Luka Dončić je za 13 točk popravil svoj strelski rekord. Foto: Reuters
Luka Dončić je za 13 točk popravil svoj strelski rekord. Foto: Reuters

"On je načrt za tekmo," je šaljivo odgovoril trener Dallasa Jason Kidd na vprašanje, ali je spremenil načrt za tekmo, ko je videl, kako vroč je Ljubljančan. Za zmago v Atlanti s 148:143 je ob metu iz igre 25/33, za tri 8/13 in s črte prostih metov 15/16 prispeval 73 točk, v 45 minutah pa statistiko dopolnil še z desetimi skoki in sedmimi podajami. "Nekateri pravijo, da so sistem, Luka pa je načrt za tekmo. Njegova sposobnost doseganja košev, kreiranja metov in iskanja soigralcev je neverjetna. Vse to je bilo tokrat na vrhunski ravni. Ves čas ponavljam, da ne smemo jemati njegovih iger za samoumevne. Vsak njegova tekma je nekaj posebnega. Včasih smo malce ostri do njega, ko gre za zmage in poraze, toda na igrišču dela stvari, ki jih ostali ne morejo," je dodal Kidd, nekoč izvrstni organizator igre, ki je tudi član Hiše slavnih.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Dončić bo čez en mesec dopolnil 25 let, že zdaj pa je jasno, da bo njegovo ime enkrat tudi zapisano med nesmrtne v prestižnem košarkarskem hramu. "Potrebovali smo vsako točko, vsako minuto in uspelo mu je. To je bilo eno njegovih najboljši del," je bil slikovit Kidd, ki je igro varovanca primerjal z umetninami Picassa. V tej sezoni je zgodovino pisal na božični dan, ko je nasul 50 točk Phoenixu. Zdaj je poskrbel za še en mejnik. Njegov rekord je predtem znašal 60 točk, ki jih je dal New Yorku decembra 2022. Sedmič v karieri je prispeval vsaj 50 točk, kar ga na večno lestvico uvršča na 16. mesto, ki si ga deli z Dominiquom Wilkinsom.

Na vrhu kraljuje Chamberlain, ki mu je to uspelo kar 118-krat. Michael Jordan je drugi z 31, 25 jih ima Kobe Bryant, 23 pa James Harden, ki je najboljši med še aktivnimi igralci. Med temi so pred Lukom še Damian Lillard, LeBron James, Stephen Curry, Kevin Durant, Janis Andetokumbo in Joel Embiid, kapetan slovenske reprezentance je najmlajši med njimi, Wilt in Kobe pa sta edina, ki sta na tekmi Lige NBA dala več točk od Dončića. Chamberlain jih je dvakrat dal tudi po 73, kar je uspelo še Davidu Thompsonu leta 1978 z Denverjem. Bryant je pred 18 leti zbral imenitnih 81, Wilt, ki jih je leta 1961 vpisal že 78, pa jih je pred 62 leti kar 100. "Ti dve imeni sta nekaj posebnega. Neverjetno," je dejal Luka po koncu magičnega večera v Atlanti. V garderobi je poziral z listom papirja, na katerem je pisalo 73. Kot nekoč "The Big Dipper" s stotico. 26. januar bo tako kot posebna dneva Wilta in Kobeja zapisan v zgodovinske košarkarske knjige.

Ena najbolj slovitih fotografij v košarkarski zgodovini, ko je Wilt Chamberlain po tekmi poziral s papirjem in zapisano stotico. Foto: AP
Ena najbolj slovitih fotografij v košarkarski zgodovini, ko je Wilt Chamberlain po tekmi poziral s papirjem in zapisano stotico. Foto: AP

2. marca 1962 je Chamberlain poskrbel za enega najbolj neverjetnih rekordov v športu. Ker tekma ni bila v televizijskem prenosu, ima poseben mističen prizvok. Z 216 centimetri in 120 kilogrami je dominiral v svojem času, najboljšo tekmo pa je odigral v dresu Warriorsov, ki so tedaj še domovali v Philadelphii, toda New York so takrat gostili v Hersheyju v Pensilvaniji. Srečanja na nevtralnih igriščih tedaj niso bila nič nevsakdanjega. Ko se je Chamberlain spomnil tekme, je dejal, da takrat niso šli v hotel ali po mestu, ampak takoj v dvorano. Do tekme je bilo še šest ur, v dvorani pa so bile tudi različne stojnice, na eni si se lahko preizkusil v streljanju s puško. Košarkarji so si tako krajšali čas, Wilt pa se je spomnil: "Preprosto nisem mogel zgrešiti. Verjetno je bil to namig, da bom imel odličen strelski večer."

