Nekdanji slovenski selektor je navdušen nad reprezentanco Gane. Foto: RTV SLO
Nekdanji slovenski selektor je navdušen nad reprezentanco Gane. Foto: RTV SLO
Jan Koller
Čehi so zelo pogrešali Jana Kollerja. Foto: Reuters
Dado Pršo
Dado Pršo je igral dobro, a ostal brez enega zadetka. Foto: EPA
Luis Figo
Luis Figo - mojster je mojster. Foto: EPA

Tekma med Gano in ZDA je bila izjemno napeta. Nihče ni računal na afriške predstavnike, a so izjemno presenetili in prehiteli celo Čehe, ki so se pokazali v zelo negativni luči. Gana je sicer proti Američanom zmagala po sreči (smešno dosojena enajstmetrovka), a pri njej najbolj sveti odličen pristop. ZDA so se izkazale za zelo homogeno reprezentanco, ki je s svojim čvrstim in agresivnim nogometom zelo neugodna za številne nasprotnike. Američani so bili blizu, a so izgubili proti obema neposrednima tekmecema.

Čehi brez možnosti
Dvoboj med Češko in Italijo se je napovedoval kot veliki derbi skupine E. Čehi so sicer začeli dobro, a jim je hitri gol azzurov porezal krila. Po tem dogodku se nikakor niso več spravili skupaj, temu pa je botroval tudi rdeči karton Polaka. Čehi so sicer drugi na Fifini lestvici, a tega s svojimi igrami v Nemčiji niso upravičili. Svoje so prinesle tudi poškodbe. Češka je bila brez Kollerja v napadu mnogo manj nevarna.Italija je relativno lahko osvojila prvo mesto v razmeroma težki skupini. Italijani lahko pridejo še zelo daleč.

Brez napada pač ni šlo
Hrvaški se na žalost ni uspelo prebiti v drugi del tekmovanja. Proti Braziliji so sicer odigrali dobro, ker pa proti Japonski niso uspeli zatresti mreže, so vso odgovornost prenesli na zadnjo tekmo. Proti Avstraliji so hitro dosegli zadetek, a so Avstralci povsem prevladovali. Po izenačenju Avstralcev so Hrvati spet po sreči povedli, a se jim je lagodna igra hitro maščevala. Za njihov izpad je najbolj kriva neučinkovitost, saj njihova napadalna trojka Olić-Klasnić-Pršo nikakor ni mogla zatresti mreže. Hrvati bodo morali opraviti še veliko analiz. Pri Avstralcih je opaziti sijajno delo Guusa Hiddinka. Čeprav Avstralci nimajo posebne kakovosti, ta manjko nadomestijo s trdim delom in maksimalnim pristopom. Na igrišču so zelo čvrsti, agresivni in odločni. Proti neposrednima tekmecema (Hrvaški in Japonski) so dosegli kar pet zadetkov. Italijanom ne bo prav lahko.

Ronaldo se je ogrel
Japonsko je v lovu za osmino finala držala med živimi le teorija. Vseeno so proti Braziliji začeli odlično in povedli po res izvrstem zadetku Tamade. Brazilija je vzela stvari v svoje roke in hitro dosegla štiri lepe zadetke. Brazilija počasi, a zanesljivo dviguje svojo formo in je zame osebno še vedno prvi favoriti prvenstva. Na drugi strani je Japonska realno osvojila zadnje mesto v skupini. Brazilija ima veliko kakovostnih igralcev, ki lahko vsak individualno reši tekmo. A ko steče njihova "mašina", ekipa postane kompaktna in še bolj nevarna. Ronaldo je očitno potreboval nekaj tekem, da se je "ogrel". Selektor je opravil dobro delo s tem, da ga ima v igri, saj Ronaldo potrebuje svoje minute, da dvigne formo. Proti Japonski je dosegel dva lepa zadetka in povsem zasluženo izenačil rekord po številu zadetkov na mundialih.

Tri lahke zmage Portugalske
Tekma med Portugalsko in Mehiko je odločala o prvem mestu v skupini D. Obe reprezentanci imata podoben slog igre, razlika pa je v tem, da so bili Portugalci veliko bolj konkretni. Mehika me ni navdušila, saj sem od nje pričakoval več. V svoji igri nima večjih potencialov ali rezerv. Na drugi strani ima Portugalska nekaj dobrih posameznikov, posledica pa so tri lepe zmage. Mislim, da imajo proti Nizozemski zelo lepe možnosti.

Druga tekma v skupini D med Iranom in Angolo ni odločala o ničemer. Iran je sicer solidna ekipa, a v drugem polčasu vedno preveč popusti. Vseeno jim je po izidu 1:1 le uspelo osvojiti eno točko na prvenstvu. Angola je na trenutke igrala res solidno, a brez ene same zmage ne moreš realno pričakovati uvrstitve v osmino finala.

Sloni prikazali najlepšo igro med Afričani
Srbija in Črna gora je mundial končala brez ene same točke in z desetimi zadetki v svoji mreži (šest zadetkov so resda prejeli proti razigrani Argentini) ... Tako je SČG zame res veliko razočaranje. Njihova reprezentanca enostavno ni močna oziroma stabilna (roke, nešportno obnašanje ...). Stanje v njihovi reprezentanci je le odraz razmer v njihovi državi. Slonokoščena obala je imela smolo, da je pristala v skupini smrti. Kljub izpadu je eno izmed najlepših presenečenj na prvenstvu. Zaradi svojega pristopa in igre so sloni poželi veliko pozitivnih simpatij. Na obeh tekmah proti Nizozemski in Argentini so bili blizu, a vseeno jim še malo manjka do samega vrha. Po igri so najboljša reprezentanca iz Afrike.

Tulipani niso prepričali
Nizozemska - Argentina je bil bolj dvoboj za prestiž, kot pa lov na točke. Obe reprezentanci sta nastopili s spremenjenimi postavami. Mislim, da je bilo iz njihovega stališča povsem vseeno, ali dobijo za nasprotnika Portugalsko ali Mehiko, posledica pa je bila igra in izid 0:0. V tej skupini so največ pokazali Argentinci, ki so s svojo igro dvignili veliko medijskega prahu. Nizozemska me ni prepričala preveč in bo imela proti Portugalski veliko dela.

Bojan Prašnikar