Vrsta Rada Trifunovića je bila v Stožicah proti Španiji precej nemočna. Foto: BoBo
Vrsta Rada Trifunovića je bila v Stožicah proti Španiji precej nemočna. Foto: BoBo
Najboljši strelec tekme je bil z 18 točkami Jaka Blažič. Foto: BoBo
Klemen Prepelič je ob odsotnosti Gašperja Vidmarja kapetan, a ne govori s slovenskimi mediji. Foto: BoBo
Slovenija ima v postavi le enega pravega centra. Ves čas sta na pozicijah pod obročem morala igrati tudi Edo Murić in Vlatko Čančar. Foto: BoBo
V nedeljo v Stožice prihaja Črna gora, proti kateri je zmaga praktično nujna. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Slovenski košarkarji izgubili s Španci

"Moramo jo dobiti in želimo jo dobiti. Ne bi zdaj razmišljal o porazu, saj imamo še vedno možnosti za svetovno prvenstvo," je dodal slovenski selektor, ki se je z varovanci znašel v nezavidljivem položaju. Po petih tekmah prvega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo ima Slovenija le dve zmagi. Če sta dva poraza proti Španiji, najboljši evropski reprezentanci dobrega zadnjega desetletja, popolnoma sprejemljiva, pa še vedno v oči bode velik spodrsljaj v Belorusiji, ki bo izbrano vrsto v boju za nastop na Kitajskem še zelo drago stal. Preprosto se tega poraza ne da nadomestiti.

Proti Črni gori zmaga nujna
"Zagotovo se ga večkrat spomnim, a zdaj o tem ne morem razmišljati. Bil je spodrsljaj, a moramo naprej in zmagovati,
" je dejal Trifunović. Točke se namreč v drugi del prenašajo, v skupini, s katero se slovenska križa, pa so Turčija, Ukrajina in Latvija, ki bodo napredovale, vse tri že z zmago pred Slovenijo. Izmed šesterice, ki bo tvorila novo skupino, bodo na svetovno prvenstvo odpotovale le tri. V nedeljo je jasno, da za Slovenijo šteje le zmaga, sicer bi si evropski prvaki že močno priprli vrata na Kitajsko. Možnosti, da jim uspe priboriti mesto na turnirju, so si že krepko otežili.

Španija ima veliko bazo košarkarjev in tudi ob odsotnosti najboljših sestavi zelo močno zasedbo. Če jih veliko ne igra v NBA-ju ali Evroligi, pa imajo za sabo vsaj težke tekme v zelo zahtevni domači ligi, najmočnejšem državnem prvenstvu stare celine. Španci so v Ljubljano prišli brez vseh najbolj zvenečih imen. Iz zasedbe, ki je branila rdeče-rumene barve na lanskem EuroBasketu, je bil v moštvu le Juancho Hernangomez. Na drugi strani je bila tudi Slovenija zelo oslabljena. Ni bilo štirih najboljših s pohoda na evropski vrh, Gorana Dragića, Luke Dončića, Anthonya Randolpha in Gašperja Vidmarja.

Že prej je bilo jasno, da prvi trije ne bodo igrali. Dragić je končal reprezentančno pot, Dončić ni dobil od Dalasa zelene luči za nastop, Randolph pa naj ne bi bil ustrezno pripravljen. Pred kvalifikacijskima tekmama je Slovenija ostala še brez Vidmarja, zdajšnjega kapetana, ki ima znova težave s kolenom, in njegova odsotnost se je res močno poznala. Carigrajski polfinale, ko je Slovenija nadigrala Španijo, je bil tako le še bled spomin, predvsem zato, ker je bila Trifunovićeva vrsta podobno nemočna kot tedaj zasedba na čelu z bratoma Gasol.

Skok težava že od začetka kvalifikacij
"N
e skrbi me, saj smo videli, da je to napaka, in na napakah se učiš. Pogledali bomo analizo in se o tem pogovorili. Ne bomo veliko delali, ampak bomo to vcepili v glavo," je po prvi tekmi kvalifikacij, ko je Slovenija sicer premagala Belorusijo v Stožicah, a tedaj proti res zelo povprečni reprezentanci izgubila skok, razlagal selektor. Vendarle je boj za odbite žoge rakova rana evropskih prvakov že vse kvalifikacije. Španija ga je tokrat dobila s kar 50:35. Slovenci so slabo zapirali, hkrati pa košarkarji, ki so igrali na položajih pod obročema, niso imeli dovolj pomoči v soigralcih. Preprosto morajo vsi Slovenci, če želijo dokaj enakovredno parirati nasprotnikom, pomagati v skoku. Tokrat je bila Španija v tem (ključnem) elementu za razred, če ne več, boljša od gostiteljev.

