Jure Zdovc vztraja na potapljajoči se ljubljanski barki. Foto: EPA
Jure Zdovc vztraja na potapljajoči se ljubljanski barki. Foto: EPA

Moram biti zadovoljen. Zavedam se, da je pred igralci velik riziko poškodb. Težko jih je motivirati. Sam se trudim, treba pa je pohvaliti tudi košarkarje.

Sašo Ožbolt
V Zagrebu bo veliko bremena na ramenih Saše Ožbolta. Foto: Drago Perko

Enostavno po več mesecev niso košarkarji dobili plač in tako lahko prekinejo pogodbo kadar hočejo. Zato se jim še enkrat zahvaljujem, da so tu, dajejo svoj maksimum in nosijo dres Olimpije tudi v taki situaciji, kakršna trenutno je.

Vlado Ilievski
Cibona je proti Unionu Olimpiji velik favorit, čeprav so Ljubljančani v rednem delu dobili obe tekmi. Foto: Drago Perko

Nedvomno je prvi korak poiskati predsednika, ki bo pripravljeni iti v tako situacijo. Čakam takega junaka, ker mislim, da se bo vseeno našel nekdo, ki bo pripravljen to prevzeti.

Jaka Klobučar
Union Olimpija je jadransko ligo osvojila v uvodni sezoni tekmovanja leta 2002. Foto: MMC RTV SLO

V družbi štirih kakovostnih ekip imajo Ljubljančani nedvomno najbolj skromno zasedbo na turnirju. Vendar so zmaji pokazali, da znajo tudi v še tako težkih situacijah bruhati ogenj. Zdovc je v osmih krogih državnega prvenstva klonil le enkrat. Pa še to je šlo za senzacionalni poraz v Šentjurju. Z ostalimi najnevarnejšimi nasprotniki so zeleno-beli uspeli opraviti.

Zaključni turnir v Zagrebu se bo začel v petek. V prvem polfinalnem dvoboju se bosta pomerila Partizan in Hemofarm (17.15), v drugem pa Cibona in Union Olimpija (20.15). Finale bo v nedeljo ob 17.15.

V Zagrebu bodo njihovi tekmeci seveda veliko težji. Vendar pa trener zagotavlja, da v Areno ne odhajajo z belo zastavo. Motivirani bodo vse naredili, da v polfinalu premagajo Cibono, ki so jo dvakrat letos že spravili na kolena. Zavedajo se v kakšni situaciji so, a vseeno grejo v hrvaško prestolnico dati vse od sebe in dokazati česa so sposobni.

Kaj pričakujete od prihajajočega zaključka Lige NLB?
Sam ne vem, kaj naj pričakujem. Gremo odigrat to polfinalno tekmo. Zdaj smo se povsem skoncentrirali le na obračun s Cibono. Pred tem smo imeli še dvoboj v državnem prvenstvu. Zavedamo se, da bo v Zagrebu zelo težko. Vemo se, da smo zelo oslabljeni, a gremo dat svoj maksimum. Za tekmo se bomo dobro pripravili. Poskušali se bomo tudi čim bolje odpočiti od tekem v državnem prvenstvu. Poskušali bomo odigrati povsem skoncentrirano, s trezno glavo, pametno in seveda kar se da čim boljše.

Kdo je po vašem mnenju favorit in kaj lahko Olimpija stori?
Težko bi rekel, kdo je glavni favorit. Po mojem mnenju pa je Hemofarm neki "tihi" favorit, saj je edini, ki nima težav, tako kadrovskih kot tudi finančnih ne. Tako so skoncentrirani izključno le na ta Final 4, za razliko od Partizana, ki ga čaka Final 4 Evrolige, od Cibone, ki bo pred pritiskom in ima svoje probleme ter seveda od nas, ki imamo nedvomno največ problemov od vseh ekip. Smo pa povsem skoncentrirani na prvo tekmo in bomo vse naredili, da jo dobimo. Če to želimo, moramo pa odigrati zares eno fantastično partijo, saj se zavedamo, da bo Cibona bistveno bolj motivirana, kot pred zadnjim srečanjem, ki smo ga odigrali z njo v Zagrebu in da bo morda nekoliko favorizirana, saj je le gostiteljica. Ampak imamo vso pravico, da gremo na parket in damo vse od sebe.

