Igralci Atalante se veselijo odmevnega uspeha na stadionu Gewiss. Foto: EPA
Igralci Atalante se veselijo odmevnega uspeha na stadionu Gewiss. Foto: EPA

Prejšnji četrtek je Atalanta z izjemno predstavo na Anfieldu povozila Liverpool. Gianluca Scamacca je z dvema zadetkoma poskrbel za lepo prednost, ki je varovanci Gian Piera Gasperinija niso zapravili.

Mohamed Salah je z bele točke poskrbel za hitro vodstvo Liverpoola. Foto: EPA
Mohamed Salah je z bele točke poskrbel za hitro vodstvo Liverpoola. Foto: EPA

Salah zanesljivo unovčil najstrožjo kazen
Redsom je uspel sanjski start na stadionu Gewiss. V 5. minuti je Trent Alexander-Arnold z desne strani podal v kazenski prostor, žoga je zadela Mattea Ruggerrija v roko in sodnik Francois Leterxier je takoj pokazal na belo točko. Mohamed Salah je bil zanesljiv izvajalec, z levo nogo je poslal vratarja Juana Mussa v napačno smer.

Zadetek Koopmeinersa razveljavljen
Pritisk Liverpoola se je stopnjeval, Musso je imel veliko dela. Pet minut pred koncem prvega polčasa je Salah stekel sam proti vratom, skušal je z lobom ukaniti Mussa, a je streljal mimo vrat. V 41. minuti je Teun Koopmeiners zatresel mrežo Liverpoola, a je bil v prepovedanem položaju in ob odmoru je ostalo pri minimalnem vodstvu gostov.

Gian Piero Gasperini je pripravil odlično taktiko. Liverpool je bil v drugem polčasu nemočen. Foto: EPA
Gian Piero Gasperini je pripravil odlično taktiko. Liverpool je bil v drugem polčasu nemočen. Foto: EPA

V drugem polčasu so se gostitelji disciplinirano branili. Trener Jürgen Klopp je skušal z menjavami poživiti igro, a tudi Diogo Jota in Darwin Nunez nista prinesla dodatnih impulzov. Po koncu tekme so se gostitelji veselili velikega uspeha, saj v tem paru vsekakor niso bili favoriti. Liverpool je v zadnjih dveh tednih popolnoma pokvaril sezono, saj je po porazu proti Crystal Palacu z 0:1 padel na tretje mesto v Premier ligi.

Roma z igralcem manj odbila napade Milana
Drugi italijanski predstavnik v polfinalu je Roma. Rimljani so bili še drugič boljši od Milana, po minimalni zmagi v gosteh je tokrat povratni obračun dobila z 2:1.

Gianluca Mancini je dosegel ključna zadetka v obračunu z Milanom. Foto: EPA
Gianluca Mancini je dosegel ključna zadetka v obračunu z Milanom. Foto: EPA

V odličnem vzdušju na Olimpicu sta zadela Gianluca Mancini in Paulo Dybala, Milan je ob koncu tekme poraz le ublažil. Gostje so od 31. minute, v kateri so že zaostajali z 0:2, igrali z igralcem več, sodnik je namreč izključil domačega branilca Zekija Celika zaradi grobega starta.

Frimpong podaljšal niz Leverkusna
Bayer iz Leverkusna je v nedeljo prvič postal nemški prvak, a farmacevti imajo še precej višje cilje. Osvojiti želijo trojno krono. V finalu nemškega pokala jih čaka Kaiserslautern, ki je na predzadnjem mestu druge lige. V Evropski ligi se bodo v polfinalu srečali z Romo.

Varovanci Xabija Alonsa, ki so prvo tekmo prejšnji teden dobili z 2:0, so poraz znova preprečili v zadnjih minutah (1:1). To je bila že 44. tekma v sezoni, še vedno pa so brez poraza.

Jeremie Frimpong je podaljšal niz neporaženosti Leverkusna. Foto: EPA
Jeremie Frimpong je podaljšal niz neporaženosti Leverkusna. Foto: EPA

V 13. minuti je Jarrod Bowen z desne strani poslal predložek pred vrata, Michail Antonio pa je z glavo poslal žogo v mrežo. V prvem polčasu Bayer ni našel prave igre, vratar Matej Kovar pa je preprečil še višji zaostanek.

Trener Xabi Alonso je na začetku drugega polčasa poslal v igro Victorja Bonifaca in Jeremierja Frimponga, ki sta zelo poživila igro. Minuto pred koncem je Josip Stanišić podal do Frimponga, ki je streljal z levico, žoga je zadela Aarona Cresswella, spremenila smer in končala v mreži.

Nogometaši Marseilla so si po koncu streljanja enajstemtrovk dali duška pred glasnimi navijači na stadionu Velodorme. Foto: EPA
Nogometaši Marseilla so si po koncu streljanja enajstemtrovk dali duška pred glasnimi navijači na stadionu Velodorme. Foto: EPA

Marseille po strelih z enajstih metrov izločil Benfico
Na tekmi med Marseillom in Benfico je bilo najbolj napeto. Na stadionu Velodrome je rezervist Faris Moumbagna v 79. minuti z glavo dosegel edini zadetek v rednem delu. Marseille je s tem izničil prednost Benfice s prve tekme. V podaljšku sta mreži mirovali, pri strelih z bele točke so bili boljši Francozi s 4:2. V prvi seriji je Angel di Maria zadel vratnico, v četrti seriji pa je vratar Pau Lopez odbil strel Antonia Silve.

