Najboljšo reprezentanco do 21 let imajo Švedi. Foto: Reuters
Najboljšo reprezentanco do 21 let imajo Švedi. Foto: Reuters

Švedski mladeniči so prvič na evropskem vrhu, obe reprezentanci, tako kot tudi polfinalistki Nemčija in Danska, pa sta se prebili na olimpijske igre v Rio de Janeiro, ki bodo prihodnje leto. Švedska in Portugalska sta se na letošnjem prvenstvu pomerili že v skupinskem delu in tudi tedaj sta se po rednem delu razšli brez zmagovalca. Bilo je 1:1. Obe sta v polfinalu dosegli visoki zmagi. Švedi so Dance ugnali s 4:1, Portugalci pa so s kar 5:0 odpravili Nemce.

V sedmi minuti je portugalski kapetan Sergio Oliveira s prostega strela zadel prečko. V prvem delu so bili izjemno glasni švedski navijači, nevarnejši in konkretnejši na zelenici pa portugalski nogometaši. V drugem delu so Švedi le vzpostavili ravnotežje in v zaključku bili zelo nevarni. Na prvenstvu so kar sedem golov dosegli v zadnjih sedmih minutah. Najlepšo priložnost je imel John Guidetti, ki je v pretekli sezoni igral za Celtic.

William Carvalho tragični junak finala
V podaljšku sta mreži obmirovali in po 12 letih je evropsko prvenstvo, ko so bili Čehi boljši od Francozov, znova odločilo izvajanje enajstmetrovk. Vroče je bilo že v drugi seriji, ko je Toze zadel prečko, potem pa se je žoga odbila za črto in potem iz vrat. V naslednji seriji je odlično posredoval Carlgren in ubranil poskus Ricarda Esgaia. Takoj za tem je ležerno z bele točke streljal Abdullah Khalili, kar je bil lahek plen Joseja Saja, in Portugalci so izničili zgrešen strel Esgaia.

Sledila sta dva uspešna strela, zadnji pa je bil na vrsti William Carvalho. Portugalski vezist, ki je že dolgo na radarjih evropskih velikanov, je z naskokom najbolj zveneče ime finala. Njegova tržna vrednost je več kot 20 milijonov evrov in je še enkrat daljši od naslednjega, od najdražjega Šveda pa kar več kot 15 milijonov. Vezist Sportinga, ki igra tudi za člansko reprezentanco, je streljal slabo in preveč po sredini, drugič pa je uspešno posredoval Carlgren.

Finale, Praga:
ŠVEDSKA –
PORTUGALSKA 4:3 (0:0, 0:0) – po enajstmetrovkah

Švedska: Carlgren, Lindelöf, Milošević, Helander (46./Baffo), Augustinsson, Lewicki, Hiljemark, Khalili, Tibbling (66./Quaison), Kiese Thelin, Guidetti.

Portugalska: Jose Sa, Esgaio, Tiago Ilori, Paulo Oliveira, Guerreiro, William Carvalho, Sergio Oliveira (54./Toze), Bernardo Silva, Joao Mario, Ivan Cavaleiro (61./Iuri Medeiros), Ricardo (70./Goncalo Paciencia).