Dori živi v Berlinu že več kot 10 let. Foto: RTV SLO
Dori živi v Berlinu že več kot 10 let. Foto: RTV SLO
Priljubljeni Dori
Ugibate, čigav dres ima na sebi? To ni nič drugega kot dres, ki ga je na svoji poslovilni tekmi od reprezentance nosil brazilski nogometni bog Pele. Majico je Doriju poklonil Brane Oblak, ki je z izbrano vrsto Jugoslavije igral na omenjeni tekmi. Ob našem obisku jo je oblekel šele tretjič, oprati pa se jo boji. Foto: RTV SLO
Izidor Pečovnik
V svojem stanovanju nas je pogostil s pivom. Foto: RTV SLO
Še posebej je ponosen na odlikovanji nekdanjega slovenskega predsednika Milana Kučana in njegovega nemškega kolega Johannesa Raua, ki ju hrani v vitrini. Foto: RTV SLO
Na strehi cerkve nam je v mašniški obleki pokazal nekaj svojih nogometnih veščin. Foto: RTV SLO

Pisalo se je leto 1995, ko je priljubljeni Dori v božji hram v Šentrupertu nad Laškim povabil na pol razgaljene manekenke. Njegov "družabni dogodek" med vodilnimi v cerkveni hierarhiji ni naletel na pozitiven sprejem in nemudoma so ga kazensko premestili v nemško prestolnico, čeprav ni znal nemško.

Župnik iz Vranskega zdaj živi in svoje poslanstvo opravlja skoraj v središču Berlina. Poleg vodenja svoje župnije ima ob nedeljah veliko dela tudi v drugih mestih po Nemčiji. Pred dvema letoma je s slovenskimi prijatelji odprl mladinski hotel, v katerem po zelo ugodnih cenah ponujajo prenočišča za turiste z vsega sveta. Slovenski dom St. Elisabeth se nahaja zraven cerkve na ulici Kolonnenstrasse v delu mesta, ki se imenuje Schöneberg.

Petek je dan za rekreacijo
Dori je velik ljubitelj nogometa in ga tudi sam rad igra: "Dolgo nisem našel časa za ukvarjanje z njim, potem pa sem videl, da sem postal skoraj "kripl" in tudi zdravniki so mi rekli, da potrebujem več gibanja. Tako smo s prijatelji začeli igrati nogomet. Vsak petek se dobimo in dve uri divjamo. Pritegnili smo tudi mlajši kader." S svojo ekipo, ki se ji radi pridružijo tudi Nemci, Poljaki, Hrvati in drugi, je že večkrat gostoval v Sloveniji in zamejstvu, srečujejo pa se tudi s Slovenci v drugih nemških mestih.

Dori je eden redkih duhovnikov, ki se v prostem času podi za žogo. Včasih je bil dober vratar, zdaj pa je strelec. Navdušen nogometaš je tudi njegov 70-letni nemški dekan, a je v zadnjem času zaradi starosti in bojazni pred poškodbami nehal igrati.

Brez velikega platna ne gre
Za ogled tekem svetovnega prvenstva je Dori s prijatelji v dvorani pod cerkvijo postavil veliko platno, čeprav se tam težko zbere večja skupina ljudi, saj je "konkurenca" velika. "Berlin nas je letos pozitivno presenetil, saj včasih nismo imeli kam iti in si skupaj ogledati tekmo. Hvala Bogu, da je tako. Kljub temu pa smo pripravljeni, saj računamo na večji obisk ob pomembnejših tekmah, ki si jih ljudje raje pogledajo v miru," pravi Dori. Ob odsotnosti Slovenije najbolj navija za Nemčijo, čeprav je tudi večen navijač Brazilije.

"Moram biti pošten. Tukaj služim svoj kruh in ti ljudje mi veliko pomenijo, zato sem se odločil, da bom tokrat navijal za Nemčijo," pojasnjuje svoj izbor. Glede možnosti Nemcev je zelo optimističen. Največji kakovosti elfa vidi v moštvenem duhu in tem, da zna nastopati na turnirjih. Po njegovem mnenju bi lahko presenetila Slonokoščena obala.

Navijač Bayerna, Barcelone in Gorice
Dori si tekme večkrat ogleda tudi na tribuni. Najbližje se z vrhunskim nogometom lahko sreča na stadionu Herthe, čeprav ni njen navijač. Je pristaš Bayerna, zato je letos še posebej užival na tekmi Lige prvakov proti Juventusu. V svetovnem merilu mu je najbolj pri srcu Barcelona. Tudi njene zvezdnike si je pred kratkim ogledal v živo, ko so gostovali v Vidmu pri Udineseju. V Hamburgu je reden gost rokometaša Romana Pungartnika.

Na tekmi slovenske reprezentance je bil zadnjič leta 1999, ko je v Ljubljani gostovala Ukrajina, zaradi pomanjkanja časa pa ni mogel odpotovati na evropsko prvenstvo na Nizozemsko in svetovno prvenstvo v Južni Koreji, čeprav si je to zelo želel. Zato pa je prejšnji mesec v živo prisostvoval derbiju slovenske lige med Hitom Gorico in Domžalami. Prav vrtnice so mu po razpadu Olimpije najbolj všeč med slovenskimi klubi. V njegovih vrstah ima tudi prijatelja, vratarja Vasjo Simčiča, saj že dalj časa pozna njegovega očeta.

Matej Rijavec