Jelko Gros je Zavod za šport Planica vodil vse od ustanovitve junija 2009. Foto: www.alesfevzer.com
Jelko Gros je Zavod za šport Planica vodil vse od ustanovitve junija 2009. Foto: www.alesfevzer.com

Kot je znano, je vlada v ponedeljek dala soglasje k imenovanju Francija Petka za vršilca dolžnosti direktorja omenjenega zavoda. Vse od ustanovitve je bil na tem mestu Gros, ki je nadzoroval tudi gradnjo nordijskega centra Planica. Ta je bil ob informatiki v športu, muzeju ter športu otrok in mladine eden izmed projektov zavoda, ki je bil ustanovljen leta 2009.

Bolj kot zamenjava na vrhu dveh vplivnih imen iz sveta nordijskega športa je zanimiv proces zamenjave. Jelka Grosa je namreč potrdil svet zavoda za nov mandat, h kateremu je bilo potrebno soglasje vlade. Pristojno ministrstvo za šport je pripravilo soglasje, ki ga je nato na seji vlade samo izpodbilo. Zakaj? Odgovori vpletenih so zaviti v tančico skrivnosti, še posebej ob pozitivnem poslovanju zavoda.

"Zavod dela dobro. Je eden, če ne edini športni zavod, ki je vzdrževal sam sebe, se pravi, da ni potreboval javnih sredstev. Na začetku je marsikdo rekel, da je to nemogoče doseči, a smo dokazali, da se to da. Zato se čudim," razlaga Gros.

Sorodna novica Gros presenečen: Politika ne bi smela biti razlog

Sama menjava ni sporna, Franci Petek je lahko logična zamenjava, bolj je način, na katerega je bil za leto dni predlagan novi vršilec dolžnosti, ki bo skušal ohraniti razvojno naravnanost zavoda. Hkrati je to edina funkcija v športnih institucijah, ob pristojnem ministrstvu, h kateri daje soglasje vlada.

"To delovno mesto ni finančno zanimivo. Na ministrstvu je približno 60, 70 bolje plačanih delovnih mest," pravi Gros.

Športna sfera tako rešuje strokovnost na pomembnem razvojnem mestu področja športa in mladine, informatike in nordijskega centra. Zakaj so potrebne menjave, vedo tisti, ki so jih zahtevali. Strokovnosti, pa tudi izvedbe največjega športnega investicijskega projekta z evropskimi sredstvi na področju Unije dozdajšnjemu direktorju pač ni mogoče očitati.

Zamenjava na vrhu Planice