Rafael Nadal je odlično serviral in predvsem v drugem nizu dokazal, da še vedno sodi v svetovni vrh. Foto: EPA
Rafael Nadal je odlično serviral in predvsem v drugem nizu dokazal, da še vedno sodi v svetovni vrh. Foto: EPA

22-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam je pri 37 letih še vedno na zelo visoki ravni. Navdušil je polne tribune Pat Rafter Arene. Zadnji obračun je odigral na lanskem Odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu. Zaradi poškodbe kolka je počival skoraj eno leto in padel na 672. mesto na lestvici ATP. Tudi Thiem, nekdanji tretji igralec sveta, je po poškodbi zapestja šele na 98. mestu.

Thiem si ni priigral nobene priložnosti za brejk
V prvem nizu je Thiem izgubil servis v 12. igri, ko je Nadal unovčil četrto priložnost. V drugem nizu je ekspresno povedel s 3:0 in nato še v šesti igri odvzel servis Avstrijcu. Obračun je trajal uro in 29 minut. Thiem si v celotnem obračunu ni priigral niti ene priložnosti za brejk. Končno razmerje v osvojenih točkah je bilo 61:39. V 2. krogu Nadala čaka Avstralec Jason Kubler.

Nadal je imel izjemno podporo s tribun. Foto: EPA
Nadal je imel izjemno podporo s tribun. Foto: EPA

"Danes je resnično čustven in pomemben dan zame po verjetno najtežjem letu v moji teniški karieri, brez dvoma. Dobil sem priložnost, da se vrnem po enem letu in igram pred neverjetnimi gledalci. Mislim, da sem odigral na zelo pozitivni ravni. Prvi dvoboj je nekaj, na kar smo lahko ponosni. Moja ekipa in družina so me podpirali vsak dan v zadnjem letu," je pojasnil Nadal.

Lani ga je v Melbournu presenetil McDonald
Pred današnjim dnem je nazadnje v posamični konkurenci igral 18. januarja lani, ko je v drugem krogu Odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu v treh nizih izgubil proti Američanu Mackenzieju McDonaldu.

V dvojicah ni bil uspešen
Majorčan je v nedeljo že zaigral v dvojicah, ko je na turnirju v Brisbanu skupaj s španskim rojakom Marcom Lopezom izgubil proti avstralski dvojici Max Purcell in Jordan Thompson s 4:6 in 4:6.

Dominic Thiem je bil nemočen v drugem nizu. Foto: EPA
Dominic Thiem je bil nemočen v drugem nizu. Foto: EPA

Le Connors, Federer in Đoković imajo več zmag
Brisbane za Nadala pomeni pripravljalni turnir pred Odprtim prvenstvom Avstralije. Prvi grand slam sezone se bo začel 14. januarja. Nadal je turnir v Melbournu osvojil dvakrat (2009 in 2022).

Zmaga v dvoboju proti Thiemu je bila Nadalova 1069. v njegovi poklicni karieri, kar ga uvršča na četrto mesto na večni lestvici, za Jimmyjem Connorsom (1274), Rogerjem Federerjem (1251) in Novakom Đokovićem (1076). Nadal je na peto mesto potisnil Ivana Lendla (1068).

Velika cilja sta Roland Garros in olimpijske igre
Nadal je že pred časom napovedal, da bo leto 2024 verjetno njegova zadnja sezona v karieri. Velik cilj kralja peščenih igrišč je Roland Garros, ki ga je osvojil že 14-krat, nato pa še olimpijske igre. Olimpijski teniški turnir bo prav tako v francoski prestolnici.

Uspešna vrnitev Nadala po skoraj enoletnem premoru