Hrvati z igro niso navdušili, a so vsaj zmagali. Foto: EPA
Hrvati z igro niso navdušili, a so vsaj zmagali. Foto: EPA
Lukas Podolski se je po vodilnem golu znašel v objemu soigralcev.
Brez Poljakov Nemcem proti Poljski ne bi šlo tako gladko. Foto: EPA

"Moji Hrvati", da (s tem odgovarjam tudi na vprašanje enega izmed komentatorjev), eden izmed mojih prednikov prihaja tudi s Hrvaške (in sicer prapradedek, s čimer v mojem predništvu za eno koleno zaostajajo za Poljaki), z igro sicer niso navdušili, a so vsaj zmagali. Namesto petarde so zmagali s pasjo bombico, pa še to so jim v roke potisnili avstrijski gostitelji. Kaj hočemo, tako je to. Na velikih tekmovanjih je start zelo pomemben, tudi za ceno slabše igre. Zmaga ob slabši igri (proti Avstrijcem posebej v drugem polčasu) v točkah velja povsem enako kot tista po furiozni igri.

Avstrijci pretekli dva kilometra več
Hrvati so, ob kančku sreče, ki so ga imeli z neučinkovitimi, a simpatično bojevitimi se Avstrijci, igrali natančno tako in toliko, da so rešili zmago. Podatki na www.castrolindex.com so pokazali, da so Avstrijci za poraz morali porabiti bistveno več energije kot naši južni sosedje: skupno je celotna avstrijska ekipa pretekla 107,858 kilometra, hrvaška pa 105,830 km, torej skoraj natančno dva kilometra manj. Joachim Standfest, avstrijski branilec, je bil z 11,226 km opravljene razdalje najaktivnejši na igrišču, Dario Srna je kot najboljši Hrvat pretekel 11,172 km.

Seveda so številke zanimive, a ne odločilne. Odločajo goli. Edinega so dosegli Hrvati. Kljub zmagi in trudu Olića v napadu je vprašanje, ali so "vatreni" s poškodbo Eduarda vendarle izgubili nenadomestljivega igralca, ostalo. Za dober dosežek na tem prvenstvu bodo morali vendarle zaigrati bolje. Prikupno zmedeni Avstrijci pa se bodo bržkone trudili zaman.

Nemci in Poljaki hitrejši od Avstrijcev in Hrvatov
Poglejmo še v Celovec: Nemci so zmagali po pričakovanju in zasluženo, a brez pomoči obeh Poljakov, Łukasza Podolskega in Mirosława Mariana Klozeja (to je poljski zapis njegovega polnega imena in priimka), verjetno vse ne bi šlo tako gladko. Ob primerjavi statistike je najbolj zanimivo predvsem to, da sta obe ekipi pretekli več kot Avstrijci in Hrvati (Nemci 108,255 km, Poljaki 108,426), zlasti pa je zanimiva hitrost: Miro Klose (tako ga pišejo Nemci) je dosegel najvišjo hitrost 30,86 km/h na tekmi, pa tudi Poljaki so imeli zelo hitrega (Brazilca) Rogerja Guerrerira (29,29 km/h). Ob tem je pomenljivo, da sta imeli obe ekipi na vsej igralnih linijah (vratarji seveda ne štejejo) hitrejše posameznike kot Avstrijci in Hrvati. Klose in Guerreiro sta z njunim sprintom zasenčila tudi sicer bliskovitega Cristiana Ronalda, ki je na prvi tekmi Portugalcev dosegel maksimalno hitrost 28,45 km/h (Ricardo Carvalho je bil z 28,57 km/h v svojem najhitrejšem sprintu celo hitrejši), na sinočnji drugi tekmi sta bila od Ronalda hitrejša tudi Phillip Lahm in Wojciech Łobodziński.

Glede na vse utegne o drugem mestu v skupini odločati srečanje med Hrvaško in Poljsko. Poljaki, ne glede na poraz, so dobro moštvo, kar so pokazali tudi včeraj. Če po Euru 2008 ne bo prišlo do razpada sistema (kar ni izključeno), ima slovenska reprezentanca na prvi kvalifikacijski tekmi za SP 2010 6. septembra v gosteh prav malo možnosti za uspeh.

Poglejmo današnji tekmi v skupini C
Izraz "skupina smrti" se mi zdi neumen, zaradi nje nihče ne bo umrl, le dve odlični reprezentanci se bosta poslovili po treh tekmah. Vse je odprto, Romuni bodo grizli, kolikor se bo dalo. Kljub izvrstnim posameznikom se vsaj na videz zdijo najbolj problematični Nizozemci. Še pred nekaj dnevi so naši nizozemski kolegi trdili, da tako složne reprezentance (Seedorf jo je očitno še pravočasno zapustil), danes pa v angleških časopisih berem, da sta si na treningu skočila v lase Van Persie in Sneijder. A tudi v tem primeru velja, da ni treba verjeti vsemu, kar je napisano v časopisih (pa seveda tudi v blogih). Francozi in Italijani so zakon, oboji finalisti zadnjega svetovnega prvenstva. Komaj čakam nastope Benzemaja in Nasrija (pri Domenechu sicer nikoli ne veš), zaradi katerih Zidana ne bom pogrešal. Upam, da bo kljub načetemu gležnju igral Franck »Bilal« Ribéry. V vsakem primeru pa bom, ko gre za skupino na splošno in današnje tekme, držal pesti za sosede.

Moji napovedi (pristop je enak, kot je bil v prvih dneh):

Francija - Romunija 3:2
Italija - Nizozemska 2:0

Igor E. Bergant