V skrbi za zdravje in v množici predpisov se dogajajo tudi nelogične in celo absurdne situacije, kar občutijo številne športne ekipe. Tako moštvo Krke konec tedna ni moglo na tekmo v Bosno in Hercegovino, ker so bili trije prekuženi košarkarji še vedno pozitivni na testu na novi koronavirus. Krka je včeraj le odigrala tekmo v Laktaših in izgubila s 77:64. Foto: Liga ABA/Igokea/Nikola Vuruna
V skrbi za zdravje in v množici predpisov se dogajajo tudi nelogične in celo absurdne situacije, kar občutijo številne športne ekipe. Tako moštvo Krke konec tedna ni moglo na tekmo v Bosno in Hercegovino, ker so bili trije prekuženi košarkarji še vedno pozitivni na testu na novi koronavirus. Krka je včeraj le odigrala tekmo v Laktaših in izgubila s 77:64. Foto: Liga ABA/Igokea/Nikola Vuruna

Trenerji radi kot papagaji ponavljajo krilatico: gremo od tekme do tekme. Nič več. Zdaj je trenerska modrost posodobljena: gremo od testa do testa. Testi znajo še kako popoprati športni vsakdan. Moštvo Krke je konec decembra – na božični dan – doletela okužba na tekmi v Črni gori in s koronavirusom so se okužili skoraj vsi košarkarji in člani strokovnega štaba. Ko so se vrnili iz osame in že skupaj trenirali, pa so bili na testu po treh tednih trije igralci še vedno pozitivni. Čeprav so bili prekuženi, nič več kužni, pravzaprav najvarnejši za okolico in zase, pa niso mogli na pot v Banjaluko in so morali ostati doma. Z njimi pa tudi novomeško moštvo. Kako se lahko zgodijo takšni primeri pozitivnih testov pri ljudeh, ki so že preboleli bolezen?

Infektologinja Bojana Beovič: "Molekularna metoda za dokazovanje virusa je zelo občutljiva, še tedne ali mesece po preboleli bolezni zazna ostanke virusne nukleinske kisline in seveda to nikakor ne pomeni kužnosti. Z raziskavami so pokazali, da po desetih dneh virus pri večini bolnikov ni več živ, pri tistih, ki so bili huje bolni, pa so še našli živ virus do 20. dne. Brez skrbi, košarkarji niso kužni."

Kljub prekuženosti niso smeli na tekmo
Torej brez skrbi, trije košarkarji niso kužni, a oni dan le niso smeli v Banjaluko. Zakaj? Kot na mejah pojasnjujejo policisti, je "za prehod meje brez težav dejansko treba imeti negativni izvid PCR ali hitrega testa". Torej na slovenski državni meji – niti regionalni niti občinski - ne velja nobeno potrdilo o prekuženosti. Ne potrdilo o preboleli bolezni covid-19 in ne potrdilo o protitelescih. Čeprav najzanesljiveje dokazujeta, da oseba ne more okužiti nikogar.

Sorodna novica Krka v Laktaših v prvem polčasu dosegla 11 trojk, nato pa le še eno

Drugačna pravila kot na državni meji pa veljajo v protokolih regionalne košarkarske lige, kjer sledijo zdravstveni stroki – in trije pozitivni novomeški košarkarji, ki so že preboleli covid, bi lahko nastopili na tekmi, če bi lahko nanjo pripotovali. Direktor jadranske lige Dubravko Kmetović: "Po naših protokolih bi lahko igrali, vendar je bila težava s hrvaško mejo in z vrnitvijo v Slovenijo."

Trije prekuženi, a pozitivni košarkarji Krke v soboto niso smeli na pot. V klubu so se odzvali, prestavili tekmo in uredili, da so fantje lahko potovali v torek (tekma je bila včeraj, izid pa 77:64). Športni direktor Krke Jure Balažič: "Fantje so covid preboleli, pripravljeni smo bili narediti test, ki pokaže prisotnost protiteles. Liga Aba je uredila, da smo lahko pripotovali s takšnimi testi. Zahvalil bi se tudi Igokei, da smo lahko prišli v Laktaše in odigrali tekmo. Fantje so imeli malo vročine, a potem so se dobro počutili. Po izteku izolacije smo morali pred odhodom na tekmo narediti PCR-test."

Nelogični in absurdni predpisi
Torej, kot že slišano, lahko športniki 10 dni po okužbi, če nimajo več simptomov, pridejo v družbo, med ljudi, v trgovino, lekarno. Po pravilih Evrolige in Evropskega pokala morajo pred vrnitvijo na treninge in tekme opraviti zdravniški pregled vključno z EKG-jem in ultrazvokom. V jadranski ligi ta pregled ni potreben: košarkarji lahko trenirajo s soigralci, se z njimi prerivajo, znojijo in se skupaj celo prhajo, tudi če test še vedno pokaže, da so pozitivni. Lahko tudi igrajo tekmo v svoji državi. Ne smejo pa čez državno mejo. To je razburilo ameriškega košarkarja v moštvu Zadra Onuakuja, ki je tvitnil: "Kako so lahko prestavljene tri tekme, ker je soigralec pozitiven na koronavirus, mi pa še vedno treniramo z njim!?"

