Dalibor Radujko in Dare Vršič sta zaradi agresivnega pokrivanja na sredini igrišča ostala brez dodatnega prostora, kar je omrtvilo igro
Dalibor Radujko in Dare Vršič sta zaradi agresivnega pokrivanja na sredini igrišča ostala brez dodatnega prostora, kar je omrtvilo igro "zmajev", ki niso znali unovčiti številčne prednosti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dušan Kosič, trener Olimpiji
"Olimpija v letu 2011 ni izgubila z Mariborom," je bila tolažba nezadovoljnega Dušana Kosiča, ki si je želel druge trenerske zmage nad Mariborom, s katerim ima zdaj izkupiček 1-4-1 ob razliki v golih 8:6. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matic Fink
Ena glavnih vlog na derbiju je pripadla 21-letnemu Maticu Finku, ki je sprovociral izkjučitev Dejana Mezgo, hkrati pa bil opazen tako v obrambi kot v napadu. V strahu pred drugim rumenim kartonom je bil zamenjan v 64. minuti pri izidu 2:1 za Olimpijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zoran Janković med "vijoličastimi"
Viole so na južni tribuni razobesile napis: "Raje Štajerska odcepitev pade, kot Janković za predsednika vlade!" A napis ni dolgo zdržal, saj je ravno takrat z izjemnim polvolejem Olimpijo v vodstvo popeljal Davor Škerjanc. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

"Vzdušje je bilo fenomenalno, dobra tekma, na žalost nismo zmagali. Po tisti izključitvi smo v glavah verjetno že imeli, da smo osvojili vse tri točke, a na žalost gremo domov le z eno točko," je o razpletu razmišljal kapetan Olimpije Dalibor Radujko, ki je odkrito priznal, da so si Mariborčani točko pošteno zaslužili in da bi morali "zmaji" v 2. polčasu pokazati veliko več: "Na terenu moraš dati vse od sebe, ni važno, ali jih je deset, enajst ali pa samo osem, dokler sodnik ne odpiska konca tekme, zmaga ni dosežena. Maribor ni imel več kaj izgubiti, so imeli igralca manj, ob tem so pa še zaostajali."

Iz Olimpije so sporočili, da je vezist Nik Omladič že končal jesenski del sezone. Zaradi poškodbe stopala, ki jo je staknil pred 14 dnevi v Velenju, bo z igrišč odsoten od 10 do 12 tednov. Omladič si je zlomil kost v stopalu in bo moral tudi na operacijo.

Končno se je odprlo napadalcem
Največ nezadovoljstva je v gostujočem taboru vsekakor kazal trener Dušan Kosič: "Štajerci so pripravili odlično vzdušje. Mislim, da smo videli zanimivo tekmo. Pristop mojih igralcev je bil pravi, vesel sem, ker se je napadalcem odprlo. Filip Valenčič in Davor Škerjanc sta končno zadela, ostaja pa grenak priokus. Z igralcem več nam pri 2:1 praktično ni uspelo izkoristiti terenske premoči. Maribor je v drugem polčasu igral agresivno, mi pa smo bili zasluženo kaznovani. Derbi je bil pravi, vzdušje je bilo pravo, rezultat pa realen."

Brezglavi napadi prelomili tekmo
Trener Olimpije je pogrešal več kakovostne igre, še najbolj zadovoljen je bil z 10-minutnim obdobjem sredi 1. polčasa, ko so spustili žogo in igrali svojo prepoznavno "pas" igro, ki pa je v drugem delu izpuhtela v neznano. Brezglavi napadi brez dobre zaključne podaje so se gostom maščevali z izenačujočim golom Gorana Cvijanovića. "Zaradi tega pač ne morem biti zadovoljen, na koncu smo pa zaradi naše brezglave igre še trepetali za točko," je Kosič potrdil, da je bil Maribor celo bližje tretjemu golu.

Razlika med večnima tekmecema ostaja štiri točke. "Prav zaradi tega smo nocoj žalostni. Želeli smo si manjše razlike in bili temu blizu. Ekipa je na nekaterih ključnih delih mlada in čaka nas še veliko dela," ugotavlja Kosič.