Le malokdo je bil v obrambi kos izjemnemu Chamberlainu, Knicski pa so bili v tisti sezoni najslabša ekipa Vzhoda. Pod obročem niso imeli dostojne rešitve za Wilta, hkrati pa je tekmo izpustil prvi center Phil Jordon. Uradno je manjkal zaradi gripe, a kot je Darrall Imhoff razkril za Los Angeles Times, je bil to maček zaradi burne prejšnje noči. Imhoff ga je zamenjal v prvi postavi, a si je hitro nabral osebne napake, nato pa se mu je zoperstavil novinec Cleveland Buckner, ki je dal sicer 33 točk, toda v obrambi je imel ogromno težav. Ko je bilo jasno, da je mogoče doseči rekordno število, so mu soigralci ves čas podajali žogo, celo gledalci pa so vzklikali "dajte jo Wiltu!".

Neverjetna tekma Luke Dončića

Tako kot Dončić je 41 točk dosegel v prvem polčasu, 28 pa jih je pristavil v tretji četrtini. Knicksi so v zadnji četrtini skušali delati osebne napake nad drugimi igralci Philadelphie, te pa so jih tudi takoj nad tekmeci, da so hitro dobili žogo nazaj in je tako lahko Wilt polnil koš. 46 sekund pred koncem je Joe Ruklick, ki je igral le osem minut, podal Chamberlainu za 100. točko. V 48 minutah je iz igre metal 36/63. Da je bil večer res poseben, dokazujejo njegovi prosti meti. V karieri jih je izvajal le 51-odstotno, proti New Yorku pa kar 28/32. Ob tem je ujel še 25 odbitih žog. Sezona 1961/62 je bila nasploh nekaj posebnega, saj je Chamberlain takrat v povprečju dosegal kar 50,4 točke in 25,7 skoka. Iz igre je metal 50-odstotno, vsako tekmo pa je vrgel skoraj 40 metov.

Fotografija s tekme, ko je Kobe Bryant dosegel 81 točk. Foto: AP
Fotografija s tekme, ko je Kobe Bryant dosegel 81 točk. Foto: AP

22. januarja 2006 je Staples Center lahko občudoval neverjetno predstavo Bryanta. Lakersi so na krilih njegovih 81 točk s 122:104 premagali Toronto, toda zmaga kljub sijajni igri superzvezdnika slovite zlato-vijoličaste franšize ni bila lahka, četudi je bilo videti, da Kobe tako zlahka polni koš kanadske zasedbe. Iz igre je v 42 minutah metal 28/46, 7/13 za tri in 18/20 proste mete. V statistiko je dodal še šest skokov, dve podaji in tri ukradene žoge. Drugi najboljši domači strelec je bil Smush Parker s 13 točkami, tri pa je pristavil slovenski košarkar Saša Vujačić. Na drugi strani jih je Mike James dal 26, Chris Bosh pa 18. Jezerniki so ob polčasu zaostajali za 14, v tretji četrtini pa je razlika narasla celo na 18, toda Kobe je stvari vzel v svoje roke in oblikoval preobrat. 55 točk je dal v drugem delu, 23 od teh v zadnjih devetih minutah, ko so Raptorsi le nemočno opazovali njegov šov.

“Tudi v sanjah si nisem mislil, da mi bo uspelo kaj takega. Preprosto se je zgodilo. Težko pojasnim. Nisem si zadal cilja, zanimala me je le zmaga in na tak način sem igral. Se je pa razvilo v nekaj posebnega. Če bi dejal, da dojemam oziroma razumem, kaj se je zgodilo, bi lagal,“ je bil še sam presenečen Bryant, ki je bil s povprečjem 35,4 točke v tisti sezoni najboljši strelec lige. Po tekmi je soigralcem podpisoval kopije statistike, uradni napovedovalec je gledalcem v dvorani dejal, naj si shranijo zgodovinsko vstopnico, lastnik Lakersov Jerry Buss pa je rekorden večer opisal, kot bi gledal, kako nastaja čudež. To je bila edina Kobejeva tekma v profesionalni karieri, ki si jo je v živo ogledala njegova babica.