Miha Dovžan se je od Slovencev prvi podal na progo, Jakova Faka je v ogenj ob predaji poslal kot deveti z zaostankom minute in 20 sekund. Foto: www.alesfevzer.com
Miha Dovžan se je od Slovencev prvi podal na progo, Jakova Faka je v ogenj ob predaji poslal kot deveti z zaostankom minute in 20 sekund. Foto: www.alesfevzer.com

Norvežani, ki so bili veliki favoriti, navsezadnje so na sobotni zasledovalni preizkušnji zasedli prvih pet mest, so skoraj brezhibno opravili svoje delo. Malce je zaškripalo le ob predaji Sturle Holma Lægreida in Tarjeija Bøja, ko je slednji malce zamudil, a nekaj izgubljenih sekund na koncu ni bilo odločilnih.

Štafeta, 4 x 7,5 km:                *  
 1. NORVEŠKA           1:17:34,2  (0+7)
 Stroemsheim/Laegreid/T.Boe/J.T. Boe   
 2. NEMČIJA              +2:01,9 (1+15)
 Rees/Doll/Nawrath/Horn                
 3. ITALIJA               2:50,5 (0+16)
 Zeni/Bionaz/Hofer/Giacomel            
...                                    
 8. SLOVENIJA             4:31,7  (0+7)
 Dovžan/Fak/Planko/Vidmar              
                                       
       * - kazenski krogi+poprave      

Endre Strømsheim, Lægreid, Tarjei Bø in njegov brat Johannes Thingnes Bø so vseskozi večali prednost, natančni so bili tudi na strelišču, zmaga pravzaprav nikoli ni bila zares pod vprašajem. V letošnji sezoni so dobili vse tri štafetne preizkušnje, poleg zmage v Oberhofu so bili najboljši še v Östersundu in Hochfilznu.

Na koncu so se jim še najbolj približali Nemci, ki so v postavi Roman Rees, Benedikt Doll, Philipp Nawrath in Philipp Horn imeli nekaj manjših težav na strelišču, a so storili dovolj, da so za seboj pustili druge tekmece. Tretji so bili Italijani (Elia Zeni, Didier Bionaz, Lukas Hofer in Tommaso Giacomel).

Tudi Slovenci v postavi Miha Dovžan, Jakov Fak, Lovro Planko in Anton Vidmar so se dobro odrezali. Ves čas so bili v igri za peto mesto, nekajkrat so smuknili celo na četrto, pokrili so sicer vse tarče, a so s popravami izgubili preveč dragocenega časa za boljši izid. Na koncu so se morali zadovoljiti z osmim mestom, za Norvežani so zaostali dobre štiri minute in pol.

Slovenski biatlonci osmi na štafeti v Oberhofu

Slovenke brez uvrstitve
Francozinje Lou Jeanmonnot, Justine Braisaz Bouchet, Sophie Chauveau in Julia Simon so zmagovalke ženske biatlonske štafetne tekme za svetovni pokal v nemškem Oberhofu. Drugo mesto so osvojile Norvežanke, ki so zaostale 9,3 sekunde in tretje Švedinje z zaostankom 33,5.

Štafeta, 4 x 6 km (Ž):                 
 1. FRANCIJA           1:12:42,5 (0+12)
 Jeanmonnot/B.-Bouchet/Chaueveau/Simon 
 2. NORVEŠKA                +9,3 (0+10)
 Arnekleiv/Skogan/Konotten/Tandrevold  
 3. ŠVEDSKA                 33,5 (1+8) 
 Magnusson/Persson/Oeberg H./Oeberg E. 
 ...                                   
 Brez uvrstitve:                       
 SLOVENIJA                             
 Repinc/Klemenčič Ž./Klemenčič P./     
 Lampič                                
                                       
      * - kazenski krogi+poprave       

Slovenska četverica Lena Repinc, Živa Klemenčič, Polona Klemenčič in Anamarija Lampič je ostala brez uvrstitve, potem ko so tekmice Živo Klemenčič po petem od skupaj 12 krogov prehitele za krog in zadnji dve tekmovalki v slovenski vrsti sploh nista nastopili.

Začelo se je z nesrečnim padcem Lene Repinc, ki je zato v prvi predaji ob treh pripravah na strelišču nabrala dve minuti in pol zaostanka. Živa Klemenčič, ki prav danes praznuje 23. rojstni dan, pa je že v ležečem položaju morala dvakrat v kazenski krog. Tudi na postanku stoje tri poprave niso bile dovolj in znova se je morala dvakrat zavrteti po kazenskem krogu in Justine Braisaz Bouchet je predala francosko štafeto, preden je slovenska tekmovalka spet prišla na progo.

Na enak način kot Slovenija je tekmo končalo kar šest od skupaj 18 nastopajočih reprezentanc.

Gross zadovoljen z dosežki v Oberhofu
Ricco Gross, glavni trener slovenske biatlonske reprezentance, je po obeh preizkušnjah povedal: “Lena je padla v prvem krogu, kar je bil velik problem, saj smo se takoj znašli v zaostanku minute. Kljub padcu je streljala dobro, čeprav je nastopala v bolečinah in v hudem mrazu z minus 8 stopinjami Celzija. To je velik problem, ker ko si zadaj, tečeš pod vse večjim pritiskom, ki se le stopnjuje, in to je bil glavni razlog, da sta danes nastopili zgolj dve tekmovalki. Oberhof je bil sicer za nas uspešen. Jakovo peto mesto ter 19. in 20. Ane in Polone v sprintu je bilo zelo dobro. Zasledovanje je bilo tudi uspešno, predvsem Anino, ki je znova tekla zelo hitro in tudi streljala zelo hitro, kar je zelo dobro v njenem procesu učenja. Jakovi nastopi na strelišču skozi celoten konec tedna so bili vrhunski, le en zgrešen strel od 40. Je zelo motiviran za naslednje tekme v Ruhpoldingu, kjer je bil lani na stopničkah in seveda sledi še Antholz, ki mu tudi ustreza. Tudi drugi tekmovalci so imeli nekaj dobrih nastopov, predvsem Lovro danes na štafeti. Moška štafeta je bila osma, čeprav smo bili dolgo na petem mestu in z možnostjo, da bi se borili za to mesto. Vseeno dobro tekmovanje za nas in komaj čakamo Ruhpolding.”