Zajc s Fenerbahčejem izpadel po enajstmetrovkah
Iz evropskih tekmovanj je izpadel še zadnji slovenski posameznik. Od Konferenčne lige se je v četrtfinalu Konferenčne lige poslovil Miha Zajc. Fenerbahče je izgubil proti Olympiacosu z 2:3 po streljanju enajstmetrovk. Slovenski reprezentant je igral od 86. minute.
Po rednem delu se je tekma končala z izidom 1:0, prednost Grkov s prve tekme (3:2) je izničil Irfan Kahveci v 11. minuti.

Aston Villa se je izvlekla v Lillu
Po enajstmetrovkah si je v Lillu napredovanje zagotovila tudi Aston Villa, ki je branila prednost 2:1 s prve tekme. Domača zasedba je povedla z golom Yusufa Yazicija v 15. minuti, po golu Benjamina Andreja v 68. minuti so bili Francozi zelo blizu napredovanju. A je Villi z golom Mattyja Casha v 87. minuti, pri katerem je domači vratar Lucas Chevallier po trku s soigralcem izpustil žogo, le uspelo izsiliti podaljšek.

Fiorentina v podaljšku strla Viktorio Plzen
Na prvi tekmi med Fiorentino in Viktorio iz Plzna zadetkov ni bilo, prav tako pa ne v rednem delu na povratni v Firencah. Gostje so od 66. minute igrali le z desetimi po rdečem kartonu Caduja. Fiorentina je nato v podaljšku le strla češko ekipo, zadela sta Nicolas Gonzalez (92.) in Cristiano Biraghi (108.).


Evropska liga, četrtfinale, povratne tekme:
ROMA - Milan 2:1 (2:0) 1:0
Mancini 12., Dybala 22.; Gabbia 85.
RK: Celik 31./Roma

Roma: Svilar, Celik, Smalling, Mancini, Spinazzola, Pellegrini (82./Sanches), Paredes, Bove (82./Angelino), El Shaarawy, Lukaku (29./Abraham), Dybala (43./Llorente).

Milan: Maignan, Calabria (46./Reijnders), Gabbia, Tomori, Theo Hernandez, Musah (69./Florenzi), Bennacer (40./Jović), Pulišić (69./Okafor), Loftus-Cheek (46./Chukwueze), Rafael Leao, Giroud.

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)


ATALANTA - Liverpool 0:1 (0:1) 3:0
Salah 7./11-m

Atalanta: Musso, Djimsiti, Hien, Kolašinac, Zappacosta, de Roon, Ederson (75./Pašalić), Ruggeri, Koopmeiners, Scamacca (75./De Ketelaere), Mirančuk (79./Lookman).

Liverpool: Alisson, Alexander-Arnold (72./Gomez), Konate, van Dijk, Robertson (79./Danns), Mac Allister, Szoboszlai (66./Elliott), Jones, Salah (66./Nunez), Gakpo, Luis Diaz (66./Diogo Jota).

Sodnik: Francois Letexier (Francija)


West Ham - BAYER LEVERKUSEN 1:1 (1:0) 0:2
Antonio 13.; Frimpong 89.

West Ham: Fabianski, Coufal (84./Cornet), Zouma, Aguerd (45./Ogbonna), Cresswell, Souček, Alvarez (84./Johnson), Kudus, Ward-Prowse, Bowen, Antonio.

Leverkusen: Kovar, Stanišić, Kossounou (29./Tapsoba), Tah, Hincapie, Palacios, Xhaka, Tella (46./Frimpong), Wirtz (87./Andrich), Grimaldo (68./Adli), Schick (46./Boniface).

Sodnik: Jose Maria Sanchez Martinez (Španija)


MARSEILLE - Benfica ** 5:2 (1:0, 0:0) 1:2
Moumbagna 79.
** - po streljanju 11-m

Marseille: Pau Lopez, Mbemba (46./Murillo), Gigot (100./Daou), Balerdi, Ndiaye (75./J. Correa), Ounahi (59./Luis Henrique), Kondogbia, Veretout, Soglo (59./Moumbagna), Harit (110./Lafont), Aubameyang.

Benfica: Trubin, Bah, Antonio Silva, Otamendi, Aursnes, Florentino, Joao Neves, di Maria, Rafa Silva (102./Cabral), David Neres (61./Joao Mario), Tengstedt (61./Kokcu).

Sodnik: Felix Zwayer (Nemčija)

Izidi prvih tekem so v krepkem tisku.


Polfinale, prvi tekmi, četrtek, 2. maja, ob 21.00:
MARSEILLE - ATALANTA

ROMA - BAYER LEVERKUSEN

Povratni tekmi bosta 9. maja. Finale, sreda, 22. maja v Dublinu.


Konferenčna liga,, četrtfinale, povratne tekme:
FIORENTINA - Viktoria Plzen * 2:0 (0:0) 0:0
Gonzalez 92., Biraghi 108.
RK: Cadu 66./Viktoria Plzen
* - po podaljšku

Lille - ASTON VILLA ** 5:5 (2:1, 1:0) 1:2
Yazici 15., Andre 68.; Cash 87.

Fenerbahče - OLYMPIACOS ** 3:3 (1:0, 1:0) 2:3
Kehveci 11.
* - po streljanju 11-m
Zajc (Fenerbahče) je igral od 86. minute.

Paok - CLUB BRUGGE 0:2 (0:1) 0:1
Jutgla 33., 45.

Izidi prvih tekem so v krepkem tisku.


POLFINALE, prvi tekmi, četrtek, 2. maja, ob 21.00:
ASTON VILLA - OLYMPIACOS

FIORENTINA - CLUB BRUGGE

Povratni tekmi bosta 9. maja. Finale, 29. maja v Atenah na stadionu AEK-a.