Foto: EPA
Foto: EPA

Angleži so bili v svojih napadih precej konkretnejši in učinkovitejši. Že po 40 sekundah je odbitek od vratnice po strelu od daleč Nathana Akeja s prsmi za hrbet vratarja Fabia spravil Julian Alvarez. To je bil najhitrejši gol v zgodovini finalov.

Brazilci so si v 27. minuti zadetek zabili sami, potem ko je podajo Phila Fodna za hrbet svojemu vratarju preusmeril branilec Nino.

V drugem polčasu je najprej na 3:0 v 72. minuti povišal Foden, piko na i pa je v 88. minuti s svojim drugim golom postavil Alvarez, ki je natančno streljal v kazenskem prostoru. Argentinec je prispeval tudi podajo za tretji gol Cityja.

Alvarez je mrežo Fluminenseja načel že po 40 sekundah. Foto: EPA
Alvarez je mrežo Fluminenseja načel že po 40 sekundah. Foto: EPA

City dopolnil vitrino z novim pokalom

City je z zmago postal prvi angleški klub, ki ima naenkrat v lasti angleški naslov, zmago v Ligi prvakov, evropski Superpokal in klubski SP.

Tako City kot Fluminense sta igrala za svojo prvo lovoriko na klubskem svetovnem prvenstvu.

Manchester City je v polfinalu premagal azijskega prvaka Urawo Red Diamonds (Japonska) s 3:0, južnoameriški prvak Fluminense pa je afriškega prvaka Al Ahly (Egipt) odpravil z 2:0.

To je bil zadnji turnir s sedmimi ekipami, leta 2025 bodo začeli razširjeno obliko tekmovanja z 32 ekipami. Nato bodo turnirje izvajali na štiri leta, vsakoletno pa bodo izvedli tako imenovani medcelinski pokal, v katerem se bo evropski klubski prvak meril z izzivalcem, najboljšim iz preostalih konfederacij.

Kyle Walker v boju z nogometaši Fluminenseja. Foto: EPA
Kyle Walker v boju z nogometaši Fluminenseja. Foto: EPA

Guardiola že četrtič na vrhu sveta

City je s prvim naslovom v tem tekmovanju nasledil Real Madrid, ki je rekorder po številu tovrstnih lovorik. Tri ima v nekdanjem medcelinskem pokalu, pet pa s klubskega SP-ja.

Evropske ekipe so v zadnjem obdobju prevladujoče, naslove nizajo vse od leta 2012. Nazadnje je neevropski naslov pripadel Corinthiansu. Za angleške klube je to peti naslov, prvi po Chelseaju leta 2021. Brazilci so enajstič obstali na zadnji stopnički, imajo pa deset naslovov.

Pep Guardiola je postal prvi trener s štirimi lovorikami na klubskih SP-jih. Katalonec ima še dve zmagi z Barcelono in eno z Bayernom. Mateo Kovačić pa je postal prvi igralec, ki je s tremi različnimi klubi osvojil klubski SP. To mu je uspelo še z Realom Madridom in Chelseajem. Skupaj ima v tem tekmovanju pet lovorik.

Manchester City je za zmago dobil 4,6 milijona evrov, Fluminense pa 3,7 milijona.

Zadetki s finalne tekme Manchester City – Fluminense

Finale

MANCHESTER CITY – FLUMINENSE 4:0 (2:0)
52.601; Alvarez 1., 88., Nino 27./ag, Foden 72.

Man. City: Ederson, Walker, Ruben Dias, Stones (74./Gvardiol), Ake (81./Bobb), Lewis (60./Kovačić), Rodri (74./Akanji), Bernardo Silva, Foden (81./Nunes), Grealish, Alvarez.

Fluminense: Fabio, Samuel Xavier, Nino (74./Marlon), Felipe Melo (60./Diogo Barbosa), Marcelo (60./Alexsander), Andre, Martinelli, Arias, Ganso (60./Lima), Keno (46./Kennedy), Cano.

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)


Tekma za tretje mesto:
Urawa Red Diamonds - AL AHLY 2:4 (1:2)
Kante 43., Scholz 54./11-m; Yasser Ibrahim 19., Tau 25., Koizumi 60./ag, Maaloul 99.
Maaloul je v 75. minuti zapravil 11-m.


Polfinale:
FLUMINENSE – Al Ahly 2:0 (0:0)
Arias 71./11-m, Kennedy 90.

Urawa Red Diamonds – MANCHESTER CITY 0:3 (0:1)
Hoibraaten 45./ag, Kovačić 52., Bernardo Silva 59.