Tina Trstenjak je na svetovnih prvenstvih že osvojila celotni komplet medalj, skupno pa ima z velikih judoističnih prvenstev že 10 odličij: 4 zlate, 4 srebrne in le 2 bronasti. Foto: Žiga Živulovič jr./BoBo
Tina Trstenjak je na svetovnih prvenstvih že osvojila celotni komplet medalj, skupno pa ima z velikih judoističnih prvenstev že 10 odličij: 4 zlate, 4 srebrne in le 2 bronasti. Foto: Žiga Živulovič jr./BoBo
Trener Marjan Fabjan
Slovenija kljub rekordnemu številu judoistov ne bo nastopila v novi olimpijski disciplini mešani ekipni tekmi, saj ima po mnenju selektorja Marjana Fabjana premalo tekmovalcev v nekaterih kategorijah, da bi bila konkurenčna najboljšim. Foto: BoBo
Judoistična odprava za SP v Bakuju
Lani na SP-ju v Budimpešti je slovenska judoistična odprava s Trstenjakovo in Mihaelom Žgankom osvojila dve srebrni medalji. Žgank je medtem prestopil pod zastavo Turčije, kjer bo nastopal pod imenom Mikhail Ozerler. Foto: BoBo
Tina Trstenjak gre po četrto medaljo SP-jev

Slovenske barve bodo v Bakuju med 20. in 26. septembrom branili: Maruša Štangar (do 48 kg), Petra Nareks (do 52 kg), Kaja Kajzer (do 57 kg), Tina Trstenjak, Andreja Leški (do 63 kg), Klara Apotekar (do 78 kg) in Ana Velenšek (nad 78 kg) v ženski ter David Štarkel, Matjaž Trbovc (oba do 60 kg), Adrian Gomboc (do 66 kg), Martin Hojak (do 73 kg), David Kukovica (do 90 kg) in Vito Dragić (nad 100 kg) v moški konkurenci.

Lahko bi nastopilo še več judoistov
"Reprezentanca je res velika, selekcijo pa smo naredili na podlagi izidov na grad prixih in grand slamih, kjer so vsi tekmovalci že posegali po stopničkah,"
je velikost odprave razložil trener Marjan Fabjan, o pričakovanjih pa dodal, da so se tekmovalci pripravljali individualno, veliko tudi v tujini. "Vem, da se bodo vsi borili po najboljših močeh, kako so pripravljeni, pa se bo videlo na dan tekme." Še enkrat se je Fabjan izognil napovedi o kolajnah, saj je prepričan, da bi s tem tekmovalce le dodatno obremenil, čeprav imajo slovenski borci po ducatu kolajn na SP-ju tudi s tem bremenom že veliko izkušenj.

Glede na dosežke na največjih tekmovanjih bi bil spisek lahko še širši, saj zaradi poškodb manjkajo Anja Štangar in Andraž Jereb ter dolgoletna reprezentantka Anka Pogačnik, ki se je po poškodbi sicer vrnila, a s formo ni povsem prepričala svojega trenerja Marjan Fabjana. Ta se je s svojimi varovankami že veselil kolajn tudi v Bakuju, ki je pred tremi leti v sklopu premiernih evropskih iger gostil tudi judoistično evropsko prvenstvo. Tokrat bo tekmovanje v drugi dvorani, tisti, v kateri je Sašo Bertoncelj Sloveniji pritelovadil edino zlato kolajno na takratnih igrah. V ekipi manjka tudi svetovni podprvak Mihael Žgank, ki bo tokrat pod imenom Mikhail Ozerler branil barve Turčije.

Po 10 letih vrnitev Petre Nareks
Na spisku potnikov za SP je največje presenečenje 36-letna Petra Nareks. Gre za tekmovalko, ki je leta 2002 na domačem evropskem prvenstvu v Mariboru samostojni Sloveniji priborila prvo kolajno na velikih tekmovanjih, pred desetimi leti v Lizboni pa je zadnjič stopila na zmagovalni oder najboljših evropskih bork. "Prvenstvo ni bilo v načrtu, potem ko je zaradi poškodbe nastop odpovedala Anja Štangar, pa sva se s trenerjem dogovorila, da nastopim in da zasedemo tudi to kategorijo. Bolj kot na izid se bom skoncentrirala na dober boj in upam, da bom prav to pokazala v Bakuju," pravi Nareksova, ki po številnih poškodbah dolgoročnih načrtov ne dela.

Olimpijska prvakinja prva favoritinja
Prvi favorit za odličje v slovenski vrsti ostaja olimpijska prvakinja Tina Trstenjak, ki kot vselej poudarja, da zaupa svojemu trenerju Fabjanu, da jo je tudi tokrat dobro pripravil za tekmo. "Ne smem prehitevati, ampak moram ostati zbrana na nasprotnice. Grem iz boja v boj, želim si dobre nastope, in če mi bo to uspelo, tudi izid ne bo izostal. Enako želja pa imajo prav vse tekmovalke," pravi borka celjskega Sankakuja. Druga v vrsti tekmovalk z visokimi cilji je zanesljivo Ana Velenšek, bronasta z olimpijskih iger v Rio de Janeiru, ki se je dokončno uveljavila v zanjo še vedno novi najtežji kategoriji, zanesljivo pa glede na dosežke izstopata tudi Andreja Leški in Klara Apotekar, preseneti pa lahko še katera od slovenskih tekmovalk.

Pri moških prvi adut Gomboc
V moški vrsti je prvo ime aktualni evropski prvak Adrian Gomboc, ki je celjsko okolje zamenjal za ljubljansko, kjer je začel delati pod okriljem dolgoletnega reprezentančnega in klubskega sotekmovalca iz Sankakuja Roka Drakšiča. "Za mano je veliko mednarodnih priprav, pa tudi višinske na Rogli. Letos sem bil na prvi veliki tekmi sezone že uspešen, z enako miselnostjo se bom zdaj lotil druge. Medaljo je sicer nehvaležno napovedovati, a kot vsak vrhunski športnik si jo seveda želim, tekma pa bo pokazala, kje sem." Na presenečenje odkrito meri tudi Martin Hojak: "Fizično sem pripravljen kot še nikoli in imam izredno motivacijo, ki mi je kdaj na preteklih tekmah manjkala.

Sklepne boje iz Bakuja si boste lahko vsak dan med 20. in 26. septembrom med 14. in 16. uro ogledali v prenosih na TV Slovenija/MMC-portalu.


Brez nastopa v mešani ekipni tekmi

Slovenija se ne bo predstavila zadnji dan v novi olimpijski disciplini – mešani ekipni tekmi. "Tam bi nastopili, če bi se pokazalo, da smo konkurenčni za odličje. Ko bomo tako pripravljeni, bomo tudi nastopili, tako pa nam v posameznih kategorijah manjka nekaj borcev," je razložil Fabjan, ki se že osredotoča na kvalifikacijske tekme olimpijske igre v Tokiu 2020, zato tekmovalcev v lažjih težnostnih kategorijah ne bo pustil čakati v Azerbajdžanu do konca prvenstva, ampak se bodo predčasno vrnili na treninge v domače okolje.

Tina Trstenjak gre po četrto medaljo SP-jev