Robert Koren je za slovensko reprezentanco do zdaj zbral 61 nastopov in dosegel pet zadetkov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Robert Koren je za slovensko reprezentanco do zdaj zbral 61 nastopov in dosegel pet zadetkov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Valter Birsa, Matjaž Kek, Robert Koren in Boštjan Gasser
Z novinarji se v zadnjem času pogovarja le na novinarskih konferencah pred tekmami. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Robert Koren
Skozi t. i. mešano cono bi se morali po kvalifikacijskih tekmah po pravilih Uefe sprehoditi vsi igralci obeh ekip, ki pa lahko odklonijo prošnje za pogovor. Na zadnjih dveh tekmah slovenske reprezentance se je pravil držala le peščica Kekovih fantov. Selektor je v mešano cono prišel vedno in pred tekmo v Firencah tudi pozval igralce, naj se obnašajo profesionalno. Očitno to ni zaleglo. Foto: MMC RTV SLO
Robert Koren
Takega nasmeha pri Korenu nismo videli že zelo dolgo. Foto: MMC RTV SLO
Robert Koren in Konstantin Vasiljev
Na igrišču je le še bleda senca pravega vodje iz prejšnjih kvalifikacij. Foto: Reuters
Armin Bačinović
Armin Bačinović je v Firencah sedel na tribuni, ker je kršil hišni red. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matjaž Kek
Matjaž Kek se je preveč podredil nekaterim igralcem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

... čez nekaj sekund je žoga v mreži in Slovenija vodi z 2:0 (glej VIDEO)! Ljudski vrt je na nogah, takšne akcije slovenske reprezentance že dolgo ni videl.

"Odlično povezuje obrambo z napadom"
Navijači ne skoparijo z besedami navdušenja tudi na spletu. Takšni so komentarji pod novico na naši spletni strani:

"Rooooooooooooooooobiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii KOOOOOOOOOOOOOREEEEEEEEEEEEEN; KOREN! ŠIŠIĆ! Te2 sta neverjetna!!!!; Kakšna akcija, fantastično, tega pa že dolgo ni bilo na naših tekmah.; Igralci tečejo, imajo lepe prenose igre iz ene strani na drugo in lepe uigrane kombinacije. To je igra!;

Fantje svaka vam čast!!! mislim da lahko spet sanjamo o novi, zlati generaciji z novakovičem na čeluxD; to mi delai tut za naše:D dobra igra!! zravn novakoviča pa koren tavečji car!!! zna držat žogo pa vse kapo dol!!; Koren je odločilna utež na tehtnici! Odlično povezuje obrambo z napadom.; Komac in Koren sta odigrala kot v komi sanjsko uffff. Bravo fantje vsi si zaslužite čisto 5. Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.; odličen Kirm, Brečko, Koren, Novakovič... Ilič katastrofa;

Bravo Kek, končno razume, da se nogomet igra za gledalce in če se potrudiš, potem ve to publika cenit, jaz vem da so se naši že prej trudili, pa pač ni šlo, sedaj gre, naj traja čim dlje.; Čestitke fantom in tudi Keku, ki bi ga jaz sicer pred časom zamenjal, ampak je očitno dojel nekatere reči, tako da kapo dol.; lahko mirno rečem da se kek(ec) spreminja končno v solidnega trenerja."

S Kekom dolgo nista bila na isti valovni dolžini
Koren se tedaj prvič po skoraj 10 mesecih predstavi pred domačimi gledalci. Štiri dni prej v Vroclavu si slovenski dres nadene prvič po koncu neuspešnih kvalifikacij za EP 2008, ki jih Slovenija konča šele na šestem mestu v svoji skupini - za Belorusijo in Albanijo.
Pozimi in spomladi istega leta ljubezni med Korenom in reprezentanco ni. Na začetku februarja odmeva neigranje Korošca na prijateljski tekmi proti Danski: "Takšne so njegove želje. Očitno so zanj klubske obveznosti pomembnejše od reprezentančnih," odgovarja Matjaž Kek. Vezist West Bromwicha nato ni vpoklican za tekmi proti Madžarski in Švedski.

