Patty Mills je v Tokiu razblinil slovenske sanje o kolajni. Foto: AP
Patty Mills je v Tokiu razblinil slovenske sanje o kolajni. Foto: AP

Pred dvema letoma so boomersi pod petimi krogi osvojili bronasto kolajno. V boju za tretje mesto so na Japonskem ugnali Slovenijo s 107:93, potem ko je kar 42 točk dosegel Patty Mills. Reprezentanci bi se lahko srečali tudi letos na Japonskem, in sicer na svetovnem prvenstvu, saj sta nosilki skupin, ki bosta igrali na Okinavi.

Avstralija, tretja na Fibini lestvici, je nosilka skupine E, kjer so še Nemčija, Japonska in Finska, Slovenija pa v druščini z Venezuelo, Gruzijo in Zelenortskimi otoki F. Če bosta izbrani vrsti v predtekmovalni skupini zasedli eno izmed prvih dveh mest, se bosta v drugem delu pomerili med sabo. Če imajo Slovenci na papirju zelo lahko delo v skupini, pa jih čaka bistveno težje v tem drugem delu, ko so njihovi morebitni tekmeci sami stari znanci.

Dante Exum je pred letom in pol prišel v Evropo in okrepil Barcelono, letos pa odlično igra v dresu Partizana. Foto: EPA
Dante Exum je pred letom in pol prišel v Evropo in okrepil Barcelono, letos pa odlično igra v dresu Partizana. Foto: EPA

Poleg Millsa, ki je zdaj član Brooklyn Netsov, so na seznamu Briana Goorjiana iz olimpijske ekipe še Joe Ingles (Milwaukee Bucks), Matthew Dellavedova (Sacramento Kings), Dante Exum (Partizan), Chris Goulding (Paris), Josh Green (Dallas Mavericks), Nick Kay (Šimane Susanu Magic), Jock Landale (Phoenix Suns), Duop Reath (Al Rijadi) in Matisse Thybulle (Portland Trail Blazers).

Poleg teh šestih so v Ligi NBA še Xavier Cooks (Washington Wizards), Dyson Daniels (New Orleans Pelicans), Josh Giddey (Oklahoma City Thunder) in Jack White (Denver Nuggets). Ob tem so med kandidati še Sam Froling (Levanga Hokaido), Thon Maker (Fudžjan Sturgeons), Will McDowell-White (New Zealand Breakers) in Keanu Pinder (Fuenlabrada).

“Vedno sem sanjal, da bom igral za reprezentanco in predstavljal Avstralijo. Ko dobiš tako priložnost, je nekaj posebnega in res se veselim svetovnega prvenstva. Mislim, da imamo v naši ekipi veliko nadarjenih igralcev, ki se lahko kakovostno kosajo z vsako reprezentanco. Veselim se izziva, da pokažemo, česa smo sposobni na svetovni ravni,“ je povedal nadarjeni organizator igre Oklahome Giddey.

Edini Avstralec, ki igra v Ligi NBA in manjka na seznamu, je Ben Simmons, toda obstaja možnost, da bo vključen naknadno, čeprav je na primer odpovedal nastopa na zadnjih dveh velikih tekmovanjih, na olimpijskih igrah v Tokiu in svetovnem prvenstvu na Kitajskem.