Si je Jimmy Floyd Hasselbaink (desno) zabil avtogol? Foto: Reuters
Si je Jimmy Floyd Hasselbaink (desno) zabil avtogol? Foto: Reuters

Preiskovalni novinarji pri Telegraphu so v začetku tedna objavili posnetek dogovarjanja s selektorjem Samom Allardycom, ki je takoj odstopil. Pri britanskem mediju so najprej objavili, da so v obsežni preiskavi "ujeli" še osem trenerjev, ki delujejo ali so delovali v Premier league.

Wright vzel 5.000 funtov
V svoji drugi objavi so predstavili tri primere iz Championshipa oziroma druge angleške lige. Novinarji so posneli Tommyja Wrighta, pomočnika trenerja Barnsleyja, ki je sprejel kuverto s 5.000 funti, v zameno pa obljubil pomoč izmišljenemu podjetju z Daljnega vzhoda, ki si je želelo dobiček pri nogometnih prestopih. Klub je Wrighta že suspendiral.

Hasselbaink pripravljen na pot
Jimmy Floyd Hasselbaink
, ki je med drugim v času nogometne kariere tresel mreže v dresih Leedsa, Chelseaja in Atletica, zdaj vodi drugoligaša Queens Park Rangers. 44-letni Nizozemec je privolil, da v imenu istega (izmišljenega) podjetja odpotuje na Daljni vzhod in skuša pridobiti nove vlagatelje. Pri tem so se dogovorili za ceno 55 tisoč funtov. Strateg je bil odprt ideji, da bi kupoval igralce, ki jih ponuja to isto podjetje. "Le dajte mi dobrega nogometaša," je med drugim dejal na sestanku sredi pivnice. Hasselbaink je že zanikal, da bi bilo vedenje neprimerno.

Cellini o lastništvu tretje strani
Tretji primer prihaja iz Leedsa, kjer so se novinarji pod krinko sestali s predsednikom kluba Massima Cellina, ki se je dogovarjal o možnostih lastništva igralcev tretjih pravnih oseb, kar je prepovedano. Novinarji so izpostavili tudi Cellinijev negativni odnos do Anglije. Italijanski lastnik je tako (nevede) v kamero odkrito povedal: "Angleška kultura je najslabša na vsem svetu. Specializirali so se v jeb*** ljudi. V angleškem nogometu so vsi videti prijazni, delajo lahko vse, kar si želijo. V Argentini so angelčki, ki so prišli iz nebes, v Braziliji so dojenčki, v Angliji pa ... so najslabši v nogometu."

Preiskava trajala skoraj leto dni
Novinarji pri Telegraphu so se z obsežno preiskavo ukvarjali deset mesecev. Pri angleški nogometni zvezi so se že odzvali, da bodo primer proučili. Novinarji so policiji tudi že obljubili, da ji bodo odstopili vse gradivo, ki ji lahko pomaga pri preiskavi.