Napadalec ekipe Erzgebirge Aue, ki je izpadla iz druge nemške lige, Bobby Shou Wood (levo) je bil junak v Kölnu. Foto: EPA
Napadalec ekipe Erzgebirge Aue, ki je izpadla iz druge nemške lige, Bobby Shou Wood (levo) je bil junak v Kölnu. Foto: EPA
Mario Götze
Mario Götze se v nemški reprezentanci znajde precej bolje kot pri Bayernu. Foto: EPA
Jürgen Klinsmann
Jürgen Klinsmann se je veselil prestižne zmage nad velikim prijateljem Joachimom Löwom. Skupaj sta vodila elf na domačem svetovnem prvenstvu leta 2006. Foto: EPA

Gostitelji so začeli odločno in povedli v 12. minuti. Patrick Herrmann je z desne strani prodrl in podal v kazenski prostor, kjer je Mario Götze z desnico matiral Brada Guzana. Štiri minute pred odmorom je Michael Bradley z dolgo diagonalno podajo našel Mikkela Disekruda, ki je žogo zaustavil na prsih in z desnico z osmih metrov ukanil Rona Roberta Zielerja.

V drugem polčasu sta selektroja Joachim Löw in Klinsmann opravila številne menjave. Američani so bili precej nevarnejši pred 40.000 gledalci na stadionu Rhein Energie.

V 83. minuti je Bradley popolnoma neoviran streljal preveč po sredini vrat, Zieler je bil na pravem mestu, žogo je odbil z nogo. Tri minute pred koncem je Brad Evans zaposlil Woodsa, ki se je otresel Shkodrana Mustafija in z močnim strelom z levico z 20 metrov poslal žego v spodnji levi kot. V sodnikovem dodatku so Nemci skušali izenačiti, v 94. minuti je Karim Bellarabi podal pred vrata, kjer je Sami Khedira z glavo stresel prečko.
Nemci bodo v soboto gostovali v Gibraltarju.

Švicarji, ki bodo 5. septembra gostili Slovenijo, so brez težav dobili obračun z Liechtensteinom (3:0). Blerim Džemaili je dosegel dva gola, Xherdan Shaqiri pa enega. Švicarji v nedeljo gostujejo v Litvi.

Prijateljski tekmi:
NEMČIJA - ZDA 1:2 (1:1)
Götze 12.; Diskerud 41., Wood 87.

Nemčija: Zieler, Rudy, Mustafi, Rüdiger, Hector, Schweinsteiger (46./Khedira), Gündogan (60./Kramer), Herrmann (73./Bellarabi), Özil, Schürrle (46./Podolski), Götze (73./Kruse).

ZDA: Guzan, Chandler, Alvarado, Brooks, F. Johnson (46./Jedlin), Williams (46./Evans), Zardes (74./Wood), Bradley, Diskerud (74./Morales), Johannsson (74./Morris), Agudelo (46./Beckerman).

Sodnik: Danny Makkelie (Nizozemska)




ŠVICA - LIECHTENSTEIN 3:0 (1:0)
Džemaili 29., 68., Shaqiri 60.