Zdenko Verdenik je natančno zanaliziral petkovi tekmi četrtfinala. Foto: RTV SLO
Zdenko Verdenik je natančno zanaliziral petkovi tekmi četrtfinala. Foto: RTV SLO
Veselje v Münchnu
Roberto Ayala
Zadetek Roberta Ayale (št. 2) za Argentino ni bil dovolj. Foto: EPA
Roberto Abbondanzieri
Roberto Abbondanzieri v končnici zaradi poškodbe ni mogel pomagati svoji ekipi. Foto: EPA
David Odonkor in Jürgen Klinsmann
David Odonkor se je znova izkazal za dobrega Klinsmannovega jokerja s klopi. Foto: EPA
Oliver Kahn in Jens Lehmann
Jensu Lehmannu je po odlično opravljenem delu čestital tudi veliki tekmec Oliver Kahn. Foto: EPA
Gianluca Zambrotta
Gianluca Zambrotta je načel mrežo Ukrajine. Foto: Reuters
Andrej Ševčenko
Andrej Ševčenko je kljub porazu lahko zadovoljen z dosežkom svoje reprezentance na SP-ju v Nemčiji. Foto: EPA
Luca Toni
Luca Toni je z dvema zadetkoma dokončno potopil barko Ukrajincev. Foto: EPA
Marcello Lippi
Kaj bo Marcello Lippi pripravil za polfinalno tekmo proti Nemcem? Foto: EPA

Obe moštvi sta v začetku preveč spoštovali ena drugo, zato tudi ni bilo pretiranega tveganja glede vključevanja večjega števila igralcev v zaključek napada. Osnovna strategija obeh moštev je bila ne dobiti gola in čakati na napako nasprotnika ter tako doseči gol. Zato so bili oboji osredotočeni predvsem na zgostitev prostora pred svojimi vrati v času branjenja z namenom onemogočiti igro nasprotnika. Iskali pa so možnost za protinapade s hitrimi podajami v konico napada in priključevanjem zveznih igralcev.

Nekaj več pobudeArgentincem
Navadno protinapadi niso bili uspešni, saj je bilo vračanje nasprotnih igralcev v branjenje hitrejše kot podaje žoge v konico napada, kjer so bili napadalci tesno pokriti in niso bili sposobni zadržati žoge. To še posebej velja za napadalni dvojec Klose in Podolski. Podolski se je tudi premalo ponujal za igro. V taki igri so imeli več pobude tehnično boljši Argentinci. Nemci pa se tudi niso preveč trudili, da bi jo prevzeli.

Schneider je imel na desni strani precej težav z zelo napadalno usmerjenim branilcem Sorinom. Gonzales je dokaj dobro pokrival Balacka in Ayala Kloseja. Ballack pogosto z žogo ni imel ustreznih rešitev, saj so se mu soigralci slabo odkrivali. Glavna nemška nevarnost bi naj prihajala po njihovi levi strani. Toda prodori, utekanja in podaje v sredino pred nemška vrata s strani Sweinsteigerja in branilca Lahma so bili redki.

Malo priložnosti za Nemce
Argentincem je sicer uspelo dalj časa zadržati žogo v svoji posesti, vendar so bile te podaje usmerjene bolj v širino kot v globino, kar bi bilo za nasprotnika mnogo bolj nevarno. Argentinska napadalca Cerspo in Tevez pa sta s svojim gibanjem precej zaposlila nemške branilce. Če ni prostora za igro, tudi priložnosti za zadetek ni. Tako se je edina priložnost v prvem polčasu ponudila Ballacku, ko je po podaji žoge iz strani z glavo zgrešil vrata.

Ayala prebudil igro
Tekma je dobila povsem drugi tok, ko je branilec Ayala po izvedenem kotu z udarcem z glavo popeljal svoje moštvo v rezultatsko vodstvo. Kljub za branilca manjši rasti je v dvoboju v zraku presenetil po rasti precej višjega Kloseja in dosegel zadetek. To je bil signal za splošni napad in silovit pritisk Nemcev na argentinska vrata. Igro so povsem prenesli na nasprotno polovico igrišča. Argentinci so se tudi iz taktičnih razlogov povlekli pred svoja vrata. Igra je postala mnogo bolj dinamična in pol priložnosti so se izmenično ponujale pred obojnimi vrati. Najimenitnejše priložnosti ni izkoristil Rodriquez. Po hudi napaki Lahma v obrambni vrsti mu je Tevez neovirano podal, vendar ni izkoristil ponujene priložnosti.

Menjave igralcev obeh selektorjev so v nadaljevanju odločilno vplivale na potek dogodkov. Pekerman je pri tem potegnil krajši konec. V želji po še učinkovitejšem branjenju in ohranitvi rezultatskega vodstva je v igro postavil Cambiassa in Cruza namesto Riqulmeja in Crespa. Še prej pa je zaradi poškodbe zamenjal vratarja Abbondanzierija. Tako je izkoristil vse možnosti zamenjav. Ko je razvoj dogodkov v nadaljevanju igre (izenačenje rezultata) zahteval napadalnejšo igro, pa selektor ni imel na voljo ustreznih igralcev. Messija in Saviolo ni bilo več mogoče vključiti.