"Skok je bil tisti, ki nas je stal zmage. Morda bo kdo rekel, zakaj pa fantje ne skačejo ali kaj podobnega. Borili so se, dali pravo energijo v skoku, ampak, če pogledate Špance … To je fizično dominantna ekipa. Ne le, da so močni, so tudi visoki, imajo velik razpon rok … Mogoče bo kdo rekel, da se niso fantje borili. So se, pokazali so energijo in željo, to mi verjemite, ampak se žal ni izšlo," je porazu ključni razlog neuspeha opisal Trifunović.

Najboljši slovenski skakalec je bil s sedmimi ujetimi odbitimi žogami Edo Murić, ki je imel skupaj z Vlatkom Čančarjem zahtevno nalogo, saj sta morala na trenutke igrati celo na položaju centra, v bistvu pa sta to krilna košarkarja. Brez dvoma sta to posameznika, ki si v reprezentanci ob Jaki Blažiču zaslužita najvišje ocene. Murić je sicer imel težave z osebnimi napakami in je bila njegova minutaža nekoliko okrnjena, Čančar pa je bil s 17 točkami za najboljšim v slovenski vrsti Blažičem (18) drugi strelec. Nato pa razpoloženih posameznikov že zmanjka.

Manjkal učinek Klemna Prepeliča
V okrnjeni reprezentanci, če ta želi računati na uspeh, mora vsak izmed nosilcev odigrati, kot se od njega pričakuje. Veliko je odvisno od Klemna Prepeliča, ki zdaj celo nosi kapetanski trak. Branilec, ki zaradi zapisov v medijih ob aferi z izplačilom nagrad ne govori s slovenskimi novinarji, je dosegel šest točk, iz igre pa je metal 1/11, od tega 0/6 za tri. Hkrati je izgubil tudi pet žog. "Klemna so Španci skoraj pretepli na terenu. Sodniki so tudi ob kakšnih situacijah ostali nemi, vsake toliko časa so piskal, da je Prepelič ostal navidezno miren," je dejal Trifunović, Prepelič pa se je že zelo zgodaj začel ukvarjati in pregovarjati s sodniki.

Pod obročem je ob Vidmarju glavno breme padlo na Žigo Dimca, ki pa je dokazal, da mu do te ravni manjka še precej kilometrine in znanja. Hitro si je nabral osebne napake, ko je ob koncu prvega polčasa že s tretjo zapustil parket, je v statistiki ob tem imel le še eno izgubljeno žogo, vse ostalo pa prazno. Do konca tekme je enkrat neuspešno vrgel na koš in ujel eno odbito žogo. "Ne skačejo le centri, ampak vsi igralci. Dončić, Randolph in Dragić so bili najboljši na evropskem prvenstvu, visoki košarkarji pa svoje delo opravljajo z zapiranjem," je dodal selektor, ki je pristavil, da ne želi pogrevati zgodbe z Alenom Omićem, ki je sicer bil na tekmi v Stožicah. Njegova pomoč bi bila zdaj še kako dobrodošla, saj se nam zdi Randolphova usoda precej negotova, a je Omić že večkrat dejal, da se v slovenskem dresu ne vidi več.

Trifunović tudi ni našel razigranega organizatorja igre. Čeprav je Aleksej Nikolić prinesel neko mirnost in omejil Quina Coloma, ki je na prvi medsebojni tekmi zlahka prebijal slovensko obrambo, se je od evroligaškega "playa" vendarle pričakoval tudi nekoliko večji učinek. Njegova menjava, Matic Rebec tudi ni navdušil. Je pa selektor na novinarski konferenci prejel vprašanje glede Luke Rupnika, ki ima za sabo dve sezoni v Španiji in je po prihodu v igro v zadnjih treh minutah podelil tri lepe podaje, zadel trojko ter poskrbel, da je bila razlika ob koncu nekoliko nižja.

"Če se je videlo, da organizacija igre malce peša, je predvsem zato, ker so Španci igrali agresivno, ne na meji, ampak kar z osebno napako na naših zunanjih igralcih. Igro je bilo težko organizirati. Naši "playi" so se trudili po najboljših močeh. Odločitev je bila taka, da Rupnik pride v igro takrat, kot je prišel. Sem ga pa imel v mislih. Nikolić bi se res lahko večkrat odločil za met, a on je res "playmaker". Najprej želi razigrati soigralec. To je njegova osnovna igra, mora pa biti bolj agresiven," je odgovoril selektor.

Slovenski košarkarji izgubili s Španci