Slovenski košarkarji so napovedovali borbeno in nepopustljivo igro, kar so v Tel Avivu tudi uresničili. Foto: Fiba
Slovenski košarkarji so napovedovali borbeno in nepopustljivo igro, kar so v Tel Avivu tudi uresničili. Foto: Fiba

To je bila za nas zelo pomembna tekma proti ekipi, ki je zelo neugodna in igra čvrsto in trdo obrambo. Za nas je bil to v napadu velik izziv, še posebej ker smo imeli zelo malo časa, da se pripravimo in uigramo. Predvsem bi rad čestital igralcem za borbenost in požrtvovalnost. Vsak, ki je prišel na igrišče, je na njem pustil srce in pokazal, kako se bori za barve svoje države. To je prava pot, da se pokaže vsem, kako si izboriti mesto na svetovnem prvenstvu. Pred nami je še ena tekma v tem ciklu in dali bomo vse, da bomo uspešni še na tej.

Aleksander Sekulić

Selektor, ki je lahko računal le na dva košarkarja s preteklega EuroBasketa, je pred zahtevnim gostovanjem poudarjal, da bo ključna slovenska obramba. Časa za uigravanje ni bilo, kar se je poznalo v napadu obeh reprezentanc, zato je bila toliko pomembnejša borbena, hkrati pa tudi odgovorna obrambna igra. Sekulićevi varovanci so se držali dogovora in si na široko odprli vrata na svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto na Filipinih, v Indoneziji in na Japonskem. Pred Izraelom imajo zdaj tri zmage naskoka, dve več imajo od Švedske, v primerjavi s katero pa imajo boljši medsebojni rezultat. V ponedeljek, ko lahko tudi teoretično potrdijo nastop na turnirju, bodo ob 18.00 v Kopru gostili Nemčijo.

Obramba je bila večino tekme na pravi ravni, tudi slovenski napad, ki ga je povezal in vodil Žiga Samar, je bolje deloval od domačega. Razmerje v izgubljenih žogah je bilo 24:16, Slovenci so zbrali tudi več podaj in imeli nekoliko boljši met iz igre (36 % : 39 %). V odločilnih trenutkih so Samar, Edo Murić, Miha Lapornik in Jordan Morgan zadevali in tudi poskrbeli za mirno končnico srečanja v Tel Avivu. Murić in Lapornik, ki sta oba zadela po tri trojke, sta bila s po 16 točkami prva strelca tekme. Kapetan je dodal še sedem skokov. Osem odbitih žog je ujel Morgan, ki je vpisal še 12 točk, Samar pa je 13 točkam dodal pet skokov in šest podaj. Odličen debi je uspel 18-letnemu Urbanu Klavžarju, ki je dober vtis pustil v obrambi, prispeval pa je tudi devet točk.

Žiga Samar je znova dokazal, da se razvija v vrhunskega organizatorja igre. Foto: Fiba
Žiga Samar je znova dokazal, da se razvija v vrhunskega organizatorja igre. Foto: Fiba

Vedeli smo, da bo tekma trda, zahtevna. Kaj veliko Izraelcev nismo poznali, saj so spremenili postavo. Od prve sekunde smo šli v tekmo agresivno v obrambi. Zadeli smo nekaj lahkih košev, nekaj odprtih metov za tri in ko smo povedli, je bilo lažje igrati. Tudi v drugem polčasu smo držali neko varno razliko in zasluženo zmagali. Ni še konec, v ponedeljek bomo šli na tekmo z enako mentaliteto kot proti Izraelcem in še po eno zmago.

Miha Lapornik

Odkar smo se zbrali v nedeljo in ponedeljek, smo vsi skupaj vedeli, da bo prva tekma zelo pomembna. Vedeli smo, da bomo zmagali le z veliko energije in čvrsto obrambo, saj igramo proti zelo dobri in neugodni ekipi Izraela.

Žiga Samar

Slovenija je prvič povedla v tretji minuti, ko je po ukradeni žogi Blaža Mahkovica v protinapadu zaključil Morgan. Samar je dobro vodil slovensko igro, dvakrat je uspešno prodrl pod koš, nato pa z lepo podajo našel Morgana, ki je silovito zabil za vodstvo 10:6. Gostje so v nadaljevanju prelahko zapravili nekaj žog, tudi domača vrsta jih je izgubila precej, je pa vseeno Izrael bolje odigral zaključek uvodne četrtine in jo dobil z 18:15.

