Slovenija bo četrtič zaigrala na svetovnem prvenstvu. Trikrat zapored ji je to uspelo med letoma 2006 in 2014. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija bo četrtič zaigrala na svetovnem prvenstvu. Trikrat zapored ji je to uspelo med letoma 2006 in 2014. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija bo prihodnje leto, ko bo tekmovanje na Filipinih, v Indoneziji in na Japonskem, po devetih letih znova zaigrala na svetovnem prvenstvu. Žig za azijsko vozovnico je dobila že pred zadnjim oknom kvalifikacij oziroma pred dvema februarskima tekmama. S tem je tudi ohranila dobre možnosti za nastop na olimpijskih igrah, ki jih bo čez dve leti gostil Pariz, in na splošno poskrbela za spodbuden pogled na košarkarski jutri.

Sorodna novica Slovenija gre naprej: Košarkarji četrtič na svetovnem prvenstvu

Rane po neuspehu na evropskem prvenstvu se še niso povsem zacelile, ko se je reprezentanca že zbrala v popolnoma spremenjeni zasedbi, še nikoli tako premešani, in se močno oslabljena spopadla z zelo zahtevnim izzivom. Pasti kvalifikacij je v preteklosti že občutila, ko je ostala brez svetovnega prvenstva 2019 na Kitajskem. Toda tokrat je Aleksander Sekulić s svojim štabom kljub številnim odsotnostim našel pravi recept in izbrana vrsta je dosegla zmagi v Tel Avivu ter Kopru, s katerima je potrdila sodelovanje na prestižnem turnirju.

Februarja z dvema tekmama konec kvalifikacij

"Zavedali smo se kakovosti nemške ekipe, ki je v petek suvereno premagala Finsko. Čeprav je bila Nemčija že predtem uvrščena na svetovno prvenstvo, je pokazala, da je prišla po zmago. Odigrali smo zelo požrtvovalno, borbeno in ekipno v obrambi. Kljub nekaterim padcem v igri smo našli pravi način in pot do zmage," je bil zadovoljen selektor Sekulić, ki je torej Slovenijo v petek vodil do zmage nad Izraelom (62:75), v ponedeljek pa še doma nad Nemčijo (81:75).

Morgan in Samar zrežirala zmago nad Nemci in tlakovala pot na SP

"Po EuroBasketu je bilo za nas težko obdobje. Govorim zase, a verjamem, da je bilo za vse nas. Znašli smo se pred velikim izzivom in igralci so res pokazali pravi značaj. Dali so vse od sebe. Imajo naporne sezone, nekateri so utrujeni, a so prišli z namenom, da pripeljejo Slovenijo na svetovno prvenstvo. Čestitke in res vsa čast vsem za rezultat in za to, kar so pokazali na teh dveh tekmah. Kljub vsem težavam s sestavo ekipe se nam je uspelo uvrstiti na prvenstvo še pred zadnjim ciklom kvalifikacij," je nadaljeval selektor, ki ga februarja čakata še gostovanje v Estoniji in domača tekma z Izraelom.

Časa za pripravo ni bilo. V ponedeljek je ekipa šele začela trenirati, v petek ob zgodnji uri že igrala proti Izraelu in le teden po tem, ko so se ji pridružili še zadnji igralci in selektor, gostila Nemce. Toda uspelo ji je. Ves čas so pred obračunoma v taboru evropskih prvakov iz leta 2017 poudarjali, da je v tako kratkem času temelje uspeha treba postaviti v obrambi. Da bosta ključni energija in borbenost, vse skupaj pa povezano v ekipno defenzivno igro. Načrt so igralci izpolnili. Tako kot je bila v kateri koli sestavi požrtvovalna peterka na parketu, je bil tudi bistveno bolj angažiran štab ob terenu.

Kapetan uresničuje svoje sanje

"Zelo smo veseli. Zadnje svetovno prvenstvo smo gledali po televiziji, zdaj pa smo se nanj uvrstili, nanj Slovenija tudi spada. To je velika stvar. Užival sem v igranju s temi fanti, ki so pokazali veliko srce, talent in res trdo delo. Mislim, da je tista tekma v Izraelu pokazala, kakšna je pot do zmage. Dojeli smo, da je v teh oknih najpomembnejša obramba, kar je opozarjal tudi selektor. Videli smo, da je v Izraelu delovalo, in vedeli smo, da moramo to ponoviti tudi proti Nemčiji, ki je sicer boljša od Izraela. Naš cilj ni bil, da izenačimo nasprotnikovo energijo, ampak da je imamo še več. Uspelo nam je. Tudi ko smo zaostali, so fantje, ki prihajajo, pokazali pravi značaj in to, da so iz pravega testa," je bil poln hvale na račun mlajših soigralcev kapetan Edo Murić.

