Veliki ameriški up Landon Donovan ima slabe izkušnje z Evropo, saj se mu ni uspelo dokazati v dresu Bayerja iz Leverkusna, prav tako pa se ni izkazal na prvi tekmi mundiala. Foto: EPA
Veliki ameriški up Landon Donovan ima slabe izkušnje z Evropo, saj se mu ni uspelo dokazati v dresu Bayerja iz Leverkusna, prav tako pa se ni izkazal na prvi tekmi mundiala. Foto: EPA
Marcello Lippi
Marcello Lippi je kljub škandalu z nameščanjem izidov in klicanju določenih igralcev v reprezentanco znal pozabiti na te skrbi in predstavil Italijo v netipični obliki - ustvarjalni in gledljivi. Foto: EPA

"Za igralce Združenih držav bo to tekma njihovega življenja," poziva v boj selektor ZDA Bruce Arena, ki kljub porazu s Češko (0:3) ne napoveduje sprememb v moštvu, obljublja pa bolj zbrano in ustvarjalnejšo igro.

"Nismo še v komi in ne bomo igrali po istem kopitu kot proti Češki. To stran smo že takoj po srečanju zavrgli in spisali na novo," je razložil Arena, ki ga je na potrebno spremembo taktike javno opozoril tudi zvezdnik PSV-ja DaMarcus Beasley.

Ohranjajo zbranost
Azzurri se zavedajo, da so v preteklosti podcenjevali nezveneča moštva, ki so jih zato znala presenetiti. "Moramo biti osredinjeni na osvojitev novih treh točk," je jasen Alberto Gilardino, ki ohranja mesto v prvi enajsterici, čeprav je njegova zamenjava na uvodni tekmi Vicenzo Iaquinta dosegel zadetek za končnih 2:0.

Na desni bok se vrača ozdravljeni Gianluca Zambrotta, ki mu bo prepustil mesto Christian Zaccardo. Italijanski selektor Marcello Lippi, ki ga kljub uspešnemu začetku še vedno ogroža afera "Moggiopolli", pred drugim krogom govori: "Pred tekmo z Gano sem dejal, da če ne zmagamo, bo zelo, zelo težko proti ZDA. Zdaj bo samo težko."

DOBRO JE VEDETI:

- Na mundialih sta se Italija in ZDA pomerila dvakrat, obakrat v Italiji: leta 1934 je bilo 7:1 za gostitelje, 56 let pozneje pa je bilo 1:0 za azzurre.

- Pri Italijanih igralec sredine Gennaro Gattuso še vedno ni pripravljen.

- Rumeni kartoni: Daniele De Rossi, Mauro Camoranesi in Vicenzo Iaquinta pri Italiji; Oguchi Onyewu in kapetan Claudio Reyna pri ZDA.

- Italijani so nepremagani na zadnjih 19 srečanjih, vse od poraza z 0:1 s Slovenijo v Celju, 9. oktobra 2004.

- Američani se pripravljajo v največji ameriški vojaški bazi Ramstein, kjer so se srečali tudi z veterani iz Iraka.

KAISERSLAUTERN, skupina E, drugi krog  
Sobota ob 21.00:                       
                                       
ITALIJA                            ZDA 
---------- verjetni postavi -----------
Buffon              Keller             
Zambrotta           Lewis              
Nesta               Onyewu             
Cannavaro           Pope               
Grosso              Cherundolo         
De Rossi            Convey             
Pirlo               Reyna              
Perrotta            Mastroeni/O'Brien  
Totti               Beasley            
Toni                Donovan            
Gilardino           McBride            
---------------------------------------
                                       
Sodnik: Jorge Larrionda (Urugvaj)