Josip Šimunić, eden izmed sprtih v hrvaškem taboru. Foto: EPA
Josip Šimunić, eden izmed sprtih v hrvaškem taboru. Foto: EPA
Se bodo kockasti veselili tudi tokrat?
Hrvati bi se, če zmagajo, močno približali svojemu cilju, uvrstitvi v osmino finala. Foto: EPA
Do Brazilca na klopi Japonske so tamkajšnji mediji zelo kritični. Foto: EPA

Hrvatom je samozavest vlila dobra predstava proti Brazilcem, po kateri so se kljub porazu vedli kot zmagovalci. Idilo je pokvaril zadnji trening, na katerem sta se sprla Josip Šimunić in Ivan Klasnić. Do fizičnega obračuna ni prišlo. Selektor Zlatko Kranjčar je trening takoj prekinil in poslal igralce v slačilnico.

Kranjčar je skušal pomiriti situacijo, rekoč, da je načrtoval tako kratek trening, toda obrazi reprezentantov so odražali povsem drugo zgodbo. Po poročanju hrvaških časnikov je Šimunić prišel iz slačilnice besen kot ris, drugi reprezentanti pa so se proti avtobusu odpravili pol ure pozneje. Oba sprta sta izjavila, da je vse v redu in da se to dogaja na treningih. "Iz muhe ni treba delati slona. Dobro je malo nervoze pred tako pomembno tekmo," je dogodek komentiral vratar Stipe Pletikosa.

Kranjčar: Videli smo japonske napake
Hrvaški selektor je že pred SP-jem tekmo z Japonci označil kot ključno. "Videli smo napake, ki so jih Japonci delali v zadnjih 10 minutah tekme proti Avstraliji. Poskušali jih bomo izkoristiti, in to prej, kot so to storili Avstralci," je optimist Kranjčar. Okreval je kapetan Niko Kovač, tako da bo enajsterica enaka kot proti Braziliji.

Po kolapsu proti Avstraliji je šef japonske zveze Saburo Kavabuči sklical krizni sestanek. Selektor Zico se je odločil za menjavo sistema iz 3-5-2, ki ga imajo njegovi igralci raje, v 4-4-2. "Obračun s Hrvaško je odločilen. Moramo dobiti tri točke, hkrati pa paziti tudi na razliko v golih. Tretji zadetek Avstralcev nam je res prekrižal načrte," je dejal Zico, ki ga ob visokih hrvaških nogometaših skrbijo predvsem visoke žoge v kazenski prostor.

"Nič ne moremo izgubiti. Frustracije s prve tekme moramo znesti nad Hrvati. Ne sme nas biti strah poraza," je odločen vratar Jošikacu Kavaguči. Tako kot Hrvati bodo tudi Japonci nastopili v popolni postavi.

DOBRO JE VEDETI
- Hrvaška je leta 1998, ko je osvojila tretje mesto, v skupini premagala Japonsko z 1:0.

- Pred štirimi leti je Hrvaška kljub zmagi nad Italijo izpadla že po prvem delu. Usodna sta bila poraza proti Mehiki in Ekvadorju.

- Japonci so iz skupine napredovali le leta 2002, ko so izpadli v osmini finala.

- Sodniki Japoncem na svetovnih prvenstvih še nikoli niso dosodili enajstmetrovke.

Nedelja ob 15.00:                      
JAPONSKA                        HRVAŠKA
---------- verjetni postavi: ----------
Kavaguči            Pletikosa          
Kadži               Šimić              
Mijamoto            R. Kovač           
Nakazava            Šimunić            
Alex                Srna               
Ogasavara           Tudor              
Nakata              N. Kovač           
Fukuniši            Babić              
Nakamura            Kranjčar           
Takahara            Klasnić            
Janagisava          Pršo               
---------------------------------------