Odbojka
Slovenski odbojkarji
Slovenski odbojkarji so si pošteno priigrali nastopanje v elitnem razredu svetovne lige, a je Mednarodna odbojkarska zveza FIVB to tekmovanje ukinila, nato pa ustanovila novo tekmovanje (Nations league), kjer pa za Slovence ni bilo prostora. Foto: EPA

Dodaj v

Svetovne lige za Slovence ne bo, bo pa zlata evropska liga

Vodstvo OZS-ja še čaka na razplet pritožbe
12. december 2017 ob 18:36
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo v naslednji sezoni nastopala v evropski oziroma zlati ligi. Slovenci se bodo v skupini B pomerili z Nizozemsko, Turčijo in Ukrajino.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bi morala v letu 2018 nastopati v elitni skupini svetovne lige, a je to tekmovanje Mednarodna odbojkarska zveza FIVB nepričakovano ukinila in namesto njega ustanovila novo tekmovanje (Nations League). V novi ligi za slovenske odbojkarje, sicer zmagovalce druge kakovostne skupine svetovne lige, ni bilo prostora. Odbojkarska zveza Slovenija moške izbrane vrste zato ni želela prijaviti v drugi kakovostni razred tekmovanja (challenger league), je pa oddala prijavo za nastopanje v evropski ligi.

OZS še čaka na odločitev posebne komisije FIVB
"Še vedno čakamo na odločitev posebne komisije pri FIVB-ju, ki bi morala najpozneje do 29. avgusta odločiti o zahtevah Slovenije oziroma OZS-ja po izraženih pravnih in poslovnih stališčih v zvezi z dogajanjem v svetovni ligi. Dokler ta odločitev ni sprejeta, ne morejo steči nadaljnji pravni postopki, v skrajnem primeru tudi pred Mednarodnim športnim razsodiščem CAS. Ker so stvari še vedno nejasne, smo se odločili, da moško reprezentanco prijavimo za nastopanje v evropski ligi,"
je odločitev pojasnil predsednik OZS-ja Metod Ropret.

"Če bo komisija FIVB-ja odločila v korist Slovenije, bo naša reprezentanca vseeno lahko nastopila v svetovni ligi oziroma Nations League. Na sestanku, ki je potekal v okviru EP-ja na Poljskem, smo se s predstavniki CEV-a in predstavniki držav udeleženk evropske lige namreč dogovorili, da Slovenija in tudi Belgija lahko iz evropske lige izstopita brez kakršnih koli posledic," še pojasnjuje Ropret.

Evropska odbojkarska zveza CEV je v Luksemburgu razkrila, kakšen bo format tekmovanja. Evropska liga bo razdeljena na dve skupini, zlato in srebrno. V zlati bo nastopalo po 12, v srebrni pa po osem ženskih in moških reprezentanc. Te bodo razdeljene v tri oziroma dve skupini, ekipe v skupini se bodo med seboj pomerile po dvakrat, enkrat doma, drugič v gosteh. Zmagovalke skupin v zlati ligi se bodo uvrstile na zaključni turnir najboljše četverice, na katerem bo nastopila še država organizatorica. Najslabša ekipa v zlati ligi bo izpadla v srebrno ligo.

Prva tekma 20. maja 2018 proti Nizozemski
Slovenski odbojkarji bodo kot drugi nosilci lige igrali v skupini B, skupaj z Nizozemsko, Turčijo in Belgijo. Prvo tekmo bodo predvidoma odigrali 20. maja v gosteh pri Nizozemski, nato jih čaka še gostovanje v Ukrajini, 27. maja pa naj bi se prvič predstavili pred domačim občinstvom proti Turčiji. S Turki se bodo Kovačevi varovanci pomerili še 30. maja, predvidoma 3. in 6. junija pa jih doma čakata še obračuna z Ukrajino in Nizozemsko. Zaključni turnir najboljše četverice bo 15. in 16. junija.

