Takole je Arkadiusz Milik matiral Severne Irce. Foto: Reuters
Takole je Arkadiusz Milik matiral Severne Irce. Foto: Reuters
Severni Irci so v prvem delu uspešno branili svoja vrata. Foto: Reuters

Poljaki so bili ves čas srečanja boljši tekmec. Severni Irci so se vseskozi branili in le redko ogrožali vrata Wojciecha Szczesnyja. O premoči varovancev selektorja Adama Nawalke priča tudi razmerje v strelih proti vratom, ki je bilo 15:1 v korist Poljske. Severni Irci v okvir vrat niso sprožili niti enkrat. Za zasluženo zmago je v 51. minuti poskrbel Milik, ki je Stephena McGowerna matiral s 15 metrov.

Oglejte si celotno tekmo še enkrat.


Končan najdaljši evropski niz

Severni Irci so doživeli prvi poraz na zadnjih 13 tekmah. S tem se je končal njihov niz, ki je bil najdaljši med vsemi udeleženkami letošnjega evropskega prvenstva. "Vedeli smo, da bo težko. Krivde ne bom prelagal na nobenega. Ta predstava ni bila dostojna Severne Irske. Prepričan sem, da bomo v četrtek popravili vtis in na zadnjo tekmo proti Nemčiji prišli z možnostjo za napredovanje," je povedal napadalec Kyle Lafferty.

Poljaki pritisnili od prve sekunde
Že začetek je bil silovit. Poljaki so Severne Irce v uvodnih desetih minutah potisnili v njihov kazenski prostor, kljub temu pa si izrazitejših priložnosti niso pripravili. Varovanci Michaela Quinna so se v nadaljevanju deloma le otresli pritiska, a je Poljska vseskozi narekovala tempo. Prvo priložnost je v 30. minuti zapravil Arkadiusz Milik. Po desni strani je prodrl Grzegorz Krychowiak, ki je podal do napadalca Ajaxa, a je ta s šestih metrov zgrešil tarčo.
V 38. minuti je z roba kazenskega prostora sprožil 19-letni Bartosz Kapustka, vendar se je izkazal vratar McGovern. To sta bili tudi edini priložnosti v prvem delu. Poljaki so proti vratom Severne Irske sprožili deset strelov, nasprotnik niti enega. Vratar Wojciech Szczesny je bil najbolj "brezposelni" vratar v dozdajšnjem delu evropskega prvenstva.

Milik prebil bunker Severnih Ircev
Premoč so Poljaki kronali na začetku drugega polčasa. Po desni strani je prodrl Jakub Blaszczykowski, ki je podal do Milika, ta pa je s 15 metrov žogo poslal po tleh mimo McGoverna. Vratar Severne Irske se je žoge dotaknil s konicami prstov.
Tudi v nadaljevanju so bili Poljaki nevarnejši tekmec. Severni Irci so najbolj zagrozili v 71. minuti, ko je bil v prodoru Connor Washington, vendar si je v kazenskem prostoru žogo poslal preveč naprej, tako da jo je Szczesny pobral še pred zaključnim strelom. Pred poljskimi vrati je bilo vroče še dvakrat, a se je vse končalo brez zaključnega strela.
Poljaki so bili nekajkrat povsem blizu drugemu golu. Le centimetri so v 88. minuti rešili McGowerna, potem ko je silovito s 25 metrov streljal Krychowiak.

Dve priložnosti Poljakov v prvem polčasu


Gol Milika za vodstvo Poljske