Najhitrejša tekačica med lovkami na smučeh je začela tekaško zadržano sredi trideseterice (13. in 11.), na prvi strelski nastop leže je prišla deseta. Zgrešila je prvi in tretji strel ter zato morala dvakrat v kazenski krog, kar je pomenilo 27. mesto po prvi četrtini tekme.

Anamarija Lampič je leže in stoje zgrešila po tri strele in popravila sobotni vtis, ko je zgrešila kar 11 od 20 tarč. Foto: BoBo
Anamarija Lampič je leže in stoje zgrešila po tri strele in popravila sobotni vtis, ko je zgrešila kar 11 od 20 tarč. Foto: BoBo

Po trikrat mimo leže in stoje

Na drugo streljanje leže je Anamarija Lampič prišla 19., nato pa zgrešila le četrti strel. Trije kazenski krogi po polovici skupinskega štarta za 22. mesto pred strelskima nastopoma stoje. V teku je na zahtevnem krogu 28-letnica iz Valburge napredovala in je vstopila na strelišče 19.

Prvi strel stoje je zgrešila, a zatem pokrila preostale tarče in je nadaljevala na 18. mestu. Na zadnje streljanje je prišla 17. in zgrešila še dvakrat, tudi zadnji (20.) strel. Skupno je torej morala šestkrat v kazenski krog za dodatnih 900 metrov. V zadnjem krogu je Anamarija Lampič stopila na plin in pridobila šest mest za končno 16. mesto med trideseterico.

"Tekaško sem se danes počutila najslabše od vseh tekem letos. Uspelo mi je držati zlato sredino, streljanje pa je bilo danes veliko boljše. To je to, kar si želim, morda še kakšen zgrešen strel manj. Včeraj sem naredila napako s korekcijo in nisem vedela, kaj delam narobe. Veseli me, da smo našli napako in to popravili," je nastop ocenila najboljša Slovenka. Lampič je sicer v smučini dosegla tretji najhitrejši čas.

Olimpijska prvakinja v skupinskem štartu Justine Braisez-Bouchet je z brezhibnim streljanjem ugnala švedski sestri Öberg, ki sta zgrešili po dvakrat. Foto: EPA
Olimpijska prvakinja v skupinskem štartu Justine Braisez-Bouchet je z brezhibnim streljanjem ugnala švedski sestri Öberg, ki sta zgrešili po dvakrat. Foto: EPA

Tretja zaporedna zmaga Justine Braisaz-Bouchet

Še tretjo zmago je v Lenzerheideju, novem prizorišču svetovnega pokala, slavila Francozinja Justine Braisaz-Bouchet, ki je vodila po prvem streljanju, nato jo je prehitela rojakinja Julie Simon, a zatem je z brezhibnim streljanjem odtekla proti novi zmagi v Švici. Ob koncu se ji je Elvira Öberg približala zgolj na pet sekund, medtem ko je oder za zmagovalke dopolnila njena sestra Hanna Öberg.

27-letnica iz olimpijskega Albertvilla je s svojo jubilejno deseto zmago v svetovnem pokalu prevzela vodstvo v skupnem seštevku, v katerem je z vrha izrinila tokrat petouvrščeno Norvežanko Ingrid Tandrevold.

Lampič in Planko priložnost za še en odmeven izid spustila na strelišču

Krst v F1 tudi za Lovra Planka

Prvič je v biatlonski formuli ena nastopil tudi Lovro Planko, edini Slovenec na štartu moške tekme. V prvem strelskem nastopu leže je Kamničan zgrešil zadnji, peti strel in je strelišče zapustil kot 24. Na drugo streljanje leže je Planko že prišel kot zadnji, 30., z dodatnim kazenskim krogom pa je tudi šel v drugo polovico tekme kot zadnji.

Na tretjem strelskem postanku je bil 22-letnik brezhiben in je pridobil eno mesto. A zadnji strelski nastop se Planku ni posrečil in je zgrešil kar štirikrat. S šestimi kazenskimi streli je bil Kamničan obsojen na zadnje, 30. mesto.

"Žal nisem znal dobro izkoristiti priložnosti. Upam, da jo spet čim prej spet dobim. Čeprav zadnje, je to še vseeno 30. mesto. Upam, da sem se iz te tekme kaj naučil," pa je tekmo ocenil mladi Planko.

Norvežani so deklasirali tekmece, zasedli so vse stopničke in pet od prvih šestih mest. Slavil je kdo drug kot Johannes Thingnes Boe pred Johannesom Dalejem in bratom Tarjeijem Boejem. Norveško prevlado je na 4. mestu popestril zgolj Šved Martin Ponsiluoma.

Johannes Thingnes Boe je v Švici dosegel 77. posamično zmago v svetovnem pokalu, s čimer se utrjuje v skupnem vodstvu, saj je edini, ki je to zimo dobil več kot eno tekmo. Foto: EPA
Johannes Thingnes Boe je v Švici dosegel 77. posamično zmago v svetovnem pokalu, s čimer se utrjuje v skupnem vodstvu, saj je edini, ki je to zimo dobil več kot eno tekmo. Foto: EPA

Praznični premor pred vrhuncem sezone

Biatlonsko karavano zdaj čaka božično-novoletni premor, nato sledi vrhunec zime s tekmovanji v Nemčiji (Oberhof in Ruhpolding) in Italiji (Antholz/Anterselva). Lenzerheide se je proslavil z idealnimi razmerami in z odliko prestal generalko za svetovno prvenstvo, ki bo na tem tekmovališču potekalo prihodnjo zimo.


BIATLON – SVETOVNI POKAL

LENZERHEIDE (tretja postaja zime od desetih)

Skupinski štart (Ž):

 1. J. BRAISAZ-BOUCHET FRA 36:04,6 (0) 
 2. E. ÖBERG           ŠVE    +5,5 (2) 
 3. H. ÖBERG           ŠVE    10,6 (2) 
 4. L. VITTOZZI        ITA    29,1 (0) 
 5. I. L. TANDREVOLD   NOR    29,7 (2) 
 6. J. SIMON           FRA    43,1 (3) 
...                                    
16. A. LAMPIČ          SLO  1:58,3 (6) 
                                       
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi   

Skupinski štart (M):

 1. J. T. BOE          NOR 36:04,6 (0) 
 2. J. DALE            NOR    +5,5 (2) 
 3. T. BOE             NOR    10,6 (2) 
 4. M. PONSILUOMA      ŠVE    29,1 (0) 
 5. V. CHRISTIANSEN    NOR    29,7 (2) 
 6. V. SOERUM          NOR    43,1 (3) 
...                                    
30. L. PLANKO          SLO  5:03,1 (6) 
                                       
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi   

SKUPNI VRSTNI RED

Ženske (8/21):

 1. J. BRAISAZ     FRA            427 
 2. I. TANDREVOLD  NOR            417 
 3. E. ÖBERG       ŠVE            393 
...                                   
20. A. LAMPIČ      SLO            127 
57. P. KLEMENČIČ   SLO             13 
65. L. REPINC      SLO              7 

Moški (8/21):

 1. J. T. BOE      NOR            484
 2. T. BOE         NOR            411
 3. J. DALE     .  NOR            366
...                                  
30. L. PLANKO      SLO             92
33. J. FAK         SLO             78
37. A. VIDMAR      SLO             54
50. M. DOVŽAN      SLO             18