Tomas Lipovšek Puches je navdušil v Portorožu. Foto: Sportida
Tomas Lipovšek Puches je navdušil v Portorožu. Foto: Sportida

Za 26-letnega Lipovšek Puchesa, ki se bo slovenski reprezentanci pridružil predvsem zaradi izkušenj med dvojicami, je to eden največjih uspehov med posamezniki.

Argentinski Slovenec se je na glavni turnir prebil skozi kvalifikacije, kjer je imel za tekmeca 18-letnega slovenskega igralca Filipa Jeffa Planinška. Nato mu je žreb v prvem krogu namenil mladega Hrvata Zvonimirja Oreškovića, ki je na turnir prišel s povabilom organizatorja, v drugem krogu pa je namesto proti drugemu nosilcu Italijanu Giustinu, ki se je moral zaradi poškodbe odpovedati nastopu, igral s 600 mest slabše uvrščenim igralcem.

"Veseli me, da sem izkoristil dober žreb in sem ta uspeh dosegel prav v Sloveniji, za katero bom čez dober mesece debitiral tudi v Davisovem pokalu. Razmere na igrišču so bile težke, saj je oba oviral močan veter. Dobro sem se znašel in ponosen sem, da sem premagal igralca, ki je bil nekoč že na 33. mestu na svetu," je dejal Lipovšek Puches.

Bedene prišel v Portorož naravnost s počitnic
Prvi nosilec Aljaž Bedene se je mučil več kot dve uri in pol. Ilija Marčenka je premagal s 5:7, 6:4 in 6:2. Ukrajinec je povedel s 7:5 in 2:0, nato pa je najboljši slovenski tenisač s štirimi zaporednimi igrami napovedal preobrat. V odločilnem nizu je osvojil uvodne štiri igre.

30-letni letni Ljubljančan, ki je z 90. mestom na lestvici ATP prvi favorit turnirja, je po svoji prvi zmagi letos na trdih podlagah priznal, da je bila to verjetno njegova najslabša predstava v tej sezoni.

Blaž Rola se je sprostil po zmagi v prvem nizu. Foto: Sportida
Blaž Rola se je sprostil po zmagi v prvem nizu. Foto: Sportida

"Predvsem pri gibanju se je poznalo, da sem prišel v Portorož naravnost s počitnic. Zgrešil sem ogromno udarcev, ki jih sicer ne zgrešim, nisem izkoristil svojih priložnosti, a vseskozi sem se zavedal, da sem boljši in da moram le malce dvigniti nivo igre, pa bo šlo. Verjamem, da bo zdaj iz dvoboja v dvoboj lažje, nenazadnje mi je žreb za uvodni nastop namenil zelo neugodnega tekmeca, ki je bil nekoč že med prvimi petdesetimi na svetu," je dejal Bedene.

Rola čutil "metuljčke" v želodcu
Bolj suveren je bil Rola, ki je ugnal Tejmuraza Gabašvilija s 7:5 in 6:2 po uri in dvajsetih minutah. "Vseskozi sem čutil, da sem boljši, tako da sem zelo zadovoljen s svojo predstavo. Nekaj malega nervoze oziroma 'metuljčkov' v želodcu sem čutil v prvih igrah, nato pa sem se sprostil in vseskozi narekoval ritem. Zdaj me čaka tekmec, ki ga dobro poznam. Vem, da moram igrati na polno in biti pozitiven," je povedal 28-letni Ptujčan, ki ga čaka Aldin Šektić in BiH-a.

PORTOROŽ, 2. krog, tabela
(46.600 evrov, trda podlaga)

BEDENE (SLO/1) - MARČENKO (UKR)
5:7, 6:4, 6:2
MUKUND (IND/16) - KING (ZDA)
4:6, 7:5, 6:3
KLEIN (SLK) - PETROVIĆ (SRB/11)
6:3, 6:4
HORANSKY (SLK/5) - ETCHEVERRY (ARG)
7:6, 6:1
ROLA (SLO/3) - GABAŠVILI (RUS)
7:5, 6:2
ŠETKIĆ (BIH) - DE SCHEPPER (FRA/14)
1:4, b.b.
GOMEZ HERRERA (ŠPA) - KARLOVSKI (RUS/10)
6:1, 6:2
SAFIULIN (RUS/8) - CORNUT CHAUVINC (FRA)
6:7, 6:4, 6:2

CELIKBILEK (TUR) - VATUTIN (RUS/7)
7:6, 6:3
DURASOVIC (NOR) - MIEDLER (AVT/12)
7:5, 6:3
KOLAR (ČEŠ/13) - SIMON (NEM)
6:2, 6:4
STAHOVSKI (UKR/4) - BEGA (ITA)
6:1, 7:5
LESTIENNE (FRA/6) - OCLEPPO (ITA)
6:1, 6:2
VIOLA (ITA/9) - ZEKIĆ (SRB)
6:0, 6:3
DUBRIVNIJ (RUS) - VANNI (ITA/15)
7:6, 4:6, 6:4
LIPOVŠEK PUCHES (SLO) - GOLUBEV (KAZ)
6:4, 6:4