Slovenija je na uvodu kvalifikacij za EP premagala Kazahstan (2:1) in San Marino (2:0). Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je na uvodu kvalifikacij za EP premagala Kazahstan (2:1) in San Marino (2:0). Foto: www.alesfevzer.com

Radijska ekipa Boštjan Janežič, Jože Pepevnik in voditelj Marko Cirman je debatirala o uspešno opravljeni nalogi Slovencev na začetku kvalifikacij, dolgi poti v Kazahstan in pričakovanjih izbrane vrste pred junijskim nadaljevanjem kvalifikacij.

Na pravi poti

Slovenski nogometaši so izpolnili cilj in osvojili vseh šest točk na uvodnih dveh kvalifikacijskih tekmah za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto v Nemčiji. Dva dobra polčasa sta bila dovolj za poln izkupiček, ki navdaja z optimizmom po želeni novi uvrstitvi na veliko tekmovanje. Slovenci so v Kazahstanu zmagali po preobratu, proti San Marinu pa so se pred deset tisoč navijači precej mučili za osvojene tri točke, ki so bile proti nekonkurenčnemu tekmecu nujne. Slovenska reprezentanca se veliko bolje znajde, ko ima za napadanje več prostora, kot ga je imela na zadnji tekmi, ko je napadala na postavljeno in strnjeno obrambo San Marina.

"Po desetih krogih kvalifikacij bodo štele samo točke. Takrat se pri seštevanju osvojenih točk niti ne bomo spominjali marčevske predstave proti San Marinu. Ta zmaga bi lahko bila na dolgi rok tudi dobra oziroma koristna, da ekipa ne bi poletela, da se v primeru visoke zmage ne bi prehitro zaverovala v svoje sposobnosti. Kot je dejal selektor Matjaž Kek, sta obe tekmi potrditev, da je reprezentanca na dobri poti, a da je pravzaprav še vedno v izdelavi," je povedal Jože Pepevnik. Slovenija je šestič zapovrstjo premagala izbrano vrsto San Marina, proti kateri je dosegla 22 golov in ni prejela niti enega.

Še en dokaz, kako pomembna je bila zmaga v Kazahstanu

Zmaga v Astani je bila za mnoge pričakovana, a je bila pot do nje vse prej kot lahka. Slovenija je na umetni travi stadiona v Srednji Aziji potrebovala kar nekaj časa, da je strla odpor žilavega tekmeca, ki je včeraj po izjemnem preobratu premagal Dansko s 3:2. Kljub temu, da nobena generacija slovenskih reprezentantov do včeraj ni zmagala v uvodnih krogih kvakifikacij, pa evforija ni dovoljena. Na voljo je še 24 točk, Slovenijo pa najtežji tekmeci v skupini še čakajo.

"Zmagi bi lahko zavajali, a verjamem, da bo selektor Kek storil vse, da bo preprečil kakršno koli razmišljanje o evforiji. Hitro zna opozoriti, če javnost in mediji najdemo preveč pozitivnih stvari. Takoj zna umiriti zadevo in po drugi strani opozoriti tudi na kakšno pomanjkljivost v igri reprezentance," je razmišljal Boštjan Janežič.

V zadnji epizodi podkasta prisluhnite tudi zgodbi o dolgem potovanju v Kazahstan s posebnim, večjim letalom, ki je od znotraj videti kot en sam poslovni razred. Več pa tudi o razlikah v odnosu do medijev prejšnjih generacij slovenskih reprezentantov z zdajšnjo.

Zadovoljivo, a brez evforije