Kvalifikacije za svetovno prvenstvo leta 2022 v Katarju bodo potekale od marca do novembra leta 2021. Foto: EPA
Kvalifikacije za svetovno prvenstvo leta 2022 v Katarju bodo potekale od marca do novembra leta 2021. Foto: EPA

Deset bo zmagovalcev kvalifikacijskih skupin, tri pa bodo prišle iz dodatnih kvalifikacij. V teh dodatnih kvalifikacijah bo igralo deset drugouvrščenih ekip iz kvalifikacijskih skupin ter dva najboljša zmagovalca skupin Lige narodov 2020/21.

Uefa je potrdila, da bo uporabljala sistem VAR v končnici Lige narodov marca 2020, prav tako pa tudi v kvalifikacijah za SP 2022, a mora to potrditi še Mednarodna nogometna zveza.

Slovenija v tretjem bobnu lige C
Uefa je tudi določila bobne za žreb skupin Lige narodov 2020/21. Slovenija bo igrala v ligi C, na žrebu, ki bo 3. marca v Amsterdamu, pa bo v tretjem bobnu skupaj z Estonijo, Litvo in Luksemburgom.

LIGA A:
boben 1: Portugalska, Nizozemska, Anglija, Švica;
boben 2: Belgija, Francija, Španija, Italija;
boben 3: Bosna in Hercegovina, Ukrajina, Danska, Švedska;
boben 4: Hrvaška, Poljska, Nemčija, Islandija.
LIGA B:
boben 1: Rusija, Avstrija, Wales, Češka;
boben 2: Škotska, Norveška, Srbija, Finska;
boben 3: Slovaška, Turčija, Irska, Severna Irska;
boben 4: Bolgarija, Izrael, Madžarska, Romunija.
LIGA C:
boben 1: Grčija, Albanija, Črna gora, Gruzija;
boben 2: Severna Makedonija, Kosovo, Belorusija, Ciper;
boben 3: Estonija, Slovenija, Litva, Luksemburg;
boben 4: Armenija, Azerbajdžan, Kazahstan, Moldavija.
LIGA D:
boben 1: Gibraltar, Ferski otoki, Latvija, Lihtenštajn;
boben 2: Andora, Malta, San Marino.

Vsak od zmagovalcev skupin v ligah B, C in D bo napredoval v ligo višje, zadnjeuvrščeni iz lig A, B in C pa bodo padli v ligo nižje. Tekme bodo med septembrom in novembrom prihodnje leto.

Spremembe v Ligi prvakinj
Spremembe so doletele tudi Ligo prvakinj. Ta bo od sezone 2021/22 dalje imela tudi skupinski del, v katerem se bo merilo 16 ekip. S spremembami tekmovanja – trženje in TV-pravice bodo centralizirane od skupinskega dela naprej (zdaj je le finale) – si želijo podvojiti doseg in vrednost lige prvakinj.

Z novim sistemom, v katerem bo osmino finala zamenjal skupinski del s štirimi skupinami s po štirimi ekipami, bo 20 odstotkov več tekem. Po dve najboljši ekipi iz vsake skupine bosta napredovali v četrtfinale.

Pred skupinskim delom pa bosta še dva kroga, v prvem bodo ekipe igrale na miniturnirjih, v drugem pa po eno tekmo doma in v gosteh. Najboljših šest nacionalnih zvez bo prispevalo po tri ekipe, od sedme do 16. pa po dve. Vse druge bodo lahko imele po enega predstavnika.