Ljubljančan, ki se je po KZS-jevem štetju nastopov že prebil na drugo mesto, je edini v tokratni sestavi, ki ima izkušnje z igranjem na svetovnem prvenstvu. "Iskreno, nikoli mi ni težko priti v reprezentanco. To mi predstavlja veliko stvar. V teh letih je sicer težko, ko zapuščaš družino. Ko sem prvič prišel, so bile to moje sanje. In še vedno so. Ponosen sem, da lahko igram. Ko sem bil otrok, sem gledal, kako so igrali za reprezentanco, in sanjal, da mi bo enkrat uspelo. Vedno, ko me bo reprezentanca potrebovala, bom na voljo in se bom odzval. Dokler bom sposoben, se bom boril za Slovenijo, ne glede na to, kakšna bo moja vloga. Poraz proti Poljski na EuroBasketu nas bo še podžgal za naslednje leto. Hočemo pokazati, da je bil le slab dan in da Slovenija spada v sam vrh svetovne košarke. Upam, da bomo vsi zdravi in da bomo nastopili v najboljši postavi ter da nekako nadaljujemo uspešno zgodbo."

Murić pokazal, kako se igra za Slovenijo

Tudi selektor je pohvalil mlade košarkarje, z izbranimi besedami pa je govoril o najizkušenejših, predvsem o kapetanu, ki je že več kot desetletje vedno zraven in vsakič tisti, ki je na parketu med najbolj požrtvovalnimi: "Treba je izpostaviti Eda. Težko zberem besede, da bi se mu zahvalil v imenu KZS-ja in cele Slovenije. Za njegovo borbenost in zgled, kako pristopiti k tem tekmam. Pokazal je, kako in na kakšen način se igra za Slovenijo. Brez vprašanja ali kakršne koli dileme je prišel tudi Morgan. Vsem fantom čestitke, mi jemljemo to za samoumevno, a ni. To so velike stvari. Herojske."

Sekulić, ki je imel težave s sestavo ekipe, je ob poudarjanju pomembnosti obrambe dodal, da bo ključ tudi najti nosilce. Vedelo se je, komu pripada ta vloga, toda vprašanje je vendarle bilo, kako jo bodo odigrali. Murić je znova potrdil sloves neizprosnega borca in zelo koristnega igralca, ki se vedno podreja kolektivu. Da je prišel v dobri strelski formi po uspešnih igrah na Slovaškem, je dokazal Miha Lapornik, ki je lahko uporaben v teh kvalifikacijskih oknih. S pogumno in borbeno igro je navdušil 18-letni Urban Klavžar, odkritje tega okna. Jordan Morgan, ki je bil izjemno motiviran, je pokazal, da je prava alternativa Miku Tobeyju. Z vrhunskim dirigiranjem slovenskemu napadu pa je dokončno v reprezentančni majici zablestel Žiga Samar.

"Žiga je že pokazal, iz kakšnega testa je. Konec koncev je igralec evroligaške Albe, ki je sicer posojen v Hamburg, kjer pa igra zelo dobro v Evropskem pokalu. Moja naloga je bila, da izkoristim to, kar ima, in prenese repertoar v igro," ga je pohvalil selektor. Samar je že februarja ob reprezentančnem debiju prikazal svojo vrednost, se izkazal tudi poleti in hkrati ves čas dobro igral v klubu. Zdaj je še enkrat potrdil, kako lahko deluje ekipa, četudi je oslabljena in močno pomlajena, če je pristop pravi in ima organizatorja igre na vrhunski evropski ravni.

Ko so se zbrali, so vedeli, zakaj so tukaj

Svetovno prvenstvo bo med 25. avgustom in 10. septembrom prihodnje leto. Foto: www.alesfevzer.com
Svetovno prvenstvo bo med 25. avgustom in 10. septembrom prihodnje leto. Foto: www.alesfevzer.com

"Tekmo smo korektno začeli, potem malce padli, a se, ko so Nemci povedli za osem, z borbeno igro znova dvignili. Vsak, ki je prišel na parket, je odigral zelo borbeno. Ko smo se zbrali kot reprezentanca, smo vedeli, zakaj smo tukaj. Vedeli smo, da lahko le z borbeno igro dosežemo pozitiven rezultat. Da lahko le tako pariramo nasprotnikom na tej ravni in jih na koncu tudi premagamo. Lepo je, da smo se po letu 2014 znova uvrstili na svetovno prvenstvo," je pristavil Samar, ki je na zadnji tekmi vpisal dvojni dvojček (14 točk, 12 podaj), tako kot ga je tudi Morgan (22 točk, 13 skokov), s katerim sta se imenitno ujela na igrišču: "Časa ni veliko in igraš na neki občutek. Poskusiš se čim bolje ujeti na dveh ali treh treningih. V Izraelu sva se še malce spoznavala, potem pa je steklo."

Reprezentanca je dosegla dve veliki zmagi. Ne samo to, da je popravila vtis po tistem porazu proti Poljski, poskrbela je za delovno poletje, ki odpira možnosti tudi za nov nastop pod petimi krogi. Če bi izpuščala ta velika tekmovanja, bi kaj hitro Slovenija zapadla v nekakšno reprezentančno depresijo, tako pa je s prigaranima zmagama dobila nov košarkarski elan in – ko so svojo vrednost dokazali tudi nekateri mladeniči – podkrepila misli o svetli prihodnosti.