Nikola Jokić si bo, kot pišejo v Srbiji, vzel prosto poletje. Foto: Reuters
Nikola Jokić si bo, kot pišejo v Srbiji, vzel prosto poletje. Foto: Reuters

Kot je poročal Mozzart sport, je dvakratni najkoristnejši posameznik rednega dela Lige NBA pod vprašaj svoje sodelovanje v letošnji reprezentančni akciji postavil že takoj po koncu sezone. Obstajala je možnost, da mu selektor Svetislav Pešić nameni daljši odmor, toda na koncu se je zvezdnik Denverja odločil, da si vzame počitek in odpove nastop.

Srbski seznam

Aleksa Avramović, Dušan Beslać, Bogdan Bogdanović, Dejan Davidovac, Marko Gudurić, Ognjen Jaramaz, Nikola Jović, Stefan Jović, Vanja Marinković, Nikola Milutinov, Nemanja Nedović, Filip Petrušev, Aleksej Pokuševski, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Alen Smailagić, Boriša Simanić, Nikola Topić in Uroš Trifunović.

Neuspešno je bilo prepričevanje vodilnih na srbski zvezi, prav tako novega kapetana Bogdana Bogdanovića. Orli bi bili s polno postavo med glavnimi favoriti na svetovnem prvenstvu, na turnir pa bodo zdaj odpotovali močno oslabljeni. Kot piše Mozzart sport, naj bi manjkal tudi Vasilije Micić, ki se bo posvetil pripravi na prvo sezono v NBA-ju, podpisal je za Oklahomo. Poškodovan je Vladimir Lučić, željo po počitku pa je izrazil tudi Nikola Kalinić.

"Z Jokićem smo opravili nekaj pogovorov. Fizično in psihično je načet, tako da ni pripravljen prevzeti odgovornosti, kakršno od njega pričakujemo," je pojasnil Pešić na ponedeljkovi novinarski konferenci in dodal, da je dokončno odločitev, da ga ne bo, Jokić sprejel v ponedeljek dopoldne.

Jokić je v preteklosti že odpovedal sodelovanje v reprezentanci. S Srbijo je osvojil srebro na olimpijskih igrah leta 2016, zaigral pa je tudi na svetovnem prvenstvu 2019 in lani na EuroBasketu. Obe tekmovanji so orli zapustili razočarani. Obakrat so sodili v najožji krog favoritov, lani so bili celo glavni kandidati za zlato, a jih je v Nemčiji že v osmini finala izločila Italija.

Na svetovnem prvenstvu, ki se bo v treh azijskih državah začelo 25. avgusta, bo Srbija igrala v skupini B. V Manili jo čakajo Kitajska, Portoriko in Južni Sudan. Pešić bo seznam kandidatov predstavil v ponedeljek.