Svetovne prvake je v Rimu pozdravilo prek 700.000 navijačev. Foto: EPA
Svetovne prvake je v Rimu pozdravilo prek 700.000 navijačev. Foto: EPA
Fabio Cannavaro
Fabio Cannavaro je s pokalom v roki prvi stopil iz letala. Foto: EPA

Junaki so se na posebnih avtobusih prebijali skozi nepregledne množice vse do stadiona Circus Maximus, kjer jih je pričakal veličasten ognjemet. Nogometaši so nato združeno zapeli italijansko himno in se preizkušali v pevskih sposobnostih. Po pristanku na vojaškem letališču Pratica di Mare je kapetan Fabio Cannavaro prvi pomahal zbrani množici, v rokah je imel pokal, na katerega so azzurri čakali dolgih 24 let. Tisoči navijačev so pozdravili igralce in selektorja Lippija. Pilot je takoj izobesil italijansko zastavo, letališče pa so preletela letala, ki so izrisala italijansko trobojnico.

Ne vem, ali smo v šestih ali sedmih nebesih. Vsi smo presrečni," so bile prve besede selektorja Lippija.

Z novimi svetovnimi prvaki sta se srečala tudi italijanski predsednik Giorgio Napolitano in premier Romano Prodi, ki je po koncu tekme dejal: "To je bila velika zmaga, borili so se do zadnje kaplje krvi."

Italijanski časopisi kar tekmujejo, kdo bo bolj pohvalil nogometaše. "Svet pripada nam," so zapisali pri La Repubblici. La Stampa je še bolj evforična: "Na vrhu sveta". Pri največjem športnem dnevniku Gazzetti dello Sport so dolgo časa pričakovani naslov ovekovečili z "Res je, mi smo svetovni prvaki".