V Rusiji bodo slovenski odbojkarji drugič nastopili na svetovnem prvenstvu. Foto: EPA
V Rusiji bodo slovenski odbojkarji drugič nastopili na svetovnem prvenstvu. Foto: EPA

Prvenstvo bo na sporedu med 26. avgustom in 11. septembrom prihodnje leto. S Francijo in Nemčijo se je slovenska izbrana vrsta nazadnje pomerila v letošnji ligi narodov. Proti Franciji je v ligaškem delu zmagala s 3:2 v nizih, nato pa izgubila v boju za bron z 0:3. Nemce vodi nekdanji slovenski selektor, Italijan Andrea Giani. V ligi narodov so evropski podprvaki v ligaškem delu izgubili proti Nemcem z 1:3. S Kamerunci, afriškimi podprvaki, se varovanci Alberta Giulianija na uradnih tekmah še niso pomerili.

Slovenija si je nastop na prvenstvu v Rusiji zagotovila z osvojeno srebrno kolajno na evropskem prvenstvu pred dvema letoma. Varovanci Alberta Giulianija so bili tudi na letošnjem turnirju najboljših reprezentanc stare celine srebrni, pred šestimi leti pa so pod vodstvom Gianija prav tako osvojili srebrno medaljo.

Pred tremi leti ob debiju Slovenija 12.

Slovenska izbrana vrsta je ob premiernem nastopu na zadnjem svetovnem prvenstvu v Italiji in Bolgariji pred tremi leti zasedla končno 12. mesto. Naslov bo branila Poljska, ki se je znašla v skupini C z ZDA, Mehiko in Bolgarijo. Evropski prvaki Italijani, ki so pred kratkim v finalu ugnali Slovenijo s 3:2 v nizih, bodo igrali v skupini E s Kanado, Turčijo in Kitajsko.

Na prvenstvu, ki bo potekalo v skupno desetih ruskih mestih, bo nastopilo 24 reprezentanc, ki so razdeljene v šest skupin. Po prvem skupinskem delu sledi še drugi, v katerega napreduje 16 najboljših (od tega tudi štiri najboljše tretjeuvrščene ekipe), ki bodo razdeljene v štiri skupine. Šest reprezentanc (štiri najboljše izbrane vrste v skupini ter dve najboljši drugouvrščeni) bo nato odigralo še tretji skupinski del v dveh skupinah s po tremi, med katerimi po dve napredujeta v polfinale in boj za kolajne.

Slovenija dokazala, da lahko doseže vrhunske uvrstitve

"Kar nam je prinesel žreb, je v nekih normalnih okvirih. Prepričan sem, da uvrstitev naše reprezentance ni vprašljiva, saj je že ničkolikokrat dokazala, da na največjih tekmovanjih lahko doseže vrhunske uvrstitve. Skupina je korektna, z našimi starimi znanci, in mislim, da je napočil čas, da na velikih tekmovanjih premagamo tudi Francoze. Medtem ko bodo za Slovenijo znova spet igrali vsi naši najboljši fantje, se bodo Francozi zelo verjetno soočili vsaj z delno menjavo generacij, podobno velja tudi za Nemčijo. Afriške reprezentance so znane po izjemnih telesnih sposobnostih, so pa nekoliko slabše tehnično in taktično podkovane, in čeprav ne spadajo med reprezentance, na katere bi veljalo računati, jih zato ne gre podcenjevati. Formo bo treba iz tekme v tekmo stopnjevati in se vedno znova dokazovati. Le to nam lahko prinese dober rezultat. Tako kot verjetno vsi drugi pa si tudi sam želim, da tekmovanja ne bo krojil koronavirus in da bomo spremljali takšno prvenstvo kot v preteklosti," je povedal predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret.


Skupina A (Moskva):
Ruska odbojkarska zveza
Srbija
Tunizija
Portoriko

Skupina B (Kemerovo):
Brazilija
Japonska
Kuba
Katar

Skupina C (Novosibirsk):
Poljska
ZDA
Mehika
Bolgarija

Skupina D (Ufa):
Francija
Slovenija
Nemčija
Kamerun

Skupina E (Jekaterinburg):
Italija
Kanada
Turčija
Kitajska

Skupina F (Krasnojarsk):
Argentina
Iran
Nizozemska
Egipt