"Nič ni izgubljeno, nič osvojeno"
Zelo podobno je razmišljal tudi branilec Milan Anđelković, sicer s 4 goli drugi strelec moštva za Daretom Vršičem (11 golov). "Mi gremo od tekme do tekme. Nič ni izgubljenega niti osvojenega. Četudi bi zmagali derbi, to ne bi dosti spremenilo, če bi pa izgubili, pa tudi ne bi mogli že kar reči, da je prvenstvo odločeno," je stališče Anđelkovića, ki se zaveda, da morajo zdaj "zmaji" predvsem zmagovati in osvajati točke na "malih tekmah".

"Ne smemo biti zadovoljni s točko: dvakrat smo vodili, imeli igralca več, samo ... Gledati moramo naprej, na naslednjo tekmo," je bil odkrit 193 cm visoki steber Olimpijine obrambe, ki se je ozrl že proti naslednji tekmi z Muro, ki bo v nedeljo v Stožicah: "Po vsakem derbiju je naslednja tekma zelo težka, saj so tukaj čustva, pritiski in pričakovanja. Tako se zelo izprazniš. Moramo se osredotočiti na nedeljsko tekmo z Muro, da bomo maksimalno pripravljeni nanjo in jo odločili v našo korist."

Samo na takšne tekme pridejo tisoči
Sam 92. večni derbi je potekal pred polnim Ljudskim vrtom, iskric in napetosti pa tudi na igrišču ni manjkalo. "To je derbi. Samo na takšnih tekmah lahko na naše stadione pride 10 tisoč gledalcev. Vemo, da druge tekme potekajo pred 500 ali tisoč gledalci in ni takšnega naboja. Mislim, da so čustva in iskrice čisto normalne za takšno srečanje. Ni nobene zamere," je kapetan Radujko dal vedeti, da sta tekma in vzdušje prevzela tudi igralce, ki so pri tem uživali, se borili in dali vse, kar so mogli v tistem trenutku.

Huliganizem ali samo derbi? Oboje
Navijaško so privrženci "zeleno-belih" dopolnili nogometni praznik v razprodanem Ljudskem vrtu, kar se v novi eri "večnih derbijev" še ni zgodilo. Nekaj navijaške folklore, ki ji ni mogoče ubežati niti v veliko bogatejših ligah in okoljih, ni pokvarilo užitka prisotnim v Ljudskem vrtu. Medtem ko je nekdanji "zmaj" Agim Ibraimi s proslavljanjem izenačujočega gola za 1:1, kar malce presenetil Green Dragonse, so bili ti bolje pripravljeni na provokacijo "šprinterja z baklo", ki je na uvodu 2. polčasa razgalil predvsem slabosti varovanja.

Po odvrženi bakli (!) med GD-je se je "junak" prostovoljno ulegel in predal aretaciji, a je upehani in predvsem osamljeni varnostnik potreboval par minut, da se je tekma lahko nadaljevala. Pri tem bo zanimivo izvedeti, kakšno kazen bo neznani Štajerec dobil za vdor na igrišče. Mogoče večletno prepoved obiskovanja športnih prireditev? Največja žrtev 300 gostov iz Ljubljane pa so bili pričakovano sedeži, kar je bilo povračilo za lomljenje stolov Viol na prejšnjem derbiju.

Ve se, koga "vijoličasti" ne bodo volili
Račun za polomljene sedeže z avgustovskega derbija je morala poravnati Ljubljana, kar pa njenega župana Zorana Jankovića ni motilo, da ne bi prišel v Ljudski vrt podpret Olimpije. Nasmejani politik, ki je stopil v boj za sam vrh državne politike, je kljub mahanju z roko hitro dobil odgovor, da med "vijoličastimi" ne bo nabral ravno veliko glasov. 12-tisočglava množica mu je odzdravila s skandiranjem: "Jebi se, Zoki".

Naslednji derbi čez 5 mesecev
Drugih pretendentov na mesto premierja v Mariboru ni bilo opaziti, samo dva pretendenta na nogometni prestol, ki si ga želita dva največja slovenska kluba. Naslednje poglavje v knjigi "večnih derbijev" bo napisano spomladi 21. marca v 25. krogu Prve lige si, ko bodo imeli predvsem privrženci "zeleno-belih" v Stožicah priložnost, da ponovijo izredno vzdušje iz tokratnega derbija v Ljudskem vrtu, ki ni nikogar pustil hladnega.