Nemška reprezentanca je lahko zadovoljna že s tem, da je prišla v finale. Foto: Reuters
Nemška reprezentanca je lahko zadovoljna že s tem, da je prišla v finale. Foto: Reuters
V Berlinu se je zbralo več kot 600.000 ljudi. Foto: Reuters
Joachim Löw
Joachim Löw je iz ekipe izvlekel maksimum. Foto: Reuters

"Kljub vsemu smo ponosni na vas. En zadetek je uničil naše sanje. Na žalost se poletna pravljica ni končala s srečnim koncem," je zapisal največji tabloid Bild. Na zadnji strani je dodal: "Ko gre za zabavo, smo preprosto mi najboljši."

Nekaj težav z navijači le na vzhodu
Nemški navijači so namreč brez večjih izgredov zapuščali prizorišča, kjer so množično spremljali tekmo. Pred Brandenburškimi vrati v Berlinu (tam bo danes popoldne tudi sprejem reprezentance) se jih je zbralo več kot 600.000, v Hamburgu 74.000. Zaradi manjših izpadov so v prestolnici pridržali samo 65 ljudi, v Hamburgu pa 61.

Nekaj več težav je bilo v nekaterih mestih na vzhodu države, kjer so razočarani "navijači" zažigali zabojnike in proti policistom metali kamenje. V Magdeburgu so uničili nekaj avtomobilov, osem policistov je bilo poškodovanih, pridržali pa so 100 vročekrvnežev. Podobno je bilo v Schwerinu, Halleju in Bautznu.

Dobra predstava le na tekmi proti Portugalski
Še nekaj naslovov iz časopisov - Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Samo volja, nič duha.", TZ: "Smola, fantje, toda vendarle smo se zabavali.", Süddeutsche Zeitung: "Zmaga Španije: naslov je osvojila najboljša ekipa na prvenstvu."

"Po 60 minutah zaspanega nogometa in veliko težavah v obrambi se je ekipa prebudila prepozno. Zahvale gredo Lehmannu, saj bi bilo lahko še slabše,"
piše Hamburger Morgenpost.

Berlinski Tageszeitung ugotavlja, da so lahko Nemci srečni, da so prišli tako daleč. "Nemčija je evropski podprvak, potem ko je na svetovnem prvenstvu zasedla 3. mesto, a ni bila sposobna pokazati vrhunskega nogometa oziroma celo dobrega nogometa, z izjemo četrtfinalne zmage proti Portugalski."

Netzer: Španija nam je pokazala naše omejitve
Tudi sloviti komentator televizije ARD Günter Netzer je bil realen: "Čestitam Španiji, a hkrati dajem klobuk dol tudi Nemčiji, da je sploh prišla v finale. To je velik uspeh. Španija je bila najboljša skozi ves turnir, igrala je najboljši nogomet. Pokazala nam je, kakšne so naše omejitve in kako igrati nogomet. Španija je pokazala, da moramo izboljšati še veliko stvari."

Gledanost nekoliko manjša od polfinala
Prenos finala si je na ARD-ju ogledalo 28,05 milijona Nemcev, s čimer se je prenos uvrstil na peto mesto na "večni lestvici", odkar od leta 1985 opravljajo meritve gledanosti. Polfinale proti Turčiji je spremljalo 29,46 milijona gledalcev, rekorder pa z 29,66 milijona ostaja prenos polfinala svetovnega prvenstva pred dvema letoma proti Italiji.

M. R.