Slovenke ne bodo nastopile v Evropski ligi
Slovenske odbojkarice, ki so pod vodstvom Alessandra Chiappinija z dobrimi predstavami navdušile v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, nato pa na domačem SP-ju do 23 let osvojile srebrno odličje, v evropski ligi ne bodo nastopile. "Tekmovanje v srebrni ligi, v kateri bi nastopala naša ženska reprezentanca, se terminsko prekriva s sredozemskimi igrami, ki jih bo prihodnje leto gostila Španija. Po posvetu s selektorjem Alessandrom Chiappinijem smo se odločili, da bodo dekleta nastopila na sredozemskih igrah, zato reprezentance v evropsko ligo tokrat nismo prijavili," je pojasnil generalni sekretar OZS-ja Gregor Humerca.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
Voly
# 12.12.2017 ob 18:54
bilzerian
To seveda ni normalno, ker v športu bi bilo normalno, da je glavni kriterij moč neke reprezentance. Naši so si svetovno ligo "krvavo" izborili, to pa v tem športu ne velja nič. Še bolj pa je žalostno, da je ta "elitna" skupina sedaj zaprta in da se ne da priti s kakovostjo v njo!
To vse kaže na to, da je odbojka daleč od resnih športov. Ta "zlata evropska liga" pa je ena farsa, saj zmagovalec ni nagrajen s tem, da bi napredoval v svetovno ligo, torej je to liga v tolažbo tistih majhnih, ki jih svetovna odbojkarska liga ne j...!
bogii
# 12.12.2017 ob 18:46
Toliko časa so se borili, da so prišli iz evropske v svetovno ligo in si nato celo priborili nastop v prvi svetovni ligi, zdaj pa spet par korakov nazaj v evropsko. Važno, da je naziv "ZLATA" evropska liga...lol, samo lol
Heisenberg
# 12.12.2017 ob 19:26
Ne vem zakaj sploh igrajo. Naj kar podelijo naslov reprezentanci, ki nakaže največ denarja. Pa še nobenih poškodb ne bo in stroškov z organizacijo. lol
zamudnik
# 12.12.2017 ob 19:14
Ni gnila samo krovna svetovna odbojkarska organizacija, gnile so tudi ostale nacionalne zveze, ki so lepo tihoin to krivico s tem mirno podpirajo. Naj naši naslovijo uradno vprašanje o tem, kaj si mislijo, na vse, ki so sprejete v to svetovno ligo, pa si tega statua na igrišču niso zaslužile, pa tudi vsem t. i. velesilam. Da bomo videli, koliko jim pomeni šport in koliko kaj drugega.
bilzerian
# 12.12.2017 ob 18:44
žal je čisto normalno, da bodo v svetovni ligi nastopale reprezntance, ki sicer nimajo kakovostne reprezentance, imajo pa lep kup sponzorskega denarja, ki ga bo mednarodna zveza z veseljem pobasala v žep.
pocasnela
# 13.12.2017 ob 11:08
Da gre pri fantih za velikoo krivico se vsekakor strinjam in zanjo vemo vsi. Tudi sama sem ogorčena.

Kaj pa punce? Sem šla gledat glede na navajanje zveze, pa sem ugotovila:
evropska liga začne 20.maja in se zaključi okrog 16.junija (tako piše na straneh evropske zveze). Mediteranske igre pa začnejo 22.junija in končajo 1.julija. Ni prekrivanja.
Če vemo, da pretežni del denarja za mediteranske igre prispeva olimpijski komite, potem bi bilo korektno da bi zveza prijavila tudi punce v evropsko ligo. spet bodo ostale tudi brez točk za rangiranje na evropski lestvici in bodo kljub temu, da so odlično odigrale kvalifikacije za svetovno prvenstvo in premagovale ekipe ki so 10 mest pred njimi, ostale ponovno brez vsaj 24 točk (torej krat 2 je to skoraj 50 točk!) na žalostnem 25.mestu. Kaj se torej dogaja?
axx
# 12.12.2017 ob 21:48
Tole je vse zelo zalostno za odbojko, saj so nasi mladi zaradi birokratov demotivirani za ta sport, namesto da bi motivacija zrasla. Tole sranje si bom za vedno zapomnil kot temno tocko sporta.
top
# 13.12.2017 ob 17:53
Brca OZS odbojki. Ženski pa še z drugo nogo, če jo je slučajno premalo bolelo. Boli njih za pike. Samo strošek.
slovenc pa pol
# 13.12.2017 ob 04:39
Zgleda da se nas bojijo...naj se nas !!!
mkermc
# 13.12.2017 ob 23:40
Saj pa zgoraj piše da je to želja selektorja?
cukrpetr
# 13.12.2017 ob 22:34
Zares sramota FIVB za fante
Toda a ni zvezo izučilo glede točkovanja in rankinga že pri moških? Ko najbolj rabiš, si par pik prekratek!
mkermc
# 13.12.2017 ob 09:28
Skupine so
A: Belgija, Estonija, Slovaška, Švedska
B: Slovenija, Nizozemska, Turčija, Ukrajina
C: Finska, Češka, Portugalska, Španija

Glede na tole so tudi Finska, Češka, Španija, Slovaška, Nizozemska, Turčija od*** kravatarje v Fivb/ju. Pa naj sami igrajo drugo ligo. Za bruhat
Boki89
# 13.12.2017 ob 08:45
Sramota!!! Na ta način se samo še bolj delajo norca iz naših fantov. Osebno bi odpovedal nastop na tem "zlatem" turnirju.
Kazalo