Atletico Madrid je 10. osvojil kraljevi pokal, prvič po letu 1996. Foto: EPA
Atletico Madrid je 10. osvojil kraljevi pokal, prvič po letu 1996. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo odzdravlja navijačem po vodilnem golu. Foto: Reuters
Joao Miranda
Mož odločitve je bil tokrat brazilski branilec Joao Miranda. Foto: EPA
Diego Costa
Diego Costa je zadel iz prve prave priložnosti za Atletico. Foto: Reuters
Jose Mourinho
Sodnik Carlos Clos Gomez je v 79. minuti Mourinha poslal na tribuno. Portugalec ga tudi tokrat ni ubogal, saj je odšel v slačilnico. Foto: EPA
Thibaut Courtois
21-letni in 199 cm visoki belgijski vratar Thibaut Courtois, ki pri Atleticu brani kot posojen igralec Chelseaja, je bil med najzaslužnejšimi za zmago v finalu. Foto: EPA

Real tako sezono končuje brez osvojene lovorike, saj je že prej izpadel iz "igre" v španskem prvenstvu in Ligi prvakov. Tokrat je bil boljši nasprotnik, povedel z golom Cristiana Ronalda (14.), a je Atletico v igro vrnil Diega Costo (35.).

V nadaljevanju je Real trikrat stresel vratnico, še dvakrat je vratar Thibaut Courtois čudežno rešil modro-rdeče, branilec Juanfran pa je žogo izbil z golove črte. Odločitev o zmagovalcu je padla v 98. minuti, ko je branilec Joao Miranda z glavo matiral Diega Lopeza.
Trener Reala Jose Mourinho je bil v 79. minuti izključen zaradi ugovarjanja sodniku Closu Gomezu, ki je v 114. minuti pod prho poslal še Ronalda, saj je Portugalec v glavo brcnil Gabija.

Ronaldo preskočil Godina za 1:0
Po začetnem tipanju je Real povedel v 14. minuti, ko je Cristiano Ronaldo po podaji Mesuta Özila iz kota z glavo zatresel mrežo Courtoisa. Ronaldo je v zračnem dvoboju preskočil Diega Godina in Radamela Falcaa.

Falcao in Costa zrežirala izenačenje
Real je v nadaljevanju brez večjih težav nadziral položaj na igrišču, tako da si Atletico ni priigral nobene priložnosti. Tako je bilo vse do 35. minute, ko je Falcao na sredini igrišča lepo izigral dva nogometaša Reala, nato poslal v ogenj vtekajočega Diega Costo, ki se je sam znašel pred Diegom Lopezom in ga z diagonalnim strelom po tleh s pomočjo leve vratnice tudi matiral.

Özil stresel vratnico
Real je po zadetku pritiskal in bil v 42. minuti blizu novemu vodstvu, a je strel Mesuta Özila z roba kazenskega prostora ustavila vratnica.

Benzema v vratnico, Juanfran ustavil Özila
V 60. minuti se je Atletico čudežno ubranil. Najprej je Karim Benzema po podaji Ronalda z leve strani zadel vratnico, nato pa je v isti akciji do odbite žoge prišel Özil, preigral Courtoisa in ustrelil proti vratom, kjer pa je branilec Juanfran na golovi črti odbil žogo. Zares neverjetno.

Tudi Ronaldo nastreljal okvir vrat
V 68. minuti je Real še tretjič stresel okvir vrat, potem ko je Ronaldo s prostega strela poslal žogo pod živim zidom v desno vratnico. Odbito žogo je Michael Essien poslal čez vrata.

Mourinho v 79. minuti izključen
Zgrešene priložnosti so vrgle iz tira Joseja Mourinha, ki se je v 76. minuti zapletel v verbalni obračun s sodnikom Gomezom, tako da ga je slednji izključil. Portugalec jo je mahnil naravnost v slačilnico. Real je bil do konca rednega dela nekoliko boljši nasprotnik, a se je Atletico brez težav branil. Zanimivo je, da v rednem delu tekme ni bilo niti ene menjave.

Costa izgubil dvoboj z Lopezom
Prva priložnost v podaljšku je pripadla Atleticu. Strelec Costa je lepo vtekel na podajo Kakeja v kazenski prostor, se na desni strani znašel sam pred Lopezom, a je ta ubranil dva njegova poskusa.

Miranda prehitel Lopeza
Le malo kasneje pa vodstvo za Atletico. Koke je z desne strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je Miranda na bližnji vratnici prehitel Lopeza in z glavo preusmeril žogo v mrežo.

Courtois dvakrat rešil Atletico
V 104. minuti je Godin podaril žogo Gonzalu Higuainu, ki pa je z nekaj metrov nastreljal Courtoisa. Komaj 21-letni belgijski vratar se je ponovno izkazal v 109. minuti, ko je z izjemno parado preprečil zadetek Özila, ki je sprožil z neposredne bližine.

Tudi Ronaldo videl rdeče
V 114. minuti je Real ostal še brez enega igralca, saj je bil izključen Ronaldo, potem ko je s konico čevlja v glavo brcnil Gabija, ki je pred tem ostro štartal na Portugalca. Izključitev Ronalda je povzročila nekaj vroče krvi na obeh klopeh, najbolj vročekrvna sta bila Costa in Pepe. V razgretem ozračju je Courtois dobil vžigalnik v glavo, tako da se je tekma nadaljevala po nekajminutnem premoru. Tik pred koncem je bil zaradi drugega rumenega kartona izključen še Gabi, kar pa ni preprečilo Atleticu osvojitve 10. kraljevega pokala, prvega po letu 1996.

ŠPANSKI KRALJEVI POKAL
FINALE, Madrid, Santiago Bernabeu
Real Madrid - ATLETICO MADRID *1:2 (1:1)
Ronaldo 14.; Costa 35., Miranda 98.
: Ronaldo 114.; Gabi 125.
* - po podaljšku
Real Madrid: Diego Lopez, Essien , Albiol, Ramos , Coentrao (91./Arbeloa), Xabi Alonso, Modrić (91./Higuain), Khedira , Özil , Ronaldo , Benzema (91./di Maria ).
Atletico Madrid: Courtois, Juanfran, Godin, Miranda , Luis, Arda (110./Rodriguez), Gabi , Suarez, Koke (113./Raul Garcia), Costa (106./Adrian), Falcao.
Sodnik: Carlos Clos Gomez