Foto:
Foto:
Wilfred Bouma je v četrti minuti dosegel prvi zadetek na tekmi.
Milan Baroš je takole ukanil nizozemsko obrambo na čelu z vratarjem Edwinom Van der Sarjem in žogo poslal do Jana Kollerja, ki je znižal na 2:1.
Tvorca preobrata Vladimir Šmicer (levo) in Milan Baroš (desno). Oba Čeha si kruh sicer služita v Liverpoolu.
Vladimir Šmicer je postavil piko na i neverjetnemu preobratu.
Milan Baroš in Tomaš Galašek
Nizozemski navijači so se na derbiju skupine D smejali prvi, nato pa ...

Poln stadion v Lizboni je videl pravo poslastico. Čehi so krenili silovito in si že v 2. minuti pripravili lepo priložnost. Tomaš Rocisky je poslal lep predložek, volej Jana Kollerja pa je za nekaj centimetrov zletel mimo vrat.



V 19. minuti je najboljši igralec v prvem polčasu Robben zrežiral še drugi zadetek. 20-letnik je pobegnil po levi strani in pred vratarja Čecha (oba bosta v naslednji sezoni oblekla dres Chelseaja) poslal lep predložek, ki ga je Ruud van Nistelrooy zlahka pretvoril v vodstvo 2:0.

A Čehi so se hitro vrnili v igro. Le štiri minute kasneje je Milan Baroš ukradel žogo Phillipu Cocuju, v nizozemskem kazenskem prostoru je "okroglo usnje" skoraj izgubil, a jo mojstrsko spravil do Kollerja. Češki dvometraš lepe priložnosti ni zapravil in znižal na 2:1.

Evropski prvaki iz leta 1988 pa so kljub zadetku nadaljevali napadalno igro. Nasprotnega vratarja so najbolj ogrožali s streli od daleč. Tako je v 34. minuti John Heitinga žogo udaril le za las mimo vrat, minuto kasneje pa je Čech bombo Seedorfa s skrajnimi močmi odbil v kot. Nizozemci bi svojo premoč v prvem polčasu lahko kronali tri minute pred sodnikovim žvižgom, ko je strel Edgarja Davidsa ustavila vratnica.

22-erica igralcev se je komaj vrnila na igrišče, že so oranžni zapravili novo priložnost. Andy van der Meyde je prodrl po desni strani, podal žogo van Nistelrooyu, a je bil Čech dovolj priseben. Čehi so imeli prvo večjo priložnost v 52. minuti, ko je Pavel Nedved s prsmi ustavil žogo, nato pa močno streljal, a izid se ni spremenil.

Robben je v 56. minuti poslal še en izvrsten predložek, a je van Nistelrooy z glavo nastreljal le vratarja. Sledila je morda ena večjih napak selektorja Dicka Advocaata, saj je iz igre potegnil nevarnega Robbna. Češki selektor Karel Brückner je namesto Tomaša Galaška poslal Marka Heinza. Ta je le dve minuti kasneje pripravil izjemno priložnost Vladimirju Šmicerju. Van der Sar je žogo s skrajnimi močmi odbil v kot.

V 71. minuti je padel najlepši zadetek na tekmi. Nedved je poslal žogo v kazenski prostor do Kollerja, ta jo je s prsmi prepustil do Baroša, ki je s 16 metrov poslal neubranljivi strel v desni zgornji kot vrat van der Sarja. Tulipani so po izenačenju pokazali več volje v napadu, a so v 75. minuti zaradi drugega rumenega kartona ostali brez Heitinge.

Čehi so bili blizu tretjemu zadetku v 85. minuti, ko je najboljši evropski igralec leta 2003 Pavel Nedved s 30 metrov iztrelil pravi projektil, tulipane je najhujšega rešila vratnica. Minuto pred koncem rednega dela pa za Nizozemce ni bilo več rešitve. Žoga se je po strelu Heinzeja odbila do Karla Poborskega, ki je žogo nesebično prepustil do Šmicerja, ta pa je dokončal enega največjih preobratov v zgodovini evropskih prvenstev in poslal Češko v četrtfinale.

Dick Advocaat se je moral po tekmi zagovarjati, zakaj je zamenjal prodornega Robbna: "Zamenjal sem ga, ker sem želel več trdoživosti in borbenosti na sredini igrišča. Galašek je imel preveč prostora. Zdaj vsi govorijo o moji menjavi, nihče pa ne omeni morja priložnosti, ki smo jih zamudili. Zdaj moramo storiti vse, da premagamo Latvijo, in lahko le upamo, da bodo Čehi zadnjo tekmo odigrali korektno." Zvezdnik Manchester Uniteda van Nistelrooy je po tekmi skupaj spravil le: "Sem nesrečen in zlomljen."

Tulipane ne bo nič kaj razveselila izjava Nedveda: "V zadnji tekmi lahko zdaj privarčujemo nekaj moči, toda osvojili še nismo ničesar. Na tem turnirju lahko storimo še veliko!"

Nizozemci so zdaj v težkem položaju, saj ji osmerice ne zagotavlja niti zmaga proti Latviji. Za to bo potrebna še vsaj točka Češke proti Nemčiji, Čehi pa so si ne glede na izid na tej tekmi že zagotovili prvo mesto v skupini ...

NIZOZEMSKA     2 - 3          ČEŠKA
Bouma 4.             Koller 23.        
van Nistelrooy 19.   Baroš 71.         
                     Šmicer 89.        
---------------------------------------
 1 van der Saar      1 Čech            
18 Heitinga 75.      2 Grygera *       
 4 Bouma            21 Ujfaluši        
 3 Staam            13 Jiranek         
 5 van Bronckhorst   6 Jankulovski     
20 Seedorf ***       4 Galašek **      
 8 Davids            8 Poborsky        
 6 Cocu             10 Rosicky         
 7 van der Meyde ** 11 Nedved          
19 Robben *         15 Baroš           
10 van Nistelrooy    9 Koller ***       
---------------------------------------- * 58./21 Bosvelt * 25./7 Šmicer ** 79./2 Reiziger ** 62./18 Heinz *** 86./11 Vd.Vaart *** 75./25 Rozehnal Sodnik: Manuel Enrique Mejuto (Španija)