Mercedesova bolida se bosta konec tedna na uvodni dirki sezone v Spielbergu predstavila v črni barvi. Foto: Reuters
Mercedesova bolida se bosta konec tedna na uvodni dirki sezone v Spielbergu predstavila v črni barvi. Foto: Reuters

Zaradi zadnjih dogodkov v ZDA in protirasističnih protestov po nasilni smrti Georgea Floyda bo prvenstvo v formuli ena letos potekalo pod geslom #WeRaceAsOne. Svoje bo po močni spodbudi Lewisa Hamiltona dodalo tudi moštvo Mercedesa, ki se je odločilo za kampanjo End Racism (Končajmo rasizem). V ekipi so Hamiltona, ki se je burno odzval na Floydovo smrt v Minneapolisu, nemudoma podprli.

Vodja ekipe Toto Wolff pravi, da skuša razumeti, v kakšnem položaju je Hamilton sam in kako gleda na vse te dogodke. "Diskriminacija, različnost, integracija in enakost so bile za našo ekipo vedno pomembne vsebine, a se zaradi tega nismo posebej razlikovali od drugih moštev v ekipi," dodaja Wolff, ki dodaja, da je zdaj čas za korak naprej. Tudi v Mercedesu samem, kjer se le trije odstotki ljudi prištevajo med etnične manjšine, v podjetju je zaposlenih le 12 odstotkov žensk.

V Mercedesu pravijo, da so črni bolidi le prvi korak. "Ne gre za predstavo za javnost. Tudi pravilen odnos do teh tematik ni dovolj, če bomo pri tem ostali tiho," še omenja Wolff.

Vodja ekipe napoveduje, da bodo osebje za ekipo v prihodnje iskali v širokem spektru morebitnih sodelavcev, in ne le na univerzah v Oxfordu in Cambridgeu, kar so počeli doslej. "Mladim moramo pokazati, da vrata v formulo ena zanje niso zaprta."