Ste z igrami in pristopom igralcev v teh težkih trenutkih zadovoljni?
Moram biti zadovoljen. Zavedam se, da je pred igralci velik riziko poškodb. Težko jih je motivirati. Sam se trudim, treba pa je pohvaliti tudi košarkarje. Morda se kdaj tudi čuti, da primanjkuje tega tekmovalnega naboja. Ampak saj pravim, moram biti z njimi povsem zadovoljen.

Kako sploh lahko motivirate igralce v taki situaciji?
Malo s šalo, malo smo resni. Mislim, pa da se jih nekaj posebno ne da motivirati. Ta situacija zares že tako dolgo traja, da bi se že težko, kaj novega izmislil. Na koncu gre le za to, da če že igraš, da kljub vsemu daš svoj maksimum. Kajti nobenega ne zanima, ali si plačan ali nisi, ali si poškodovan, ali je kdo šel ali ni šel, nosiš dres Olimpije in to prinese tudi neko odgovornost. Konec koncev je na igralcih, da napredujejo, da si dvigujejo vrednost in le z dobrimi partijami se bodo lahko drugo leto dobro prodali.

Med boljšimi v zadnjem času je Nemanja Aleksandrov, ki ima nekakšen "dogovor", da lahko ob primerni ponudbi odide. Ima še kdo tako možnost?
Tu ne gre za noben dogovor. Aleksandrov se je zares dvignil v svojih igrah. Igralci pa vsi dejansko lahko grejo. Tu ne gre za noben dogovor. Enostavno po več mesecev niso košarkarji dobili plač in tako lahko prekinejo pogodbo kadar hočejo. Zato se jim še enkrat zahvaljujem, da so tu, dajejo svoj maksimum in nosijo dres Olimpije tudi v taki situaciji, kakršna trenutno je.

Kako klub lahko deluje brez postavljenega vodstva in kako se to pozna?
Neka logistika vseeno še je. Par ljudi še vedno logistično vodi klub. Dejansko je v tej situaciji enostavneje voditi klub, saj ni več Evrolige in Lige NLB, ampak sta ostala le še državno prvenstvo in pa ta Final 4. V tem neke znanosti ni. Res ni enostavno, ampak mi smo se na situacijo navadili. Čakamo, da se bo ta uprava, ki je na čelu kluba, uspela čim prej najti. Vem, da se trudijo najti rešitve. Nedvomno je prvi korak poiskati predsednika, ki bo pripravljeni iti v tako situacijo. Čakam takega junaka, ker mislim, da se bo vseeno našel nekdo, ki bo pripravljen to prevzeti. Najprej predsednik, ker brez njega ni nič. Za tem pa reševati še vse ostale situacije.

Kdaj so igralci nazadnje dobili plačilo?
Ne bi vedel. Je že kar nekaj časa. Sploh noben ne govori več o tem. Na to situacijo smo se navadili. Jo sprejemamo tako, kot je. Enostavno čakamo, da se bo vodstvo postavilo in na nek način izboljšalo stvari.

Imate morda kakšne informacije oziroma obljube, da se bo situacija vendarle izboljšala?
Žal ne. Nimam ne nobenih informacij in tudi nobenih obljub še ni bilo.

Na veliko se govori o projektu Stožice. Kdo bo sploh tam igral, če bo šla kriza tako na prej?
Sam se kar malo naježim, ko se začne govoriti o Stožicah. Mislim, da Olimpija nima nobene veze s Stožicami in kdo bo tam igral. Enostavno Ljubljana je potrebovala novo dvorano. Tu ni pomembno ali bo Olimpija tam čez deset let, čez dve, ali pa jutri. Prestolnica kakršna je Ljubljana potrebuje to dvorano, ki jo končno bo dobila. S tem je mestno naredilo svoje. Kdo pa bo notri? Mislim, da je tu ogromno dejavnosti, ki so možne v taki dvorani.

Moram biti zadovoljen. Zavedam se, da je pred igralci velik riziko poškodb. Težko jih je motivirati. Sam se trudim, treba pa je pohvaliti tudi košarkarje.

Enostavno po več mesecev niso košarkarji dobili plač in tako lahko prekinejo pogodbo kadar hočejo. Zato se jim še enkrat zahvaljujem, da so tu, dajejo svoj maksimum in nosijo dres Olimpije tudi v taki situaciji, kakršna trenutno je.

Nedvomno je prvi korak poiskati predsednika, ki bo pripravljeni iti v tako situacijo. Čakam takega junaka, ker mislim, da se bo vseeno našel nekdo, ki bo pripravljen to prevzeti.