Zanimiva je njegova izjava s konca maja za Delo: "Enkrat za vselej je treba razčistiti: tudi poškodbe in utrujenost narekujejo, kdaj sem sposoben nastopiti za reprezentanco. Razumem selektorja, da bi rad vsako tekmo odigral z najboljšimi, toda vselej to pač ni mogoče. Moje stališče je, da je treba uskladiti želje med selektorjem in igralcem. Priznam pa, da s Kekom nisva na isti valovni dolžini. Predvsem je preveč preizkušanja. Selektor bi moral štiri ali pet tekem odigrati z isto zasedbo, pri čemer mora trdno stati za svojimi stališči in zamislimi."

Na 33 tekmah nikdar ni začel na klopi
Poleti se zgodi preobrat. Korena ob reprezentančnem odprtju prenovljenega Ljudskega vrta zaradi poškodbe sicer še ni zraven, na prvi tekmi kvalifikacij za SP 2010 pa zaigra od prve minute - s kapetanskim trakom na roki! V naslednjih treh letih nogometaš iz Radelj ob Dravi na 33 tekmah manjka le dvakrat. Oktobra 2009 zaradi rumenih kartonov izpusti gostovanje v San Marinu, februarja letos pa zaradi poškodbe ne odpotuje na prijateljsko tekmo v Tirano.
28-krat odigra vse srečanje in predčasno zapusti zelenico le na dveh prijateljskih tekmah proti Belgiji (v Genku v 82. minuti, v Ljubljani pa v 77.) in novembra lani proti Gruziji v Kopru. Tedaj zaradi manjših zdravstvenih težav, ki jih je ima v tistem obdobju, na zelenici ostane le prvi polčas.

Konec reprezentančne kariere?
11. oktobra 2011, na zadnji tekmi kvalifikacij za Euro 2012 proti Srbiji, Slovenija ne bo mogla računati na pomoč svojega kapetana, tako kot ni mogla na zadnji tekmi prejšnjih kvalifikacij v Serravalleju. Drugi rumeni karton v Firencah je morda že končal njegovo reprezentančno pot, saj se je po nekaterih informacijah od soigralcev poslovil na drugačen način kot po navadi. Kekova vrsta ima le še majhne teoretične možnosti za osvojitev drugega mesta v skupini in s tem dodatne kvalifikacije. Morda se je Koren res že odločil, da bo tako kot Milivoje Novaković ob neuspešnem naskoku na evropsko prvenstvo zapustil barko.

Kritike in "silenzio stampa"
Navijačev že nekaj časa ne prepriča več. Prvič so se "nanj spravili" marca lani, torej pred svetovnim prvenstvom, ko se je v imenu igralcev zapletel v spor s predsednikom Nogometne zveze Slovenije Ivanom Simičem glede delitve nagrad ob uvrstitvi na južnoafriški mundial. "Tudi tem kekcem se gre samo za denar," so tedaj modrovali.

Plaz kritik se je nanj usul po lanskem porazu proti Severni Irski: zaradi slabše igre in tudi zaradi tedanjega prebujenja Armina Bačinovića in Josipa Iličića v dresu Maribora, ki sta nakazala, da Kekovim fantom iz Južne Afrike in začetni enajsterici, ki jo je znal našteti že vsak otrok, za vrat dihajo neki novi obrazi. Štiri dni pozneje v Beogradu je Koren na kritike, ki jih ni manjkalo tudi v medijih, tako kot strelec zadetka Novaković odgovoril s "silenziom stampa" (medijskim molkom, op. a.).

Večkrat ga je bilo treba čakati
30-letni "RoKo" sicer v pogovorih z novinarji nikdar ni "ropotal", misli je vselej nizal mirno in zbrano. Zadržani fant iz Koroške - takšnega ga poznajo od vedno - je pač že davno prej spoznal, da si bo pot iz domovine do elitne angleške lige lahko utrl predvsem s trdim delom in dejanji, ne pa z besedami. Ob izhodu iz slačilnice je bilo nanj po navadi treba čakati najdlje od vseh, s čimer mu nekako ni uspelo izpodbiti besed razočaranega Braneta Oblaka ob koncu kvalifikacij za EP 2008, da je "več pred ogledalom kot kar koli drugega".