Menjave Klinsiju uspele
Klinsmann je Schneiderja in Sweinsteigerja zamenjal s Odonkorjem in Borowskim. Oba novinca sta zelo poživila igro Nemcev v napadu. Borowski pa je bil celo podajalec žoge Kloseju z glavo pri izenačujočem zadetku. V zadnjih minutah so Argentinci spet prevzeli pobudo v igri in si ustvarili še eno pravo priložnost, ko je Lehmann čudovito obranil nevaren strel z glavo.
V podaljških je bilo pričakovati premoč Nemcev, ki bi naj bili predvsem v kondicijskem smislu močnejši od tekmecev. Vendar se to ni dogodilo. Nobeno od moštev ni hotelo preveč tvegati, zato tudi ni bilo priložnosti. Argentincem pa vključeni rezervni igralci niso veliko prispevali h kakovosti igre. Pravi joker Messi ni smel več v igro.

Odločila je psihična stabilnost
Pri streljanju enajstmetrovk se je izkazala predvsem mnogo večja psihična stabilnost Nemcev, ki so odločno in natančno streljali. Pri enajstmetrovkah velja pravilo, da strelec izbere kot, kamor želi zadeti in strel mora biti dokaj močan. Vratar težje obrani visoke kot nizke strele. Lehmann je pokazal moč svoje osebnosti in obranil dve enajstmetrovki. Kaj reči po končani tekmi? Ali je bila to zmaga volje in razuma nad lepoto in čustvi, dela in discipline nad igrivostjo in kreativnostjo, kondicije nad tehniko? Mnogi bi namreč želeli, da bi bilo ravno nasprotno. Morda pa se motimo v osnovni oceni. Klinsmann je namreč pred vključitvijo rezervista Odonkorja v igro temu dejal: "Igraj, tako kot znaš, predvsem pa se veseli v igri."

Hitro vodstvo Italije umirilo tempo
Tekma med Italijani in Ukrajinci je bila precej manj napeta in razburljiva. Zaradi zgodnjega zadetka Italijanov in kasnejšega razvoja dogodkov je bilo vprašanje zmagovalca dokaj hitro odločeno. Z odlično organizirano igro v obrambi Italijani niso dovolili nobenega presenečenja. Nasprotno pa so s hitrimi prehodi v napad in direktnim podajanjem žoge vnašali precejšnjo zmedo v obrambno vrsto Ukrajincev. Na ta način so si ustvarili tudi nekaj priložnosti (Toni, Perotta). Zambrotta je z utekanji po desni strani povzročal nerešljive probleme ukrajinski obrambi. Italijanska zvezna vrsta je povsem nadvladala ukrajinsko. Pirlo je kraljeval v sredini igrišča. Umirjal in pospeševal je igro, ko je bilo to potrebno. Z dolgimi podajami je zaposloval Tonija v konici napada in oba napadalna branilca Zambrotto in Grossa. Veliko sta mu pomagala tudi Gattuso in Perotta. Ukrajinski branilci pa so imeli veliko dela z edinim italijanskim napadalcem Tonijem.

Nesreča spremljala Ukrajince
Kompaktnejša in agresivnejša igra Italijanov je imela za posledico tudi uspešnost v dvobojih. V nogometu velja pravilo, da kdor dobi več dvobojev, je navadno tudi rezultatsko uspešnejši. Ukrajinci so imeli od vsega začetka nesrečo. Zgodaj so prejeli zadetek, ko niso bili sposobni onemogočiti Zambrotte v prodoru. Selektor Blohin je bil zelo negotov že v začetni postavitvi moštva. Od igre s tremi je med tekmo prešel na igro s štirimi branilci. Že v prvem polčasu je zamenjal dva igralca (branilca Rusola zaradi poškodbe).

Ukrajinci so sicer prikazali všečno igro v polju, vendar so bili povsem neučinkoviti pred nasprotnimi vrati. Edino priložnost je imel Ševčenko, ko je udarjal na vrata iz druge vrste. V začetku drugega polčasa se je slika na igrišču povsem spremenila. Ukrajinci so silovito pritisnili in si priigrali tri velike priložnosti, Gusin dvakrat in Kaliničenko (vratnica, Buffon in Zambrotta so preprečili zadetke). V teh trenutkih so Italijani delovali zelo zmedeno in presenetljivo delali tudi velike napake v obrambni vrsti.

Toni udaril po protinapadih
Namesto da bi Ukrajinci zabili dva gola, so ga v enem od italijanskih protinapadov in izvedenem kotu prejeli. Toni je v dvoboju pred ukrajinskimi vrati prehitel Gusina in z glavo dosegel zadetek. Ukrajinci v svojih napadalnih težnjah niso popustili. Zato pa so bili italijanski protinapadi zelo nevarni. Zambrotta je presenetljivo pobegnil nasprotnim branilcem, lepo podal Toniju, ki mu iz neposredne bližine ni bilo težko doseči zadetka. Italijani so se spet pokazali kot dobro organizirano moštvo, ki ve, kaj hoče. Imeli so 15 slabih minut. Še najbolj pa so ugajali Zambrotta, Toni in vratar Buffon. Ukrajinci so že z uvrstitvijo v osmino finala presegli svoje možnosti. Manjka jim predvsem mednarodnih izkušenj.

Zdenko Verdenik