Janis Andetokumbo okreva po operaciji kolena. Foto: EPA
Janis Andetokumbo okreva po operaciji kolena. Foto: EPA

Ko je KZS objavil, da bo Slovenija med pripravami na četrti nastop na svetovnem prvenstvu gostila Grčijo, so bile Stožice nemudoma razprodane. Eden glavnih razlogov je bil tudi superzvezdniški obračun Luke Dončića in Janisa Andetokumba. Medtem ko se je najboljši slovenski košarkar že pridružil pripravam, pa je nastop Greek Freaka v Aziji še pod vprašajem in ga zato jasno ne bo v Ljubljano. Košarkar Milwaukeeja je namreč zaradi težav s kolenom ob koncu sezone šel na operacijo. Čeprav je bil poseg rutinski, pa vseeno okrevanje zahteva svoj čas in zato je sodelovanje na prvenstvu ogroženo.

Dimitris Itudis je v ponedeljek spregovoril na medijskem dnevu, kjer je dejal, da spremlja njegovo zdravstveno stanje, ne ve pa, kdaj bo lahko dvakratni MVP Lige NBA pripravljen za igro. "Vprašanje bi bilo treba nasloviti na zdravnike reprezentance in zdravnike Milwaukeeja. Moje informacije so, da se Janis trudi. Njegov status se pregleduje in kmalu bomo imeli dokončno odločitev, ali mu bo uspelo igrati na svetovnem prvenstvu," je dejal grški selektor in še dodal: "Mislim, da se ga splača počakati, saj govorimo o enem od najboljših košarkarjev na svetu." Grčija bo skupinski del igrala na Filipinih, kjer se bo pomerila z ZDA, Novo Zelandijo in Jordanijo.

Itudis letos ne more računati na Kostasa Slukasa, Nicka Calathesa in Tylerja Dorseyja, ki bi sicer zagotovo bili pomembni členi izbrane vrste. Vsi si celijo poškodbe, tako da se Grčija pripravlja v nekoliko pomlajeni zasedbi, ima pa v postavi novega naturaliziranega igralca, Thomasa Walkupa, ki ima za sabo zelo dobro sezono pri Olympiacosu. Poleg njega so na seznamu še Tanasis Andetokumbo, Kostas Andetokumo, Jorgos Papajanis, Janis Papapetru, Dinos Mitoglu, Dimitris Moraitis, Kostas Papanikolau, Janulis Larencakis, Mihalis Luncis, Lefteris Bohoridis, Dimitris Agravanis, Nikos Rogkavolulos, Manos Hacidakis, Panajotis Kalaicakis, Jorgos Camlpuris in Vasilis Toliopulos.


Pripravljalne tekme Slovenije

Ljubljana, sreda ob 20.30:
SLOVENIJA – GRČIJA

Atene, petek ob 18.00:
GRČIJA - SLOVENIJA

Ljubljana, torek, 8. avgusta, ob 18.00:
SLOVENIJA - ČRNA GORA

Malaga, petek, 11. avgusta, ob 21.30:
ŠPANIJA - SLOVENIJA

Malaga, sobota, 12. avgusta, ob 21.30:
ZDA - SLOVENIJA

Tokio, sobota, 19. avgusta, ob 8.00:
JAPONSKA - SLOVENIJA