To je presenetilo tudi košarkarje Olimpije, ki so bili prav takrat že v Zadru, pripravljeni na tekmo. Vodstvo Zadra je moralo svojemu igralcu in Olimpijinim pojasniti, da je vse pod nadzorom. Predstavnik za stike z javnostmi zadrskega kluba Josip Begonja: "Imeli smo približno pet košarkarjev, ki so že preboleli covid-19, tudi oba trenerja. Ti ne potrebujejo testa pred tekmo. Potrdilo velja 2–3 mesece. V tem času se jim ni treba testirati."

In še strokovna ocena o tem, koliko časa po preboleli bolezni covid-19 oseba ni kužna. Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beovič. "Za zdaj velja okvirna ocena, da je takšna oseba pred novo okužbo zaščitena tri mesece. Pri cepljenju je navodilo WHO-ja, da se da počakati celo šest mesecev."

Razmišljajo o testih protiteles
Te strokovne zdravniške ocene se drži tudi vodstvo jadranske košarkarske lige. Direktor tekmovanja Dubravko Kmetović: "Naš protokol predvideva, da se košarkarjem ni treba testirati, če je od okužbe minilo manj kot 90 dni. Glede na to, da je tekmovanje v šestih državah in je treba prestopati meje, pa so testi seveda neizbežni, saj jih zahtevajo obmejni državni organi. Če pa za nastop na tekmi ni treba vstopati v druge države, pa prekuženim košarkarjem ni treba opravljati testov. Resno pa razmišljamo o testih protiteles koronavirusa. V tem primeru košarkarji s protitelesi ne bi potrebovali rednih testiranj v še daljšem obdobju."

V Zadru so v klubu priskrbeli potrdila o prekuženosti, ki petim njihovim košarkarjem omogočajo, da ne hodijo na teste. Josip Begonja: "Za potrdila o preboleli bolezni je poskrbela naša zdravstvena služba. Vsi košarkarji in vodstvo kluba smo šli tudi na test protiteles, da ugotovimo, ali je kdo že prebolel okužbo, pa tega ni vedel. Odkrili smo nekaj igralcev z majhno vsebnostjo protiteles – denimo Aleksandar Bursač. Ta je prebolel covid-19 že v prvem valu. Minilo je že več kot pol leta, zato mora znova redno hoditi na teste."

Kje je smisel testiranj košarkarjev, če je rezultat testov brez vrednosti? Foto: Shutterstock
Kje je smisel testiranj košarkarjev, če je rezultat testov brez vrednosti? Foto: Shutterstock

Kje je smisel vrtanja po nosu in zapravljanja denarja?
Torej, zakaj morajo prekuženi košarkarji v Sloveniji hoditi na teste? Kje je smisel, da jim vrtajo po nosu, zapravljajo svoj čas in živce, klubu denar, hkrati pa obremenjujejo zdravstvene delavce. Rezultat testa pa je brez vrednosti, lahko celo netočen. Ali lahko v Sloveniji posameznik dobi potrdilo, da je prekužen? Športni direktor Krke Jure Balažič: "Potrdila kot takšnega ne. To je zapisano v odlokih NIJZ-ja. Že sam pravilnik trdi, da ko preživiš izolacijo, nisi kužen in prihodnje tri mesece je izid testa nepomemben. No, v resnici je pomemben za prehod mej."

Kako v Sloveniji dobiti potrdilo o preboleli bolezni covid-19 in kaj z njim početi? Ne le športniki. Več kot 150.000 Slovencev je že prekuženih in tri mesece ne ogrožajo nikogar, niti sebe. Iz teh vrst bi črpali ljudi za delo na najbolj izpostavljenih mestih: na blagajnah v trgovinah, pri dostavi hrane ... Niso prenašalci virusa. Prekuženi so tri mesece zaščiteni, kot bi bili cepljeni. Pravzaprav še bolj. A očitno bomo prej kot potrdilo ali izkaznico o prekuženosti dobili cepilni potni list – torej potni list posebej za cepljene.

RTV-jeva dopisnica Mojca Širok: "Ni še jasno, so opozorili v Bruslju, ali ljudje tudi po tem, ko so že bili cepljeni, lahko prenašajo virus. Po besedah izvršnega direktorja farmacevtskega podjetja Pfizer bo več zanesljivih podatkov o tem predvidoma na voljo februarja."

O tem, da slovenska stroka razmišlja, da bi prekuženi ljudje, ki jim test sicer še vedno pokaže pozitivno stanje, lahko šli s potrdilom o prekuženosti čez državno mejo, je že prejšnji teden razlagala tudi infektologinja Bojana Beovič: "Zaradi takšnih primerov, ki se pojavljajo, smo predlagali neko rešitev, ki bi na podlagi zdravniškega potrdila takšni osebi omogočila tudi pot čez mejo. Takšno rešitev imajo tudi nekatere druge države. Ne vem pa, v kakšni fazi sprejemanja je zdaj to v obliki kakšne uredbe ali odloka."

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje ne ve, v kateri fazi je ta predlog. Na ministrstvo smo pred tednom dni naslovili to vprašanje: ministrstvo za zdravje pa nič.

Potrdilo o prekuženosti bi marsikomu olajšalo življenje, lahko bi pravzaprav živel tako rekoč normalno. A izdajanje potrdil je le strošek in delo. Finančnega zaslužka in provizij ni. Za zdaj.

Dolgo smo upali, da bo prekuženost pomagala pri omejevanju koronavirusa, zdaj ko je že več kot 150.000 Slovencev prebolelo okužbo, pa tega ne uveljavimo dovolj ...

Košarka od testa do testa