Drugo je s prvo slovensko trojko – predtem so jih Sekulićevi varovanci zgrešili šest – odprl Lapornik. Po prodoru Samarja je nato Morgan dokončal serijo 7:0. 13. minuta je tekla, ko je Klavžar, ki je postal 100. košarkar z uradnim nastopom za Slovenijo, dal tudi svoji prvi točki v članski reprezentanci. Lapornik je bil zatem še dvakrat uspešen izza črte, s svojo tretjo trojko pa je v 16. minuti Sloveniji zagotovil prvo dvomestno prednost, ki je bila posledica tudi dobre obrambe, s katero so v drugi četrtini nasprotnike prisilili v deset izgubljenih žog. Toda Izraelci so hitro odgovorili. Po tehnični napaki Jana Špana so naredili delni izid 7:0. Polčas so gostje dobili z 38:34.

Izkazal se je tudi Edo Murić, ki je v drugem polčasu dosegel 14 od svojih 16 točk. Foto: Fiba
Izkazal se je tudi Edo Murić, ki je v drugem polčasu dosegel 14 od svojih 16 točk. Foto: Fiba

Vedno sem sanjal o nastopu za reprezentanco. Nisem pa vedel, da bo že prva tekma tako pomembna in da bom dobil takšno vlogo na igrišču. Vesel sem zmage. Mislim, da smo se dobro borili v obrambi, kar je bil ključ do uspeha. V napadu pa je nekako steklo, ko smo začeli zadevati in se bolje sporazumevati. Takrat je šlo vse na bolje.

Urban Klavžar

Drugi polčas je s trojko odprl Nimrod Levi, slovenski odgovor pa je bil silovit. Dvakrat je bil izza črte uspešen Murić, ki je bil zelo razigran. Sekulićeva vrsta je na krilih kapetana in Samarja naredila razliko. Murić je prispeval devet točk zapored, nato pa jih je pet dal še prvi slovenski organizator igre in v 27. minuti je prednost narasla na 15. Toda Slovenija je zelo slabo odigrala zaključek tretje četrtine. Izraelci so kaznovali napake in v dveh minutah naredili delni izid 8:0, s čimer so prišli na -5 (51:56).

Takoj na začetku zadnje četrtine je po dolgem času zadel Morgan, ki so ga predtem gostitelji dobro zaustavljali. Nato je lepo prodrl Klavžar, zadel še trojko in izsilil osebno napako v napadu za vodstvo za sedem. Izjemno pomembno trojko je zadel Murić dobrih pet minut pred koncem, potem pa sta z lepo akcijo na +9 povišala Samar in Morgan. Štiri minute so ostale do konca, ko je s prostim metom dvomestno razliko Sloveniji priboril Lapornik, ki je na črto prostih metov stopil tudi dve minuti pozneje, bil tokrat obakrat uspešen za 71:59 in tako rekoč že potrdil veliko zmago.


SKUPINA J:
IZRAEL – SLOVENIJA
62:75 (18:15, 16:23, 17:18, 11:19)
Ginat 12, Timor 9, Levi in Dovrat po 8, Arci 7, Misgav 6, Menko in Čačašvili po 5, Zalmason 2; Murić in Lapornik po 16, Samar 13, Morgan 12, Klavžar 9, Mahkovic 6, Prepelič 2, Macura 1.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

NEMČIJA - FINSKA
94:80 (22:19, 22:17, 25:16, 25:28)

ESTONIJA - ŠVEDSKA
82:87 (13:27, 24:12, 24:20, 21:28)

Lestvica:                         
NEMČIJA *         9  8 1  +99  17 
FINSKA *          9  7 2  +28  16 
SLOVENIJA         9  6 3  +39  15 
--------------------------------- 
ŠVEDSKA           9  4 5  -15  13 
IZRAEL            9  3 6   -7  12 
ESTONIJA          9  2 7  -89  11 
     * - že na svetovnem prvenstvu
Pomlajena zasedba Slovenije do velike zmage v Tel Avivu