Novinarje je pustil čakati tudi ob nekaterih drugih priložnostih, s sodelavcem sva maja lani ob začetku sklepnih priprav na SP v mariborskem hotelu Habakuk pogovor z njim lahko opravila šele po večerji in pomerjanju modnih oblek, ki so jih nogometaši nosili zunaj igrišč v Južni Afriki. Toda od Robija sva tistega dne dobila tudi zahvalo, da sva tako dolgo čakala, in lep nasmeh za fotografijo. Nasmeh, kakršnega na Korenovem obrazu v zadnjem letu nismo videli.

Nekaj dni prej je o medijskem cirkusu pred SP-jem razmišljal v intervjuju za agencijo Reuters. "Vedno poskušam uživati v teh stvareh. Pred svetovnim prvenstvom so vsi navdušeni - tako igralci kot mediji. Moraš jim povedati, kako se počutiš in kako razmišljaš. Vse to medijsko zanimanje jemljem kot pozitivno," je povedal. Tiskovni predstavnik West Bromwicha, za katerega je tedaj igral, je ob tem razkril zanimiv podatek, da povprečno opravi le en intervju s kakšnim tamkajšnjim medijem na vsake tri tedne.

V Stožicah vselej najde stranski izhod
Od medijskega molka pred natančno letom dni na Marakani se Koren mikrofonom in kameram vztrajno izogiba. V Stožicah je ob oktobrski zmagi nad Ferskimi otoki - čeprav se ni sprehodil skozi t. i. mešano cono - še dal nekaj izjav, saj smo ga novinarji ujeli ob avtobusu. Ob porazu proti Gruziji mu je zadnjič na domačih tleh uspelo priti pred sedmo silo po pravilih Uefe. Morda zaradi tega, ker je tisti dan odstopil Simič ali pa ker na prenovljeni Bonifiki ni našel stranskega izhoda. Po zadnjih treh tekmah v Ljubljani o njem ni bilo ne duha ne sluha, tako kot tudi v torek v Firencah. Nič ni pomagal niti protest slovenskih novinarjev pri tehničnem vodji reprezentance Boštjanu Gasserju, ki mu je namesto Korena z avtobusa uspelo izbezati le Dareta Vršiča.

"Bačo" tudi s hupanjem opozarja nase
Tako kot ob igrišču je tudi na igrišču Koren v zadnjem obdobju neprepoznaven. Tehnično nikdar ni preveč blestel, a kam so izginili njegov žar, njegova borbenost, njegovo kriljenje z rokami, s katerimi je nekoč kot pravi vodja spodbujal soigralce, naj stopijo naprej? Prejšnji mesec je ob odhodu z igrišča v 77. minuti na tekmi z Belgijo moral poslušati pravi koncert žvižgov. Tako kot še en ne preveč priljubljeni igralec pri navijačih Andraž Kirm. "Kiro" je na izziv odgovoril z zelo dobro predstavo proti Italiji, anemični Koren (za zdaj še) ne.
Bo sploh še imel priložnost? Zdi se, da je zdaj res napočil čas, ko bo v njegove čevlje (do)končno stopil nekdo iz mlade garde, katere duh pooseblja ravno "grdi raček" Bačinović. Razigrani "Bačo" je prejšnji petek po porazu proti Estoniji na voznikovem sedežu v garaži parkiranega avtobusa veselo hupal mimoidočim. Si je morda s tem prislužil disciplinsko kazen, in ne s predolgim nočnim izletom? Vsekakor je Kek od njega dobil jasno "opozorilo". Tako kot ga je pred leti najbrž večkrat dobil tudi od Korena. Zdaj žal plačuje visok davek, ker se je enostavno preveč podredil njemu in še nekaterim drugim igralcem.