Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Izvršni odbor MOK-a poziva vse športne zveze, da odpovejo ali preselijo njihova tekmovanja, načrtovana v Rusiji ali Belorusiji," so zapisali pri MOK-u in dodali, da morajo resno jemati kršenje olimpijskega premirja ter prvenstveno zagotoviti varnost športnikov. Sam MOK sicer nima načrtovanih dogodkov v Rusiji in Belorusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sorodna novica MOK obsodil rusko kršenje olimpijskega premirja

Obenem so pri krovni olimpijski organizaciji pozvali tudi, da na mednarodnih športnih tekmovanjih ne obešajo ruskih in beloruskih zastav ali igrajo državnih himn teh dveh držav. To pa na tistih tekmovanjih, za katera še ne velja že podobna prepoved za Rusijo od Svetovne protidopinške agencije Wade.

Kot so dodali pri MOK-u, izvršni odbor izraža globoko zaskrbljenost za varnost olimpijske skupnosti v Ukrajini, posebna delovna skupina pa je v stiku z ukrajinsko olimpijsko družino za boljšo koordinacijo glede humanitarne pomoči. MOK poziva to delovno skupino, naj še naprej pozorno spremlja dogajanje in obvešča MOK, tudi zaradi tega, če bodo potrebni dodatni amandmaji k današnji resoluciji.

Hkrati so pri MOK-u dodali, da popolnoma podpirajo Mednarodni paraolimpijski komite IPC za prihajajoče paraolimpijske igre v Pekingu.

Rusijo obsojajo tudi mednarodne športne organizacije